artikkeli

 • Tuhansia keittiöitä 27.07.2012 - 08:21
  Katso kuvakollaasin linkkien kautta tuhansia keittiön kuvia, inspiroidu ulkomaalaisista ideoista ja löydä oma tyyli keittiöösi kuvien joukosta. Klikkaa kuvaa nähdäksesi alkuperäisen kuvan, selaile linkkien kautta muita keittiön kuvia ja otsikkoa klikkaamalla näet lisää keräämiämme kuvia aihepiireittäin.

   

  1. Klassiset keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: This old house, Kristen Mucci

  Kuva: National Kitchen & Bath Association

  Kuva: Bob Narod, NKBA

  Kuva: National Kitchen & Bath Association

  Kuva: Alise O'Brien, NKBA

  Kuva: This old house, Toh Readers

  2. Modernit keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: Warendorf

  Kuva: Warendorf

  Kuva: Warendorf

  Kuva: National Kitchen & Bath Association

  Kuva: Peter Rymwid, NKBA

  3. Koristeelliset keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: Kitchens.com

  Decora, Designer Drury Design

   Kuva: Decora, Designer Drury Design

  Kuva: Kitchens.com

  Kuva: Kitchens.com

  4. Puiset keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: Kitchens.com

  Kuva: Decora

  Kuva: Decora

  Kuva: Decora, Designer Kevin Warren

  Kuva: Decora, Designer Kevin Warren

   

  5. Eriväriset keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: Decora, Designer Lynn Monson

   

  Kuva: This old house, Penelope Wood

  Kuva: This old house, Penelope Wood

  Kuva: Kitchen.com

  Kuva: Kitchens.com

  6. Valkoiset keittiöt

  Klikkaa kuvan otsikkoa ja 
  ihastele erilaisia keittiökuvia!
  
  Kuva: Warendorf

  Kuva: This old house, Kelly Beamon

  Kuva: Kuva: This old house, Kelly Beamon

  Kuva: Kitchens.com

  Kuva: Kitchens.com

   

 • Uusimmat trendit keittiön välitilan pinnoituksessa 23.05.2012 - 14:42

  Kiinnitä huomiota keittiösi välitilaan

  Keittiön välitilaan tulee usein valittua perinteinen keraaminen laatta, mutta kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja, jotka sopivat omaan tyyliin ja luovat keittiöstäsi persoonallisen ja kauniin kokonaisuuden. Vuonna 2012 keittiön välitilan trendit tarjoavat valinnanvaihtoehtoja kaikkiin materiaaleihin puusta, pieniin mosaiikkeihin, lasiin ja printtitaiteeseen. Kuva: DeratusNews

  Lasimosaiikki keittiön välitilaan

  Lasimosaiikkilaatoilla ylellisyyttä

  Kimaltavat, värikkäät tai metallipintaiset mosaiikit nostavat suosiotaan myös keittiössä. Perinteisen mosaiikkilaatoituksen sijaan kokeile miltä laatoitus näyttäisi, jos mosaiikkien saumojen väli jätetään laatoittaessa suuremmaksi tai laattojen väliä korostetaan esimerkiksi valkoisen saumauslaastin avulla. Kuva: Susan Jablon Be Delighted

  Suuret laatat

  Moni johtava sisustussuunnittelija suunnittelee keittiön seiniin suurikokoisia laattoja. Tämän avulla saa todella hyvännäköisen kokonaisuuden suurissa keittiöissä, mutta ne toimivat erittäin hyvin mm. tehosteena lieden takana, jolloin laattojen suuri koko nousee edukseen vaikeasti puhdistettavien saumauksien puhdistuksessa. Kuva: DG Design Style

  Suuret laatat keittiön välitilassa luo tunnelmaa

  Yhdistele eri pintoja rohkeasti

  Näyttävän kokonaisuuden saa yhdistelemällä rohkeasti suuria laattoja ja maalattua pintaa. Kokeile myös erilaisia ja värisiä laattoja keskenään, jolloin saat elävyyttä keittiöösi pienellä vaivalla.

  Yhdistele keraamisia laattoja keittiössäsi rohkeasti

  Kuva: Remodeling Home Designs ’s

  Käytä laattoja mielikuvituksellisesti keittiössäsi

  Kuva: Original style

  Luo harmoninen pinta laattojen avulla keittiösi välitilaan

  Kuva: Spread Decor

  Suorakaiteiset laatat

  Luo keittiöösi persoonallinen ilme suurien tiiltä muistuttavien laattojen avulla. Näin saat keittiön näyttämään laajemmalta, korkeammalta ja tilavammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Valitse laattoihin pehmeä väri ja puolikiiltävä tai matta pinta niin kokonaisuudesta tulee harmoninen. Kuva: Topps Tiles

  Metrotyyliä keittiön välitilan laatoituksessa

  Näyttävyyttä keittiöön kuvalaattojen avulla

  Nykytekniikalla saa uskomattoman kirkkaita ja selkeitä kuvia tulostettua laattojen pintaan. Käytä kuvalaattoja tehosteena korostaaksesi jotakin yksityiskohtaa tai luo upea kokonaisuus hillityn kuvan avulla.

  Printtaa keittiönlaattoihin lempivalokuvasi

  Kuva: Decodir

  Kuvioiduilla laatoilla tunnelmaa keittiöön

  Kuva: Jerusalem Pottery

  Lasia keittiön välitilaan

  Lasi on valintasi, mikäli haluat muodikkaan ja modernin keittiön itsellesi. Trendikkääseen lasiin voi painattaa kuvioita tai voit valita mieluisan lasin välitilaasi runsaasta valikoimista, jossa on valittavissa useita eri värejä, pintoja ja kuvioituja laseja. Läpinäkyvä lasi voi myös suojata esimerkiksi lasin alla olevaa tapettia.

  Lasi välitilassa luo tyylikkään tunnelman keittiöön

  Kuva: Indohomedesign

  Kuvioitu lasipinta luo jännittävän tunnelman keittiöösi

  Kuva: Lasilinkki

  Mielenkiintoisia variaatioita metallin avulla

  Jos haluat laatan täydentävän kodinkoneiden teräksisen pinnan, metallipinta keittiön välitilaan on valintasi. Metalli on paljon mielenkiintoisempi kuin voit kuvitellakaan, sen avulla voit luoda omalaatuisen kiillotetun ja modernin ilmeen keittiöösi. Valinnanmahdollisuuksia on valtavasti, lämmin pronssi ja kuparilaatat luovat ajatonta kauneutta keittiöön perinteiseen makuun kun taas harjattu ruostumaton teräs tai kiiltävä metallilaatta tuovat ylellisyyttä. Kuva: Home re-Design Kaleidoscope

  Metalli luo mielenkiintoa keittiöösi

  Puu valtaa välitilan

  Aivan ensimmäiseksi valinnaksi välitilaan ei tule mieleen puu, mutta välilaminaatti täydentää loistavasti kaapin ovien ja työtasojen ilmeen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Laminaatti luo lämpimän ja kodikkaan tunnelman keittiöösi. Kuva: Formica

  Välilaminaatti keittiön välitilaan

  Tapetilla kodikkuutta keittiöön

  Monen mielestä tapetti on liian arka keittiöön, mutta oikealla käsittelyllä tai suojaamalla tapetin kirkaalla lasilla tapetti soveltuu loistavasti myös keittiöön. Tapetilla saat keittiöstäsi kodikkaamman ja se yhtenäistää keittiön loistavasti kodin muuhun tyyliin.

  Printtitausta keittiön välitilaan

  Kuva: Home Rejuvenation

  Pinkkiä keittiöön

  Kuva: http://designmanifest.blogspot.com

  Tapetilla tunnelmaa keittiöön

  Kuva: Heather Garret

  Lähde: HGTV ja Hipages.com.au

 • Kalustekauppaa omalla merkillä 24.04.2014 - 14:49

  Mellano

  Voit tehdä kauppaa omalla tuotemerkilläsi. Mellanolla ei ole omaa kuluttajakaupan brändiä, joten voit rakentaa oman brändisi sellaiseksi kuin haluat. Sinun omaa merkkiäsi ei muualta saa.

  Mellanon asiakkaana voit toimia itsenäisesti. Saat päättää oman brändisi ja suunnitella sen markkinoinnin. Sinun ei tarvitse maksaa ketju- tai lisenssimaksuja.

  Saat oikea-aikaisen, nopean ja kilpailukykyisen kalustetoimituksen samalla rahtikirjalla. Kokonaistoimitusaika kuluttajalle logistiikka huomioiden on enintään kaksi viikkoa. Tuotteiden valmistusaika on 3 – 8 työpäivää.

  Mellanolla on toimintaasi tukeva helppokäyttöinen suunnittelujärjestelmä. Mellano ylläpitää Fusion-pohjaisen järjestelmän tuotekirjastoa, josta löytyy kaikki Mellanon tuotteet. Suunnittele valmiiksi mietityillä kaapeilla kokonaisuus helposti ja nopeasti, näytä suunnitelma asiakkaallesi 3D-kuvana halutuilla väreillä ja kuoseilla. Tarjouksen tekeminen käy yhtä helposti ja tiedät aina katteen kaupastasi. Nappia painamalla suunnitelma muuttuu tilaukseksi. Et tarvitse erillistä tilausta.

  Tuotevalikoima on aina ajantasainen ja kysyntää vastaava (valikoiman laajuus kattaa kaikki kuluttajan tarvesegmentit). Valikoimaa päivitetään kansainvälisten ja kotimaisten trendien perusteella kaksi kertaa vuodessa (1.2. ja 1.9.). Mellanon asiakkaana saat mahdollisuuden osallistua valikoiman kehittämiseen.

  Toiminta on riskitöntä ja tuotteiden ja toimituksen osalta takuu katteista. Voit aloittaa kalustekaupan ostamalla tietokoneen ja Fusion-lisenssin, muuta et tarvitse. Kauppaa tehdessäsi voit päivittää kalustesuunnitelmaa lennosta oman katteesi tietäen. Suunnitelmaa voi käyttää tarjouksena ja sen jälkeen tilauksena.

  Laaja komponenttivalikoima nopeasti ja varmasti

  Mellano mielletään nopeaksi, varmaksi ja laadukkaaksi. Mellano tietää prosessiensa laadun tuottokyvyn reaaliaikaisena ja tarttuu välittömästi parannusta tarvitseviin prosessin osiin. Me voimme milloin tahansa todistaa sekä toimitusten että tuotteiden laadun.

  Teemme kaikki tuotteet tilausten mukaan, joten voimme toimittaa markkinoiden laajinta valikoimaa markkinoiden nopeimmalla ja varmimmalla toimituksella. Nopea toimitus poistaa asiakkaidemme tarpeen varastoida ja tätä kautta tiputtaa sitoutunutta pääomaa.

  Mellano tarjoaa asiakkailleen myös komponenttikauppaan sähköisen apuvälineen. Se on netin yli käytettävä tilausjärjestelmä, joka kertoo oman katteen komponenttien osalta ja jonka avulla voit seurata tuotteen etenemistä tilaus-toimitusprosessissa.

  Kiinnostuitko, ota yhteyttä

  Janne Lehtonen
  Toimitusjohtaja

  020 770 7707
  janne.lehtonen@mellano.fi
   

   

 • Mattaa ja puuta kiitos! Mikant-keittiöt summasivat toiveet ja tekniikat nykypäivän keittiölle 30.10.2013 - 08:23

  Täyspuuta, betonikuviota, mattavalkoista, spottiloisteputkivaloja ja HD-lediä. Keittiötrendien vaihtuvuus ei ole ehkä niin nopeasyklistä kuin esimerkiksi vaateteollisuudessa, mutta uudet tuulet valtaavat myös keittiöalaa tasaisin väliajoin. Tapasimme Mikant-keittiöiden alue-edustaja Janne Riikolan ja tiedustelimme, mitä uutuuksia ja trendejä sisältyy keittiöratkaisuja päivittäin työstävän keittiöammattilaisen suunnitelmiin.

  - Puu on selvässä nousussa, kun taas korkeakiilto-ovien suosio on alkanut selkeästi rauhoittumaan. Täyspuu- ja viilupintaovet ovat alkaneet niin ikään kasvattaa menekkiään ja välitilaan haetaan helpompia ratkaisuja kuten laminaattia, Alucolevyä ja spalevyä.  Myös valkoinen, vetimetön ja mattapintainen ovi on kasvattanut tasaisesti suosiotaan luonnonsävyjen tehdessä tuloaan tehosteissa, kertoo Janne.

   

  Monelle kuluttajalle välitilan laminaatti onkin tuttu tuote kun taas spalevyn uutuutta kuvaa vähäiset tulokset hakukonelistauksissa. Spalevyn pintamateriaalina on korkeapainelaminaatti ja runkomateriaalina lasikuitulevy. Kaikki valmistuksessa käytetyt komponentit ovat vedenkestäviä ja levyjä on helppo käsitellä ja asentaa seinään joko asennusliimalla tai ruuveilla.

  Aluco-sisustuslevy on vahva, kestävä ja moniin eri käyttötarkoituksiin soveltuva tuote. Värejä on runsaasti, kiiltävän valkoisesta, harjattuun alumiiniin, kupariin, kaksivärisiin metallinhoitoisiin pintoihin ja pinnoittamattomaan alumiiniin.

  - Vetimissä selkeälinjaisuus on pysynyt hallitsevana trendinä. Yhdistettäessä talonpoikaistyyliseen oveen ne luovat keittiön yleisilmeeseen mukavan kerroksellisuuden. Kaapistoja sijoiteltaessa painoa on kirjaimellisesti siirretty pois yläkaapeilta. Kevyt yläkaapisto tekee tilasta kevyemmän ja ilmavamman oloisen, jolloin myös tilan tuntu kasvaa. Lautastelineet sijaitseekin monessa uudessa keittiössä alakaapistossa.

  - Valaistuksessa ledi on ohittanut suosiossa vähitellen halogeenivalot. Led-valoja  onkin ollut jo pitkään tarjolla niin lämpimän kuin kylmänkin sävyisenä ja uutuutena markkinoille on tullut lisäksi ei-pistemäinen, HD-ledi ja spottiloisteputkivalo. Ledinauhan saa asennettua valolistaan taikka mittaan leikatun alumiinikiskon sisään tämän tehden valaistuksesta visuaalisesti miellyttävämmän keittiössä työskentelevälle.

  Entä mitä vinkkejä keittiöammattilainen antaisi liesituulettimen ostoon? -Kannattaa investoida merkkiin, joiden tuulettimien ilmanvaihtotekniikkaan on panostettu enemmän kuin isojen kodinkonevalmistajien vastaaviin tuotteisiin. Mm. Savolta ja Lapetekilta löytyy monia hyviä liesituuletinmalleja.

  Allekirjoittaneessa ihastusta herätti käytännöllinen Savon työtasoon integroitu, kääntökannella varustettu Twist-Around pistorasia. - Lisäksi kyseinen malli vie kaapista selvästi vähemmän tilaa, kuin vastaava upotettu, nostettava malli, kertoo Janne.

   

  Teksti: Liisamaija Vanhala
  Kuvat: Liisamaija Vanhala, Mikko Hallamaa
   

 • Epoqin keittiöt ja palvelut näyttävästi esillä syksyn sisustusmessuilla 2013 15.10.2013 - 08:23

  Syksy on sisustusmessujen sesonkiaikaa ja myös Epoq on panostanut tänä vuonna messunäkyvyyteensä. Keittiövalmistajan ensimmäinen iso lanseeraus Suomessa tapahtui syksyn 2013 Habitaressa ja näytteilleasettelu jatkui vahvana myös KotiVisio-messuilla Pirkanmaalla kolme viikkoa myöhemmin.

  15-myymälää, monipuolinen mallisto

  Epoq-keittiöt ovat olleet tarjolla viidessätoista Gigantissa Helsingistä Ouluun peräti kahden vuoden ajan. Ruotsissa Epoq-keittiöt ovat saavuttaneet merkittävän markkinaosuuden ollessaan kuluttajien saatavilla jo kymmenen vuoden ajan. Mallisto on mukautuva ja monipuolinen. Mm. Trend-malliston kaapistoihin on saatavilla jopa noin kahtakymmentä eri värisävyä, jotka vaihtuvat tasaisin väliajoin trendejä seuraten. Myös muut tyylit talonpoikaisesta moderniin ovat mallistossa hyvin edustettuina.

  Palvelua asiakkaan ehdoilla

  Epoqilla halutaan panostaa ns. monikanavapalveluun riippuen asiakkaan omasta mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta remonttiprojektia kohtaan. Keittiön voi suunnitella itse yrityksen sivuilta ladattavalla suunnitteluohjelmalla tai myymälään voi saapua myös pelkkien piirrustusten kanssa. Yrityksen keittiöneuvojilta saa myös puhelimitse apua projektin eri vaiheissa. Tärkeä osa palvelua on loppusuunnitelman tarkastaminen Epoqin toimesta ennen kalusteiden toimitusta. Näin varmistetaan, että suunnitelmasta ei ole jäänyt puuttumaan mitään oleellista.

  Suunnitteluohjelman valtti - Hinta muuttuu muokkausten mukana

  Suunnitteluohjelmassa on panostettu helppokäyttöisyyteen. Hinta on heti nähtävissä ja muuttuu elementtien lisäysten ja poistojen myötä. Ohjelman vahvuus onkin juuri hintojen läpinäkyvyys; joka ikinen keittiön osa on hinnoiteltu.

  Epoqin vinkit keittiöremonttia aloittavalle

  Kysyimme keittiöalan asiantuntijalta, mitä kannattaa ottaa huomioon kun ajatus uudesta keittiöstä alkaa viriämään. Seuraavassa tuotepäällikkö Antti Siitosen vinkit keittiöremonttia aloitteleville.

  • Hyvä valmistautuminen. Ideoita ja fiilistä kannattaa lähteä hakemaan niin sisustuslehdistä kuin netistäkin. Suuntaa antavat kuvat toimivat apuna myös Epoqin omille keittiösuunnittelijoille. Myös kiintokalusteiden värivalinta kannattaa miettiä tarkkaan. Keittiön ilmettä pystyy päivittämään jälkikäteen helpoiten tekstiilejä vaihtamalla.

  • Käyttötarpeen pohtiminen. Tuleeko keittiö lapsiperheelle, nuorelle pariskunnalle vai seniorikansalaiselle. Käyttötarvetta pohtimalla saadaan mm. kodinkoneet ja työpisteet sijoiteltua järkevästi.

  • Koneiden valinta ensin, sitten vasta kaapistot. Mietitään, mitä kodinkoneita keittiöön sisällytetään ja suunnitellaan kaapistot sen mukaan. Esim. viinikaappi on hyvä sisällyttää keittiösuunnitelmaan kuin sijoittaa se jälkikäteen toiseen huoneeseen.

   

  http://www.epoq.fi/

  Teksti ja kuvat: Liisamaija Vanhala

   

 • Viisaampana liesikaupoille! 11.10.2013 - 09:59

  Uuden keittiön kanssa menee monesti sormi suuhun kun pitäisi päättää kodinkoneista. Hämmennystä saattaa aiheuttaa mm. liedet ja syykin on selvä; tietoa muiden kuin sähkölieden toimintaperiaatteista on aivan liian vähän. Keittiöremontti häämöttää tulevaisuudessa ja nostalgiaan taipuvainen voisi helposti päätyä perinteiseen sähkölieteen valurautaisilla levyillä. Ilmeisesti kyseinen liesityyppi on vielä yleisin suomessa, mutta  energiansäästön suhteen huono vaihtoehto, koska sähköä kuluu muita liesiä enemmän raskaiden levyjen lämmittämiseen.

  Keraamiset liesitasot ovat ollet markkinoilla jo pitkään ja esteettisyydellään vie voiton perinteisestä lattialiedesta. Sijoittaminenkin on vapaampaa jos uuni hankitaan erillisenä. Keraamisessa liesitasossa valurautaiset levyt ovat korvattu keraamisella tasolla. Keraaminen keittoalue on hieman nopeampi ja kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautainen liesi. Keraamisen tason puhdistaminen onkin sitten työläämpää kuin perinteisen lieden. Esim. kiinnipalanut sokeripitoinen aine pitäisi poistaa välittömästi metallikaapimella ja myös erikoispuhdistusaineita tarvitaan.

  Kynnys kaasulieden hankintaan on madaltunut lukuisten kokkausohjelmien myötä. Kyseinen malli onkin ammattikokkien suosiossa lämpötilan täydellisen säätömahdollisuuden vuoksi. Kaasulieden avoliekki tuottaa lämmön heti ja lämpötilan tarkka säätö vaikuttaa ruoan lämpöön välittömästi toisin kuin esimerkiksi perinteisen sähkölieden kanssa. Keittiötä remontoidessa ja liettä sijoitettaessa on tietenkin muistettava varattava oma tilansa kaasupullolle. Ekologisuudessa kaasuliesi vie voiton sähköliedeltä, mutta arveluttavaa on neste- tai maakaasun käyttö. Kaasulla toimivissa liesistä pitää löytyä liekinvarmistin, joka sulkee kaasun tulon laitteeseen, jos liekki sammuu polttimessa. Ja huomioon täytyy ottaa myös riittävä ilmanvaihto, ettei kaasu pala epäpuhtaasti eikä häkää ei pääsisi syntymään.

  Monet ovat kuulleet induktioliesien huppuominaisuuksista, mutta tekniikka toiminnan takana on vielä epäselvä. Ominaisuudet ovat jopa niin hienoja, että tuttuun ja turvalliseen taipuvainen saattaa helposti päätyä tietämättömyyttään perinteiseen sähkölieteen keittiökaupoilla. Mutta miten kyseinen lämmitysmeknismi sitten toimii? Yksinkertaistaen tekniikka perustuu lämpöä tuottavan magneetikentän luomiseen lieden ja keittoastian pohjan välille, mikä aiheuttaa keittoastian pohjan kuumenemisen. Pohjasta lämpö siirtyy suoraan keittoastian sisältöön. Tämä selittää mm. induktion turvallisuuden; liesi ei reagoi eikä kuumene ei-magneettisesta aineesta.  Kyseisen toiminnallisuuden ansiosta hyvien ominaisuuksien lista kasvaa. Levyjen kuumennusteho on nopea, voimakas ja tarkka. Uusimmissa liesissä on jopa omia paisto-ohjelmia mm. lihoille, jolloin todennäköisyys onnistuneessa pihvinpaistamisessa moninkertaistuu. Ympäröivät alueet pysyvät kylminä, jolloin roiskeet eivät pala kiinni lieteen ja liesi on helppo pitää puhtaana. Keittoastioiden käyttökelpoisuuden voi varmistaa helposti magneetilla. Astia sopii induktioliedelle jos magneetti pysyy kiinni pohjassa.

  Kuten kaikissa muissakin hankinnoissa, on lieden ostossa hyvä lähteä käyttötarkoituksesta liikkeelle. Jos ruoanlaitto on vähäistä ja budjetti rajattu, saattaisi perinteinen lattialiesi valurautaisilla levyillä olla paras vaihtoehto. Jos taas tavoitteena on energiatehokas ja ekologinen keittiö, ja liesi tulee perheeseen jossa ruokaa tehdään paljon, saattaa induktioliesi kivuta vaihtoehdoista listan kärkeen. Epävarmassa tilanteessa kannattaa siis kääntyä kodinkonekaupoilla asiantuntevan myyjän puoleen.

  Kuva: Kalustetukku
  Teksti: Liisamaija Vanhala

  Lähteet:
  rakennusmaailma.fi
  martat.fi
  tieku.fi
  fi.wikipedia.org
  hyvanmaunrajalla.fi
  sunwind.fi
  tts.fi

   

 • Huomioitavat mitat toimivan keittiön suunnittelussa 07.10.2013 - 14:07

  Tiesitkö, että vapaata pöytätilaa olisi hyvä olla keittotason ja vesipisteen välissä vähintään 400 millimetriä, mieluiten ainakin metri? Tai että 900 millimetriä lattiatasosta luo hyvän työkorkeuden sekä tavanomaiselle että mikroaaltouunille? Itse ainakin kokisin mukavaksi, jos uuniin pystyisi vilkaisemaan ilman kumartumista ja että keittotason molemminpuolin olisi tilaa uunipellille.

  TM Rakennusmaailman Keittiö-extra summasi uuden keittiön suunnittelussa huomioitavia ominaisuuksia toimivan työskentelyn kannalta 2.10 ilmestyneeseen numeroonsa.

  Jos siis olet harkitsemassa keittiösi remontointia, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, mikä nykyisissä toiminnoissa mättää ja listata parannusehdotukset ylös. Mm. riittävä laskutila, tarpeeksi iso tiskiallas ja muut hyvin toteutetut käytännön seikat säästävät aikaa ja hermoja kun ne ovat suunniteltu eniten keittiössä hääräävän lähtökohdista. Ja tärkeää on tietenkin muistaa ottaa se lista mukaan keittiökaupoille.

  Lisää aiheesta TM Rakennusmaailman sivuilla.

  Lähde: TM Rakennusmaailma

   

  Kuvat: Kalustetukku

   

 • Keittiön muodot 07.06.2013 - 13:25

  Keittiön pohjapiirros ja budjetti vaikuttaa paljon keittiön suunnitteluun. Tutustu Epoq-keittiöiden laatiman ohjeeseen keittiöiden malleista.

  Gigantti Shaker

  I-Keittiö

  Yksinkertaisen yhdenseinän keittiö on täydellinen ratkaisu pitkään ja kapeaan keittiöön, jossa on vain vähän tilaa käytettävissä. Keittiöstä tulee edullinen ja sen lineaarinen muoto mahdollistaa esteettömän kulkemisen keittiössä.

  • Kalusteisiin upotetut kodinkoneet luovat yhteisen ilmeen.

  • Kun nostat liesituuletinta vähän korkeammalle, näet liedellä olevat keittoastiat paremmin.

  • Seinäkaappiin asennettu mikro vapauttaa pöytätilaa.

  • Lieden lähelle sijoitetut laatikot pitävät välineet ja leikkuulaudat käsillä.

  • Avattu astianpesukone ei häiritse työskentelyä.

  I-mallin keittiö

  L-Keittiö

  Keskisuuren tai pienen keittiö käytännöllinen malli, joka tarjoaa paljon säilytystilaa ja hyödyntää nurkan hyväksikäytön, joka soveltuu hyvin tilaan, jonka yhteydessä on ruokailupöytä.

  • Älä sijoita korkeaa kaappia sisäänkäynnin lähelle (peittää ensinäkymä keittiöön).

  • Sijoita jääkaappi lähelle ruokailupaikkaa.

  • Tiskiallas on mukava sijoittaa ikkunan alle.

  • Jätä ikkunan ja seinäkaappien väliin riittävästi tilaa verhotangolle yms.

  Gigantti Fasett

  L-Muodon keittiö

  Gigantti Edge

  U-Keittiö

  U-mallin keittiötä käytetään usein suurikokoisessa keittiössä. Keittiönmalli antaa tilaa kokkaukselle.

  • Jätä liesituulettimen ja seinäkaappien väliin tilaa, niin saat avoimemman vaikutelman.

  • Sijoita seinäkaapit hieman kauemmaksi ikkunanpuitteista niin, että saat tilaa verhotangoille yms.

  • Syviin laatikoihin mahtuu paljon. Ne tarjoavat monipuolista säilytystilaa kuivatarvikkeille, keittoastioille tai lautasille.

  • Kaappi sopii hyvin esimerkiksi korkeille talouskoneille.

  U-Keittiö

  Gigantti Gloss

  Saarekekeittiö

  Saarekkeellinen keittiö antaa hyvin laskutilaa ja tuo tupakeittiöratkaisuihin valoisan ja yhtenäisen ilmeen. Saareke vaatii vähintään 120 cm tilaa ympärilleen.

  • Keittiösaareke vaatii enemmän tilaa mutta mahdollistaa useampien henkilöiden osallistumisen ruuanlaittoon.

  • Uuni ja mikro silmien korkeudella.

  • Reilu säilytyspaikka ruokailuastioille (seinäkaappi lattialla).

  Saareke-keittiö

  II-Keittiö

  Ammattilaisten suosima kapean keittiön malli, joka antaa hyvin laskutilaa ja hyödyntää tilan maksimaalisesti.

  • Sijoita korkeat kaapit toiselle seinälle ja luo toiselle puolelle pitkä, yhtenäinen työskentelyalue.

  • Jää-/pakastekaapin vireen kannattaa järjestää laskutilaa.

  • Vältä astianpesukoneen sijoittamista lieden ja tiskipöydän väliin, se häiritsee ruuanlaittoa.

  • Vältä astianpesukoneen sijoittamista oven lähelle, sillä se häiritsee kulkua ovesta.

  • Älä sijoita vitriinikaappia lieden ja pesualtaan lähelle.

  II-muodon keittiö

  II-keittiö

  Kuvat: Epoq-Keittiö, paitsi II-muodon keittiö http://www.gharexpert.com

  Lähde: Epoq-Keittiö

 • Talonpoikaistyyli tulee jälleen 25.05.2013 - 09:34

  Nykyaikaisissa keittiöissä maalaisromantiikka yhdistyy huipputeknologiaan

  Korkeakiiltoisten valkoisten keittiönkaapinovien rinnalle on nousemassa jälleen talonpoikaistyyli pilareineen ja kehysovineen. Useampien keittiökalusteyritysten mallistossa onkin uudistettuja suomalaiseen makuun soveltuvia keittiöitä, joissa yhdistyy maalaisromanttisuus ja huipputeknologiset kodinkoneet ja mekanismit.

  Yläpuolella olevaa kuvan keittiötä valmistava Vaasalainen perinteisessä puusepänverstaassa toimiva Neljä Seppää kunnioittaa keittiökalusteissaan suomalaista vanhan ajan henkeä. Yrityksen keittiöt pohjautuvat perinteiseen arkkitehtuuriin ja nykyaikaisiin teknisiin ratkaisuihin.

  Espoon Kalustetukku Espoon Kalustetukku Espoon Kalustetukku

  Espoon Kalustetukun Norwood antiikkihiottua valkoinen koivu ovimalli edustaa klassista talonpoikaistyyliä. Kuvan keittiön koristeellisuutta lisäävät koristepilasterit sekä X-ristikko-ovet. Tasoina keittiössä on lämpökäsitelty koivu.

  Tyylinmukaisesti keittiökalusteet voivat olla hyvin koristemaisia poiketen kiintokalusteiden tyypillisestä neliömäisyydestä. Kuvassa Janella-Keittiön vitriinikaapisto.

  Janella-Keittiöt

   

 • Keittiöiden uusimmat trendit Raksa-messuilta 18.03.2013 - 14:24

   

  Tutustu rakentamisen juhlamessujen keittiötarjontaan

  Lahden messukeskuksen hallit täyttyivät viime viikonloppuna rakentamisesta, remontoinnista ja sa­neerauksesta kiinnostuneesta messuyleisöstä. 30-vuotistaivaltaan juhlistavalla Lahden Raksa-messuilla vieraili yli 20 000 messukävijää.  Keittiötieto.fi kävi tutustumassa paikalla oleviin Keittiöalan yrityksiin ja kyseli alan trendeistä.

  Topi-Keittiöt

  Topi Keittiöt Topi

  Perinteinen, 70-vuotta alalla toiminut Topi-Keittiöt toi messuosastollaan esille pehmeät harmoniset värit yhdistettynä moderniin muotoiluun. Piiripäällikkö Kari Airun mukaan voimakkaiden kontrastien aika on ohi, vaikka korkeakiiltovalkoinen ovi on edelleen suosittu on niiden rinnalle astumassa lämpimät puunsävyt.  Tutustu Topi-Keittiöiden nettisivuihin tästä.

  Isku

  Isku Keittiöt Isku Keittiöt

  Isku Keittiöiden Myyntipäällikkö Mari Lojander kertoo yrityksen tarjoavan asiakkaille kaikki kodin sisustuksen palvelut saman katon alta. Yrityksellä löytyvät ammattilaiset suunnittelijat ja korkealaatuiset tuotteet. Keittiösuunnittelussa Mari pitää tärkeänä kotikäyntejä, jolloin keittiösuunnitelmaan kykenee tuomaan kodinhengen esille. Tänä keväänä hän nostaisi keittiöissä esille mattamaiset, rosoiset pinnat. Ovet ovat siistejä ja yhä useampi valitsee keittiöönsä piilovetimiä ja  kääntyviä mekanismeja. Lue lisää Isku Keittiöistä täältä.

  Domus

  Domus

  Domus tarjoaa asiakkailleen lisää säilytystilaa 5 cm syvemmillä kaapistoillaan. Astiat ovat suurentuneet ja ruokatarvikkeita on yhä enemmän, joten kaapistojen kasvattamiseen on hyvä syy.

  Kevään trendiksi on nousemassa kauppias Jari Lehmusvaaran mukaan harmaa väri. Myös helppohoitoinen, kestävä, kauniisti hohtava harjattu alumiinin värinen decora-levy löytää tiensä yhä useamman keittiön välitilaan.

  Jarin mukaan ihmiset ovat yhä tietoisempia mm. kodinkoneiden ominaisuuksista. Nuoret tietävät nykyään mm. induktioliesien ominaisuuksista paremmin, jolloin myyjän ammattitaitoa tarvitaan selvittämään, mitkä ominaisuudet soveltuvat parhaiten kenellekin.

  Tutustu myös Domus Keittiöiden kotisivuihin

  Noblessa

  Noblessa

  Noblessa tuo laatukeittiöitä Saksasta. Katso Noblessen nettisivuilta, mistä nämä tyylikkäät, helposti asennettavat keittiöt on saatavilla. 

  Kalustetukku

  Kiipijä on nerokas sähköinen kaapinavausjärjestelmä, jossa ovi avautuu haitarimaisesti ylöspäin kaapiston alareunaa hipaisemalla.

  Keittiömaailma

  Keittiömaailma

  Keittiömaailma

  Kotimainen, laajimman valikoiman tarjoava Keittiömaailma tarjoaa asiakkailleen vankkaa ammattitaitoa, hyvää asiakaspalvelua ja laatua. Vaikka Ikea on nostamassa suosiotaan keittiöalalla niin Kauppias Ari Armisen mukaan moni haluaa tehdä keittiöremontin mahdollisimman helposti ja luotettavasti. Koska keittiö on pitkäaikainen hankinta halutaan turvautua edelleen ammattimaiseen suunnitteluun tietäen samalla, että Keittiömaailma hoitaa koko remontin alusta alkaen. Ikea onkin hänen mukaansa loistava vaihtoehto asuntoon, jossa aiotaan asua kolmesta viiteen vuotta, mutta jos haluaa keittiöltään enemmän kannattaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen.

  Keittiön tyylisuuntauksessa Arin mukaan tänä keväänä on korkeakiiltoisten vetimettömien ovien rinnalle nousemassa talonpoikaistyyli. Tosin maalaisromantiikkaan yhdistyy huippumodernit laitteet, jotka piilotetaan usein integroituihin oviin. Tasot ovat keventymässä, suosituksi vaihtoehdoksi on nousemassa kevyt kvartsitaso. Tutustu Keittiömaailman valikoimiin heidän nettisivuillaan.

  Parma Keittiöt

  Parma

  Ari Reunasen mukaan Parma Keittiöiden vahvuus on projektiosaaminen. Yritys tarjoaa keittiöitä avaimet käteen periaatteella, jolloin asiakkaat voivat luottaa siihen, että kaikki asiat tulevat hoidetuksi helposti yhden katon alta.

  Parman toimintatapaan kuuluu, että keittiömyyjä, eli projektipäällikkö tekee laajan tarvekartoituksen, jonka jälkeen kartoituksen ja mittakuvien perusteella asiakas saa suunnitelman sekä alustavan tarjouksen ja sopii ajan niiden läpikäymiseen. Suunnitelma ja tarjouksen sisältö yksityiskohtineen käydään läpi asiakkaan kanssa ja niihin tehdään mahdolliset muutokset.

  Asiakkaan hyväksyttyä tarjouksen tehdään kauppasopimus ja aikataulutetaan purku-, toimitus- ja asennusvaiheet. Projektipäällikkö käy tarkistamassa mitat asiakkaan kotona, tilaa kalusteet tehtaalta, hoitaa yhteydet viranomaisiin, muihin tavarantoimittajiin ja asennushenkilöihin sekä vahvistaa lopulliset aikataulut asiakkaalle. Projektipäällikkö valvoo asennustöiden sujumisen ja työn laadun ja töiden tekee päätyttyä lopputarkastuksen ja varmistaa asiakkaan tyytyväisyyden.

  Trendeistä Ari kertoo, että selkeälinjaiset keittiöt ovat ostetuimpia tällä hetkellä. Ihmiset osaavat nykyään arvostaa myös aiempaa enemmän keittiön sisältöä ja toimivuutta. Esimerkiksi korkeat kaapit ovat korvattu matalammilla, koska ylähyllyt ovat olleet hankalasti käytettävissä.

  Tutustu Parma Keittiöön tästä.

  Kalustetukku

  Hahle

  KALUSTETUKKU ketjun perustana on tarjota asiakkaille laadukkaita tuotteita edulliseen hintaan, Kalustetukulla oli messuosastollaan keittiön sisustamiseen monenlaisia ratkaisuja. Kuvassa Blumin kulmalaatikko.

  Kalustetukku

  Kylpyhuoneeseen Kalustetukulla oli tarjolla perinteisten altaiden lisäksi hauska, värikäs pehmeäreunainen polyuretaaniallas. Katso muita Kalustetukun tuotteita heidän kotisivuiltaan.

  Savo

  Haluatko säästää kaappitilaa ja vähentää ruuankäryjä asunnossasi?

  Keittiötukku esitteli messuosastollaan Bora –keittotaso/liesituulettimen, jonka voi asentaa kaikenlaisiin työtasoihin. Bora imee käryt alaspäin puhdistettavakseen ennen kuin ne leviävät huonetilaan.

  Liesituulettimen erittäin kompakti tekniikka kätkeytyy alla olevaan kaappitilaan jolloin lieden yläpuolinen tila jää vapaaksi. Tuuletin on lähes äänetön ja erittäin tehokas.

  Lue lisää Savon sivuilta.

  Savo

  Nelko

  Nelko

  Nelko keittiöt on kotimainen keittiökalusteyritys, jolla on omat ovimallistot. Yritys tarjoaa asiakkaileen kokonaispalvelua.

  Lahden kauppiaan Kaisa korhosen mukaan heiltä saa vaivatta erikoismittoja hankaliinkin tiloihin, asennuksen lisäksi myös pintaremonttikin onnistuu.

  Tämän hetken ovitrendi on Kaisan mukaan puujäljitelmät, joissa on useita eri vaihtoehtoja tarjolla. Välitilaan hänen mukaan laitetaan yhä useammin 20 mm ohutta komposiittilevyä tai maalattua lasia. Laatikot ovat alakalusteissa edelleen in. Niihin onkin tarjolla Hettichin erilaisia ratkaisuja helpottamaan järjestyksen pitämistä.

  Käy Nelkon kotisivuilla tästä linkistä.

  Kvik

  Kvik

  Kvik

  Muodinmukaista keittiötä etsivä löytää hakemansa Kvikin valikoimasta. Kvik tarjoaa ergonomista lisätilaa tarjoamalla 40% lisää tilaa keittiökalusteisiin. Tanskalaista keittiö-, kylpyhuone- ja vaatekaappimuotoilua tarjoilevan Kvikin painopiste on muodossa, yksinkertaisuudessa ja toimivuudessa. Lue lisää laadukkaista Kvik keittiöistä heidän kotisivuiltaan.

  Netto-keittiöt

  Netto-keittiöt

  Netto-keittiöt

  Netto-keittiöt tarjoavat laadukkaita ja edullisia keittiöitä ihmisille, jotka viihyvät kotona ja tekevät ruokaa. Lahden Netto-keittiön kauppiaan Hannu Mäkelän mukaan suomalaiset hakevat edelleen vaaleaa keittiöönsä. Valkoisten ovien lisäksi vaaleat puukuviot ovat tekemässä paluun. Ihmiset vaativat nykyään kodinkoneiltaan aikaisempaa enemmän, niiden ominaisuuksista tiedetään jo paljon. Netto-keittiöt panostavat myös ergonomiaan, astianpesukone sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan ylös ja laatikot näyttelevät suurta osaa alakaapistossa.

  Diapol

  Diapol tarjoaa upeat ja kestävät kivitasot Pohjois-Euroopan suurimmalta valmistajalta. Yritys on erikoistunut graniitti-, kvartsi- ja keraamisten työtasojen tuotantoon ja asentamiseen.

  Messuosastolla oli esitteillä eri kivilaatujen lisäksi ohut ja kestävä keraaminen työtaso, joka on lähes naaruuntumaton. Keramiikan etuja ovat luonnonystävällisyys, sillä se sisältää vain luonnollisia ainesosia, se on kierrätettävä eikä sisällä haitallisia aineita. Keraaminen taso kestää kuumuutta, jolloin kuuman pannun tai kattilan voi laskea suoraan keraamiselle tasolle. Se ei myöskään tahriinnu eikä nesteet imeydy materiaaliin lainkaan.

  Diapolin tasoihin voit tutustua tarkemmin heidän nettisivuillaan.

   

   

   

  Diapol

  Jos haluat yrityksen esitteen tai yhteydenottopyynnön, lähetä tietosi meille palautelomakkeella.

 • Luo kevät keittiöön 12.03.2013 - 12:45

  Auringon myötä kevät saapuu myös keittiöön ja juuri silloin on oikea aika hetki piristää kodin olemusta värikkäillä keittiötarvikkeilla ja tekstiileillä. Shoppaile keittiöösi kevät helposti netissä.

  Joseph Joseph

  Tyylikäs salaattikulho ja ottimet ovat varma juhlien katseenvangitsija.

  Joseph Joseph-kulhosta tarjoat salaatit, pastat ja herkulliset jälkiruuat suuremmallekin porukalle. Säänkestävä materiaali kestää myös konepesun. Sarjasta löytyy useita eri värejä.

  Osta kulho ja ottimet Kokkimanin verkkokaupasta.

   

  Sisäkkäin pinottavat maatuska-juomalasit piristävät keittiötä

  Kolmen Babushkups - silikaattilasin setti on hauska tilansäästäjä keittiöön ja retkelle.

  Venäläisperinteestä alkunsa saanut juomalasi on hauska desing-esine. Löydät ne Superkauppa.fi:sta.

  Marimekon lämminhenkinen Raanu luo hienostuneen leiman keittiöösi

  Raanu-kuosin tunnelmassa on sekoitus pohjoisen mystiikkaa, keväistä väri-ilottelua ja hiljaisuutta. Raanu-pannulaput ja -kintaat ovat osa keittiön kevät- tai pääsiäisilmettä.

  Hanki ne Marimekon verkkokaupasta.

   

  Casa-kulhot luovat keväisen tunnelman jokaiseen kotiin.

  Perinteistä muotoilua kunnioittavat kulhot on saatavissa kahdessa muotivärissä.

  Hanki kulhot Stocmannin verkkokaupasta.

   

   

 • Pesukone keittiöön 11.03.2013 - 13:26

  Monella on pieni kylpyhuone, jossa pyykinpesukone vie liikaa tilaa, joten ajatus pyykinpesukoneesta keittiössä houkuttaa. Erityisesti pienissä asunnoissa tilankäyttö on kortilla ja yksi vaihtoehto voi olla sijoittaa Helsingin Helmen tavoin pesukone keittiöön. Yllä olevassa Helsinkiläisessä yksiössä pesukone sai paikan vanhan kylmäkaapin sisältä.

  Mikäli asentaa pesukoneen keittiöön, kannattaa pesukoneen valintaan kiinnittää erityistä huomiota. Normikoneet ovat yleensä liian syviä työtason alle sijoitettaviksi, varsinkin jos haluaa ne oven taakse. Kalusteisiin asennettava integroitava pesukone on järkevin vaihtoehto. Pesukonetta valitessa kannattaa valita mahdollisimman hiljainen, tukeva ja vakaa pesukone.

  Onko pesukone keittiössä turvallinen?

  Jos keittiössä ei ole viemäröintiä saattaa pesukoneen asentaminen keittiöön epäröittää. Moni miettii onko edes turvallista asentaa pesukonetta keittiöön mahdollisten vesivahinkojen takia.

  Uusimmissa pesukoneissa on vesilukko, joka varmistaa, että vedentulo koneeseen pysäytetään, mikäli pesukoneeseen tulee häiriö tai vuodon vaara. Tämän lisäksi kannattaa pesukoneen alle laittaa noin 15 euron hintainen vesitiivis vuotovahti. Vuotovahti ohjaa mahdollisen vuotoveden pois kaluston alta.

  Sähköturvallisuutta ajatellen pesukone keittiössä on suositeltavampi sijoituspaikka kuin saunan pesuhuone. Keittiössä ei myöskään pesuhuoneen kosteus ei myöskään ruostuta konetta.

  Kuva: interiorholic.com

  Kuva: Yourwindycityguide.com

  Asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Tarkasta vakuutusyhtiöstäsi, että kotivakuutus sallii pesukoneen viemäröimättömässä ja kosteudensuojattomassa tilassa. Hyväksyntä kannattaa ottaa varmuuden varoiksi kirjallisena mahdollisten vahinkojen varalta.
  • Pyydä pesukoneen siirtämiselle keittiöön hyväksyntä taloyhtiöltä. Taloyhtiölle on ilmoitettava viemäröintiin liittyvien laitteiden asentamisesta, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta. Pesukoneen asentamisesta keittiöön ei tarvitse ilmoittaa, mikäli vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa eikä niihin tarvitse tehdä muutoksia.

  Tässä muutamia linkkejä integroitavista pesukoneista:

  Upo Pesukarhu 5012D Slim
  koti-in.fi:n integroitavat pyykinpesukoneet
  Renligin integroitava pesukone Ikealta
  e-kodinkoneiden integroitavat kodinkoneet

  Lähde: Sähköopas ja Isännöintiliitto

   

 • Ostaisitko keittiön netistä? 01.03.2013 - 23:54

  Internetin käytön lisääntyessä ihmiset ovat alkaneet yhä useammin ostamaan tuotteensa netistä. Nettikauppoja on kuluttajille useita ja yhä useampi yritys tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa keittiö netistä. Muun muassa Gigantin Epoq-keittiöitä myydään verkkokaupassa kodinkoneiden tapaan. Mutta kannattaako keittiön ostaminen netin kautta ja mitä asioita tulee ottaa huomioon, jos keittiön netin kautta tilaa?

  Epäilemättä netti muokkaa keittiöalaa halutaan tai ei, mutta minkälainen toiminta on todella kuluttajalle järkevää?

  Yhä useampi kuluttaja vertailee eri yrityksiä ja vaihtoehtoja netissä ennen kuin tutustuu keittiöalan yrityksiin. Tarjouksien pyytäminen ja tarkistaminen sekä vertailu saattaa tuntua haastavalta. Lisäksi onko aikaakaan käydä keittiöliikkeestä toiseen tutustumassa tuotteisiin ja neuvotella yksityiskohdista useampaan otteeseen. Joskus yritysten välimatkat ovat pitkät eikä omalta paikkakunnalta löydy sopivaa yritystä, jonka vuoksi halpa hinta ja nopea toimitus netin välityksellä voi houkuttaa.

  Vaikka netin kautta ostaminen vaikuttaa helpolta, toimivan keittiön saamiseksi tulee tehdä paljon omatoimisesta selvitystyötä. Keittiö on kallis, suuri ja pitkäaikainen investointi, jota käytetään päivittäin. Siksi huolelliseen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Suurin haaste on siinä, että keittiötä ostava on itse vastuussa mittauksesta, keittiön toimivuudesta ja siitä, että osaa tilata oikeat tavarat. 

  Ostajan tulee itse ottaa huomioon keittiön käytännöllisyys, suunnitella keittiö ja osata ottaa huomioon pienimmätkin yksityiskohdat. Tämän lisäksi keittiöremontin toteutus on ostajan vastuulla, tulee miettiä tarvitaanko kalusteiden asentajaa, kuka tekee pohjatyöt ja mistä hankitaan sähkö- ja putkimies paikalle.

  Gigantti

  Monesta keittiöalan yrityksestä saa keittiön alusta loppuun asti valmiina, jolloin asiakkaalle jää velvollisuudeksi vain valita sopivat materiaalit. On hyvä muistaa, että keittiöalan yrittäjillä on vuosien kokemus keittiön suunnittelusta ja toimivuudesta, jolloin heidän asiantuntijuutta on hyvä kuunnella. He osaavat neuvoa sinulle, mitä asioita tulee keittiöremontissa ottaa huomioon ja välttää yleisimmät suunnitteluvirheet. Tämän lisäksi on hyvä myös muistaa, että esimerkiksi värisävyt on hankalaa valita tietokoneen ruudun välityksellä.

  Kaiken kaikkiaan keittiö saattaa olla haastava ostos netin välityksellä, mutta keittiöremonttia suunnitellessa  netin paras anti on siinä, että keittiöstä haaveileva voi tutustua netissä rauhassa erilaisiin keittiömalleihin ja tyyleihin. Näin saa helposti selville, minkälainen on oma unelmien keittiö. Netissä voit myös suunnitella olemassa olevilla suunnitteluohjelmilla luonnoksia omasta keittiöstäsi. Mikäli innostuu ostamaan keittiön netin välityksellä kannattaa ennen tarjouksen hyväksymistä tarkistuttaa suunnitelma myyjällä ja käydä myymälässä katsomassa valitsemasi ovet ja työtasot ennen tilausta.

  Gigantti

  Tutustu erilaisiin keittiöihin ja suunnitteluohjeisiin

  Jokaisella meistä on erilaisia tarpeita ja toiveita omaan keittiöön. Netin välityksellä on helppo tehdä vertailuja ja katsoa, minkälaisia keittiöitä on markkinoilla. Inspiroidu eri muotoiluista ja toimivuusratkaisuista. Artikkeleistamme kymmenen kovinta vinkkiä, keittiöinspiraatioita, keittiö pala palalta, suunnittele keittiö askel askeleelta löydät hyviä vinkkejä keittiön suunnitteluun.

  Eri keittiötyyleihin voit tutustua koostamastamme kuvakollaasista tuhansia keittiöitä sekä kuvagalleriassa. Myös monilla yrityksillä on omilla sivuillaan kuvia keittiöistä sekä hyviä vinkkejä suunnitteluun. Mm. Gigantti on koonnut sivuilleen monia ohjeita ja vinkkejä keittiön suunnitteluun sivuilleen.

  Suunnittele ja piirrä netissä omalta koneeltasi

  Suunnittele ja piirrä keittiö yhdessä perheen kanssa kodin omassa rauhassa. Tutustu eri suunnitteluohjelmiin. Keittiötiedon ruutupaperin avulla osaat mitata tärkeimmät asiat keittiöstäsi ja voit käyttää sitä hyväksi tarjouksien pyytämisessä ja suunnitteluohjelmaa käyttäessäsi. Kolmiuloitteiset suunnitteluohjelmat ovat hyvä apu keittiönsuunnittelussa, ne ohjaavat ja auttavat sinua keittiönsuunnittelussa. Esimerkiksi  Kitchen Planner piirustustyökalu - lataa tästä auttaa antamalla vinkkejä ja neuvoja. Kodinkoneet on myös helppo asettaa paikoilleen. 

  Voit suunnitelman jälkeen ottaa yhteyttä yritykseen ja tarkistuttaa suunnitelmasi myyjän kanssa tai jos luotat omiin taitoihisi suunnittelijana tilata netin välityksellä keittiön kotiisi. Tilauksen suoritettua sinun tarvitsee vain valita, asennatko keittiön itse vai hankitko ammattitaitoisen asentajan asentamaan uusi keittiösi.

  Kuvat: Gigantti

 • Liesituuletin on luksuskeittiön kulmakivi 22.02.2013 - 09:58
 • Puustellilta ekologinen Miinus -keittiö 14.02.2013 - 14:32

  Odotettu uutuus keittiökalusteiden materiaalivalikoimaan

  Keittiökalusteita valittaessa ympäristötietoinen kuluttaja törmää usein siihen, että Suomessa ekologinen keittiö on varsin vieras käsite. Suunnitteluohjeita ympäristöystävälliseen keittiöön on saatavilla Työtehoseuralta, mutta keittiökalusteiden materiaalivalinnoissa käytännössä ainoa ekologinen vaihtoehto on ollut kokopuiset keittiökalusteet.

  Vaihtoehtoisten materiaalien kehittäminen keittiökalustealalla onkin ollut lasten kengissä. Kuluttajien innostuminen ympäristöystävällisyyteen on saanut tähän asti laimean vastaanoton keittiöalan yritysten piirissä. Vaikka  yleisimmin keittiökalusteissa käytetyssä laminaatti- ja melamiinipinnoitteisissa lastulevyissä formaldehydipitoisuus on laskenut kymmenesosaan aiemmasta, synnyttää lastulevyn valmistaminen edelleen huolestuttavan paljon haitallisia päästöjä ja kuluttaa runsaasti energiaa. Näin ollen yritysten puheet kalusteiden ekologisuudesta on ollut lähinnä mainoslause ilman todellisia tekoja ympäristön hyväksi. Tämän vuoksi Puustellin tänä keväänä lanseeraama Miinus – keittiö tuo vihdoinkin varteenotettavan vaihtoehdon ekologista keittiötä haluaville.

  Suomalaista innovaatiota ympäristön hyväksi

  Miinus –keittiö on loistava esimerkki vastuullisesta yrittäjyydestä ja suomalaisesta innovaatiosta, jonka kehityksen tavoitteena on pienentää merkittävästi ympäristönkuormitusta.

  Kotimaisuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat arvoja, jotka ovat
  ohjanneet intensiivistä, yli kolmen vuoden kehitystyötä. Miinus -keittiön runkokehikko on tehty kestämään vähintään 30 vuotta ja kaikki keittiön osat ovat kierrätettäviä, huollettavia ja vaihdettavia.

  Puustelli Miinus -keittiön kantavana ajatuksena on ajaton ulkoasu, jotta se kestäisi katsetta koko sen kymmeniä vuosia kestävän elinkaaren ajan. Keittiön runkorakenteissa käytetään korkean teknologian materiaaleja ja tuotantomenetelmiä. Ovien ja tasojen rakenteissa on merkittävä määrä perinteistä puusepäntyötä.

  Materiaalin määrä keittiökalusteessa on vähentynyt noin puoleen. Miinus –keittiön jokainen osa on valittu ekologisin perustein tavoitteena pienentää merkittävästi nykyisten keittiökalusteiden hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormitusta. Miinus -keittiön hiilijalanjälki on VTT:n laskelmien mukaan, ovipintojen ja tasojen valinnoista riippuen, jopa 30-45% pienempi. Keittiökalusteissa ei käytetä ympäristöä kuormittavaa MDF- tai lastulevyä eikä myöskään melamiini- tai laminaattipinnoitteita. Keittiön runkoon on kehitelty kevyt, täysin vedenpitävä kierrätettävä UPM ForMi –biokomposiitti, jonka raaka-aineet ovat sertifioidusta metsästä.

  "Olemme suunnitelleet Puustelli Miinus -keittiötä usean vuoden ajan, ja parhaimmillaan työryhmässä on ollut lähes 20 henkilöä. Olemme oppineet kehitystyön myötä valtavasti ja aiomme siirtää kertyneen asiantuntemuksemme osaksi kaikkea kehitys- ja liiketoimintaamme. Uudenlaisen keittiön kehittäminen on motivoinut meitä kaikkia ja olemme ylpeitä Puustelli Miinus -keittiöstämme”, sanoo Puustelli Group Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aine.

   

  Puustellin Miinus -keittiö

  Puustelli Miinus -keittiön materiaalit ovat laatikostoja, mekanismeja, lasia ja työtasojen keraamilevyä lukuun ottamatta kotimaisia.

  Kestävä ja viisas asuminen kiinnostaa yhä useampia

  Suomalaiskuluttajista jo joka kolmas tekee ostopäätöksiään ympäristöarvoja ajatellen, joten Puustelli Miinus -keittiöstä tulee varmasti tärkeä osa kestävän sekä viisaan asumisen ja elämisen trendiä. Puustelli Miinus -keittiöt tulevat myyntiin ennen kesää 2013.

  Lähde: Puustelli Oy, Suomen ympäristökeskus, Työtehoseura
  Kuvat: Puustelli

   

 • Kurkistus asumisen haasteisiin ja tulevaisuuden suuntauksiin 13.02.2013 - 10:47

  Keittiö on parhaimmillaan lämmin ja laajennettu versio olohuoneesta

  Keittiön suunnittelussa funktionaalisesta ulottuvuudesta kohti sosiaalista ulottuvuutta. Osalle keittiö on kodin tärkein huone. Keittiö koetaan kodin sydämenä niin perheen kesken kuin vieraidenkin kanssa. Keittiössä yhdistyvät asumisen arkiaskareet ja sosiaalinen vuorovaikutus kokoavalla tavalla. Siellä tehdään ruokaa, luetaan lehtiä, tehdään läksyjä ja askarrellaan. Keittiön funktionaalisen puolen lisäksi sillä on vahva sosiaalinen puoli. Keittiössä istutaan ja vaihdetaan päivän kuulumiset perheenjäsenten kesken ja vieraita kutsuttaessakin keittiö on suosittu seurustelupaikka.

  Näiden lisäksi, keittiö toimii perheen tietokeskuksena, josta löytyvät sanomalehtien lisäksi, kannettava tietokone sekä ilmoitustaulu perheenjäsenten menemisistä ja tulemisista. Millä tavalla tulevaisuuden keittiöiden suunnittelussa voidaan ottaa huomioon keittiön sosiaalinen ulottuvuus? Nykyisellään innovaatiot keskittyvät funktionaalisen toimivuuden parantamiseen.

  Nykyisten asuntojen säilytystilat huomioivat erityisen huonosti ”haisevat harrastusvälineet”.

  Asuntojen tilaratkaisut eivät tue nykyhetken tarpeita. Tilannetta voidaan tulevaisuudessa parantaa asuntojen muunneltavuudella. Asunnoissa on joko turhaa tilaa tai vielä yleisemmin liian vähän tilaa. Esimerkki tarpeeseen nähden turhasta/liiallisesta tilasta: Keittiön vieressä on neliömäärältään iso olohuone, jossa olevaa isoa ruokapöytää käytetään vain jouluisin. Ruokailu tapahtuu perheen keittiön ruokapöydässä ja siinä samalla varastointitilaa on aina liian vähän.

  Tilan puutteessa kodin saunaa, parveketta tai ylimääräistä huonetta käytetään vaatteiden, ylimääräisten tavaroiden, työkalujen ja harrastusvälineiden varastointitilana. Pahimmillaan siirrellään saunan käytön mukaan isompia harrastusvarusteita (esim. jääkiekkovarusteet) saunan parvekkeelle ja päinvastoin.

  Asuntojen puutteellinen muunneltavuus vähentää myös asunnon toimivuutta elinkaariajattelun näkökulmasta. ”Melkein loppuelämäksi ostettu ja aikoinaan tarkkaan mietitty” omakotitalo ei olekaan toimiva parin vuosikymmenen jälkeen, kun myohaisteini--‐ikäisen tyttären makuuhuoneen optimaalisin paikka ei enää olekaan vanhempien makuuhuoneen vieressä. Muutoksia ei voi tehdä heikon muunneltavuuden takia, vaikka neliöitä olisi vapaana muualla asunnossa.

  Asuintalojen rakentamisessa asumisen hoidosta asumisen hoivaan

  Asuintalon hyvä asumiskokemus ei synny pelkästään toimivista ratkaisuista, kuten hyvät pesukoneet ja pyykinkuivaustilat kellarissa. Asumiskokemuksessa on haettava myös myönteisiä tunteita ja tuntemuksia herättäviä toteutuksia.

  Näkymällä varustettu kattosaunatila houkuttelee enemmän kuin kellarisauna, vaikka jälkimmäinen olisikin varusteltu huippumateriaaleilla. Vastaavasti, pyykinpesuhuone ikkunanäkymällä parantaa pyykinpesemisen kokemusta verrattaessa pyykkäämiseen perinteisessä kellarikäytävän päässä sijaitsevassa ”bunkkerihuoneessa”.

  Kuva oikealla: Temal

  Temalin kodinhoitohuone

  Taloyhtiöiltä odotetaan kierrätykseen ratkaisuja

  Asumisen palvelujen osalta taloyhtiö halutaan nähdä ennen kaikkea mahdollistajana, joka tarjoaa arkea helpottavia ratkaisuja. Asumisen parannetuilla palveluilla voidaan edistää myös asukkaiden arvostamaa kierrätystä. Vaikka roskalaatikoita löytyy eri kierrätettäville materiaaleille, asukkaat tarvitsevat helpotusta kierrätykseen. Pullonkaulana on kotona tapahtuva lajittelu, joka ontuu käytännön syistä, vaikka halua löytyisikin asianmukaiseen lajitteluun.

  Eräänä ratkaisuna mainittiin taloyhtiön mahdollistamat joka kerroksessa sijaitsevat ”kuilumaiset putket”, johon voi saman tien heittää esim. ruoan tähteet, lasit tai muovit.

   

  Tämän artikkeli on osa laadullisen tutkimuksen aineistoa, joka on kerätty kuuden ryhmäkeskustelun ja kymmenen etnografisen tutkimuspäivän aikana pääkaupunkiseudulla sekä Jyväskylän seudulla kesällä ja syksyllä 2012.

  Tiedustelut:

  Samil Aledin
  Tutkimuskonsultti, KTT 15/30
  Research Oy
  Puh. 050 5967 365
  samil.aledin@1530.fi

   

 • Muuta keittiösi esteettömäksi 12.02.2013 - 11:45

  Suunnittele keittiöön paljon vapaata tilaa

  Esteettömän keittiön suunnittelussa on tärkeää, että tilaa ei lähtökohtaisesti ole suunniteltu niin sanotuksi läpikulkutilaksi. Eri toimintojen, kuten ruokapöydän, jääkaapin ja uunin väliset etäisyydet tulee pitää mahdollisimman lyhyinä jolloin tilaa ei riitä enää läpikulkuun. Keittiössä on oltava paljon vapaata tilaa, jotta pyörätuoli mahtuu liikkumaan ja ennen kaikkea kääntymään ympäri. 

  Kun keittiö tehdään esteettömäksi säilytystilat vähenevät auttamatta. Invalidiliiton nyrkkisääntönä pidetään, että 1-2 hengen taloudessa esteettömän keittiön tilantarve vastaa 4-5 hengen talouden tilantarvetta. Työtasojen alle ei enää mahdu entistä määrää kaapistoja, sillä tason alla tarvitaan polvitilaa. Esimerkiksi lieden alle ei voida suunnitella uunia, eikä altaan alle roskakaappia kuten ennen on totuttu tekemään – kaikkien näiden toimintojen eteen pitää päästä mahdollisimman sujuvasti ja työskentely pitää onnistua istualtaan. Pyörillä liikuteltavat kalusteet voivat jossain määrin olla ratkaisu. Niitä voi tarvittaessa siirtää pois tieltä, kunhan niissä ei säilytetä liian raskaita tavaroita.

  Unicoden esteetön keittiösuunnitelma

  Iäkäs äitini on joutunut pyörätuoliin ja viettää siinä koko loppu elämänsä. Hänen kotinsa on onneksi pienillä muutoksilla tehtävissä esteettömäksi muun muassa kylpyhuoneen osalta. Koemme, että kuitenkin keittiö on suunniteltava uusiksi siten, että hän voi touhuta rakastamansa kokkailun parissa. Mitä asioita meidän tulee ensisijaisesti ottaa huomioon esteetöntä keittiötä suunniteltaessa?

  Käänny aina ammattilaisen puoleen suunnitellessasi esteetöntä keittiötä

  Kiinteiden alakaappien sokkeleiden tulee olla sisäänvedettyjä, jotta pääse mahdollisimman lähelle tasoa. Sisäänvedetyn sokkelin syvyys tulee olla 150mm ja korkeus 200mm. Uuni voi olla myös sivulle aukeava, jolloin sitä on helpompi käyttää. Yläkaapit voidaan varustaa mekanismilla, jonka avulla ne voidaan laskea alemmas ja palauttaa taas ylös. Liesituuletinta voidaan käyttää kaukosäätimellä, jolloin siihen ei tarvitse ylettyä.

  Välitilan valaistusta ei tule sijoittaa ”perinteisesti” yläkaapin ja takaseinän väliseen kulmaan. Valaisin tulee sijoittaa valolistan taakse yläkaapin etuosaan, jolloin valo ei häikäise työskennellessä tai ruokapöydän ääressä istuttaessa.

  Esteetöntä keittiötä suunniteltaessa tulee aina kääntyä ammattilaisen puoleen, jotka osaavat ottaa huomioon kaikki pienimmätkin vaikuttavat asiat näiden mainitsemieni yleissääntöjen lisäksi!

  Teksti ja kuvat:
  UNICODE OY
  Maiju Mäntynen

  Sisustussuunnittelija

  Palokunnankatu 14
  13100 Hämeenlinna
  Puhelin 050 3259 444
  maiju.mantynen@unicode.fi

   

   

   

 • Mökkikeittiö Temalilta mittojen mukaan! 08.02.2013 - 10:36

   

  Koti on ihmisen tärkein paikka ja keittiö sen sydän. Mutta mikä merkitys on keittiön suunnittelulla?

  Huvila & Huussi –ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija Anita Koponen kertoo, kuinka hän loihti kesämökin pieneen tilaan toimivan keittiön Temalin Combi-kalusteilla.

  Anita Koponen on ollut mukana Huvila & Huussissa ensimmäisestä
  tuotantokaudesta lähtien ja toteuttanut monen kesäkodin uuden ilmeen. Kuvausten ohella hän pyörittää omaa sisustussuunnittelutoimistoaan.

  Sisustuksellisia kompastuskiviä?

  ”Esteettisyys on aina kiehtonut minua, jo pienestä pätkästä asti olen nikkaroinut ja tehnyt. Sisustussuunnittelijan ammatti ei ole helppo, mutta sitäkin antoisampi. On kivaa toteuttaa ihmisille heidän toiveitaan”, Anita kertoo ja korostaa, että suunnittelussa tärkeintä on toteuttaa asiakkaan mieltymysten mukainen tila ja täten saavuttaa ideaalinen lopputulos projektin luonteen mukaisesti.

  Suomessa on jo vuosien ajan vallinnut sisustusbuumi, mikä näkyy niin tv-ohjelmien kuin sisustuslehtien kasvavassa tarjonnassa. Olemme siis oppineet paljon, mutta mitkä ovat Anitan mielestä suomalaisten tavallisimmat sisustuksen kompastuskivet? ”

  Temal pienen tilan keittiö

  "No, kun ängetään niin täyteen ja tehdään tunkkaiseksi. Selkeys unohtuu ja käytetään liikaa värejä. On purkkia, purnukkaa ja hyllyä. Älä ymmärrä väärin, niitä toki kaikilla on, mutta kaikkien ei tarvitse olla esillä. Säilytystila saadaan integroitua ja tavaroita voi vaihdella sesongin mukaan.”

  Taikoo pienestä ja kuluneesta tilavaa ja valoisaa

  Temalin mökkikeittiö

  ”Projekti oli erityisen hankala pienuuteensa vuoksi. Asiakkaalla oli paljon toiveita, mutta L-muotoiseen keittiöön saimme mahtumaan kaikki. Lisäksi täytimme pariskunnan toiveet modernista ja minimalistisesta kokonaisuudesta”, Anita kertoo.

  Kun Anita kolmannen kauden Huvila & Huussi -ohjelmassa lähti toteuttamaan keittiötä Tiinan ja Tomin mökille Valkealaan, niin lähtökohtana oli kuten aina asiakkaiden toiveet. ”Tila itse puhuu ja hyvä sisustus perustuu siihen mikä on tarve. Tärkeää on toiminnallisuus, pitkäkestoisuus ja hyvä toteutus.”

  Tässä kyseisessä mökissä käy valtava määrä ihmisiä kylässä kesäisin. Hyvin pieneen tilaan piti mahtua paljon. Säilytystilaa tarvittiin runsaasti. Tila itsessään asetti haasteet, kun keittiöstä meni ovet kolmeen huoneeseen. Onneksi ullakko oli yläpuolella eli ei tehty neliöitä, vaan mentiin ylöspäin ja saatiin kuutioita.

  ”Tiskitaso ikkunan alla oli ehdoton vaatimus eli siitä lähdettiin. Temalin Combi-kalusteet sopivat loistavasti tähän. Pystyin toteuttamaan keittiön vain kahdelle seinälle. Kun saa mitat 5 cm välein, se antaa kaapistojen suhteen valinnan vapautta. Lisäksi piti integroida jääkaappi ja uuni, mikä onnistui todella hyvin. Myös kalusteiden asennus oli helppoa”, Anita kuvailee ja kertoo halunneensa tehdä vaalean keittiön, mikä antaa tilan tuntua. Temalin kalusteiden kosteudenkestävyys on mökkikalusteissa ylimääräistä laatuplussaa. Monella mökillä lämpötila
  on talvella huomattavasti matalampi ja kosteus vaanii nurkissa.

  ”Mottoni onkin: Esteettisyys
  yhdistettynä funktionaalisuuteen
  – se toteutui raikkaasti
  tässä mökkikeittiössä.”

   

   

   

  Temalin muutoskohde

  Tuvan ja keittiön välinen oviaukko avattiin, jotta saatiin lisätilaa
  ja avaruutta.

  Artikkeli Temalilta
  Kuvat: Metronome Teksti: Nina Zischka

   

 • Valitse hanasi tarpeittesi mukaan 29.12.2012 - 17:29

  ComfortZone Finder

  Hauska tapaa luoda uutta liikkumatilaa kylpyhuoneeseen

  Hansgrohe Hansgrohe Hansgrohe

  Kuinka paljon tilaa tarvitset (ja suot) itsellesi pesupaikalla?
  Kuinka suurpiirteisesti haluat mitoittaa uuden hanasi?
  Mitä lisämukavuutta uudet pesuallashanat tarjoavat?

  Hansgrohe täyttää mitä erilaisimmat toiveet ja tarjoaa monipuolisia ratkaisuja. Tutustu ja suunnittele henkilökohtainen ComfortZone-alueesi. Virtuaalisella pesupaikalla voit tutustua Hansgrohen kaikkiin kolmeen uuteen hanamallistoon, joita ovat Metris, Talis ja Focus. Näin löydät mukavasti ne hanat, jotka oikeasti vastaavat yksilöllisiä tarpeitasi sekä näet heti , mikä malli tulee kysymykseen. Oli sitten kyse siitä, että haluat pestä hiukset mukavasti pesualtaassa tai tarvitset lisää liikkumatiaa parran märkäajoon. Luo kylpyhuoneeseen tarvitsemasi tila.

  Hansgrohe Hansgrohe Hansgrohe

  Määrittele mukavuusalue ComfortZone uudestaan pesualtaan hanoilla. ComfortZone merkitsee paljon tilaa pesupaikalla. Tämä saavutetaan hanan korkeudella eli juoksuputken ja pesualtaan väliin jäävällä käytettävissä olevalla tilalla. Asiakkaidemme tulee voida käyttää tätä tilaa yksilöllisesti.

  Pelkistettyä muotoilua, hyvää oloa tuottavaa selkeyttä. Uudet hanat kuuluvat Hansgrohen Modern-tyylisuuntaan.

  Kuvat: Hansgrohe

 • Anna keittiöllesi joululahjaksi kunnon uudistus 17.12.2012 - 14:57

  Tuntuuko keittiötä katsellessasi, että jotakin tarvitsisi tehdä, mutta aivan uutta keittiötä ei tällä hetkellä ole mahdollisuus hankkia. Joulu on melkein ovella, mutta vielä ehdit uudistaa keittiösi Joulun tunnelmaan tai antaa itsellesi ja perheellesi joululahjaksi keittiön pikauudistuksen.

  Tässä sinulle muutamia varteenotettavia vinkkejä, joilla saat keittiöösi uuden ilmeen nopeasti ja edullisesti.

  1. Vinkki: Aloita tekstiileiden vaihdolla

  Monesti keittiön ilme kohentuu pelkästään keittiötekstiilien avulla. Kotimaisilla laadukkailla Marimekon ja Finlaysonin tekstiileillä piristät keittiösi ulkonäköä. Verhoilla, matolla, pöytäliinalla saa keittiölle uuden ilmeen.

  Kuvassa: Marimekon Vanhakaupunki-keittiöpyyhesetti

  2. Vinkki: Keskity valaisuun

  Oikeanlainen valaistus tekee keittiössä työskentelystä mielekästä ja turvallista. Uudista keittiösi valaistus helposti asennettavalla LED nauhalla, joka on energiaasäästävä, tyylikäs valinta keittiöön. 

  Marimekko
  Pintanikkarit

  3. Vinkki: uudista keittiön kaappejasi

  Katso Hettichin suunnitteluohjelmalla kuinka keittiökaappien väri ja vetimet voivat muuttaa keittiön ilmettä.

  Joskus ilmeen muuttaminen on pienestä kiinni, pelkästään vaihtamalla vetimet keittiön ulkonäkö voi muuttua paljonkin. Helpoin tapa hankkia uudet vetimet on ostaa verkkokaupasta, kokeile esimerkiksi Kotivaruste.fi verkkokauppaa.

  Keittiönkaapistoja ei aina tarvitse vaihtaa pelkästään sen takia, että haluaa muuttaa keittiön tyyliä. Nyt saat yksilöllisen ulkonäön kaappeihisi maalaamalla ne Pintanikkareiden Ronseal melamiini & MDF-maalilla.

  4. Vinkki: Uudet kodinkoneet tuo toimivuutta keittiöön

  Mikä voisi olla mielekkäämpää kuin uusi luxus-jääkaappi, tehokas astianpesukone tai uusi induktioliesi. Katso Samsungin ja Whirlpoolin laajasta valikoimasta itsellesi sopiva kodinkone keittiöösi.

   

 • Inspiroidu sisustamaan kodinhoitohuoneesi 09.11.2012 - 12:23

  Hyvin suunnittelussa ja tyylikkäässä kodinhoitohuoneessa on ilo työskennellä. Seuraavien Houzz.comin kuvien avulla toivomme inspiroivan muokkaamaan jokaisen kodinhoitotilan viihtyväksi tilaksi.

   

   

  Jotta kodissa harmonia säilyy, sisusta myös kodinhoitohuone tyyliltään muuhun kotiin sopivaksi. 

   

  Uskalla rohkeasti käyttää värejä ja tuoda yksilöllinen makusi esille myös kodinhoitohuoneessa.
  Mieti minkälaisessa kodinhoitohuoneessa
  sinä haluaisit työskennellä.

   

  Traditional Laundry Room design by Dc Metro Design-build Wentworth, Inc.

  Mustaa vai valkoista, kumpi sopii sinun kotiisi paremmin? Tee kodinhoitohuoneestasi itsesi näköinen ja omien tarpeiden mukainen.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 • Kerää uusimmat vinkit keittiöön Habitare-messuilta 12.10.2012 - 08:34

  Siinä missä asuntomessuilla nähdään upeita kokonaisuuksia Habitare-messuilla keskitytään yksityiskohtiin ja voi konkreettisesti nähdä ja kokea onnistuneita ratkaisuja niin keittiöön kuin muihin kodin tiloihin.

  Habitare-messut

  Monella keittiönostajalla tyyli ratkaisee. Habitare-messuilla oli esillä nostalginen hana yhdellä vivulla.

  Habitare-messut

  Tyyliin sopiva hana antaa viimeistellyn jäljen tarkkaan mietittyyn kokonaisuuteen.

  Habitare-messut

  Habitaressa oli myös nuorekkaita vaihtoehtoja esillä, tässä Temalin tyylikäs punavalkoinen kokonaisuus.

  Habitare-messut

  Jääkaappi on nyt todellinen trendi-tuote, joka on saatavissa monessa eri kuosissa. Mielenkiintoisin näistä lienee farkkukangasta muistuttava pinta.

  Habitare-messut

  Kauniin keittiön lisäksi on hyvä kiinnittää myös sisältöön huomiota. Isot laatikot korvaavat entistä useammin alakaapit.

  Habitare-messut

  Ruuanlaitossa ylösavautuvat kaapinovet ovat todella kätevä ratkaisu.                   

  Habitare-messut

  Kaasuliedet ovat tulleet Suomeen. Habitaressa oli esillä monia tyylikkäitä vaihtoehtoja.

  Habitare-messut

  Tyyliltään monet kaasuliedet olivat nostalgisia, mutta modernejakin liesiä on saatavilla.

   

  Habitare-messut

  Kodinhoito- ja säilytystilat ovat usein pieniä jolloin paidoille on hankala löytää riittävästi tankotilaa. Tämän kokonaisuuden avulla säilytät paitasi siistinä.

  Habitare-messut

  Nerokas ratkaisu tilaan, johon halutaan toiminnallisuutta mahdollisimman vähällä tilalla.

  Habitare-messut

  Habitare-messuilla oli runsaasti esillä myös kodinkoneita, joissa on todella toimivia teknisiä ratkaisuja.

  Habitare-messut

  Esillä oli varsin mielenkiintoinen uutuus Boralta, keittotaso, johon on integroitu liesituuletin. Lue lisää Savon tiedotteesta.

   

 • Toiminnallisen kylpyhuoneen ABC 05.10.2012 - 12:40

  Urheilullisen lapsiperheen kylpyhuoneen suunnittelun lähtökohdat ovat aivan erilaiset kuin sinkkunaisen

  Kylpyhuone on yksi kodin haastavimmista tiloista. Kylpyhuoneen neliöt ovat kalliita ja harvassa valmiissa asunnossa on käytettävissä riittävästi tilaa. Etenkin kerrostaloissa asuvat joutuvat usein yhdistämään kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen samaan tilaan tai käyttämään kekseliäisyyttä suunnitellessa omaa kylpyhuonetta, jos neliöitä on vähän käytettävissä.

  Kylpyhuone on hyvä suunnitella yksilölliseksi jokaisen perheen tarpeiden mukaan sen mukaan minkälaiseen tarkoitukseen kylpyhuonetta käytetään ja mitä tarvikkeita kylpyhuoneessa aiotaan säilyttää ja kuinka monta ihmistä käyttää kylpyhuonetta.

  Kylpyhuoneen sisältö vaihtelee sen mukaan onko käytettävissä erillisiä wc-tiloja, kodinhoitohuonetta sekä pukuhuonetta. Ideaalisessa tilanteessa kylpyhuone on pelkkä peseytymistila, jossa säilytetään pelkästään peseytymiseen liittyviä tarvikkeita. Haasteellisinta suunnittelun kannalta on luonnollisesti yhdistää niin wc-tilat, kodinhoitotilat kuin peseytymistilat samaan tilaan.

  Temal

  Pyyhkeet ja saunatakit

  Pyyhkeille ja saunatakeille on hyvä varata riittävästi säilytystilaa. Mikäli on käytettävissä pukeutumistila, niin sinne on hyvä suunnitella esimerkiksi 400 mm tankokaappi ja 400 mm hyllykaappi. Mitoitus riippuu perheen koosta. Märille pyyhkeille kätevä on sähkö- tai vesitoiminen kuivausteline.

  Pesuaineet ja –välineet

  Pesuhuoneessa tarvitaan lasku- ja säilytystilaa pesuaineille ja -välineille. Monesti seinään valmiiksi rakennetut hyllyt ovat kätevin ja kaunein ratkaisu pesuaineille, mutta myös erilaiset telineet ovat yhtä toimivia.

  Pesuhuoneen kaapit

  Kylpyhuoneen kaapeissa on hyvä olla riittävästi säilytystilaa päivittäin tarvittaville hygienia- ja kauneudenhoitotuotteille. Kaappien sisätilaratkaisut vaikuttavat tilan toimivuuteen.

  Hettich

  Liukukiskoilla kevyesti liukuviin Hettichin laatikkoihin kannattaa valita säädettävät lokerikot, jolloin hygieniatuotteet pysyvät järjestyksessä.

   

  Hettich

  Ulosvedettävät Hettichin kaappimekanismit helpottavat erityisesti kaappien takaosien käyttöä.

  Pesualtaat

  Kylpyhuoneiden pesualtaat ovat kasvaneet. Varsinkin lapsiperheissä riittävän kookas allas on hyvä valinta. Altaan molemmille puolille jäävä laskutaso on esteettisesti ja toiminnallisesti hyvä asia.

  Suihkutila

  Perheasunnoissa kaksi suihkua on usein tarpeen. Mikäli suihkutilat ovat samassa yhteydessä wc:n tai kodinhoitotilojen kanssa erillinen suihkuseinä, -kulma tai –kaappi on kätevin ratkaisu.

  WC-tilat

  Mikäli kylpyhuoneeseen tarvitaan wc, ideaalisinta olisi ovella suljettava wc.

   

  Temal

  Kuvat: Temal ja Hettich
  Lähde: TTS

   

   

 • Kylpyhuoneen suunnittelu askel askeleelta 03.10.2012 - 09:39

  Kylpyhuonetta suunnitellessa kannattaa kylpyhuoneen tyyli valita kodin muun sisustuksen mukaisesti. Samoin on tärkeää miettiä, minkälainen kylpyhuoneenkäyttäjä olet ja valita kylpyhuoneen ominaisuudet sen mukaisesti. Toimimalla alla olevien ohjeiden mukaan onnistut saamaan itsellesi sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaisen kylpyhuoneen.
   

  1. Toiveiden kirjaaminen

  • Selaile netistä eri kylpyhuonevalmistajien kuvia valmiista kylpyhuoneista, valitse niistä ne, jotka miellyttävät silmääsi.

  • Mieti aikaisempia kylpyhuoneitasi ja niitä kylpyhuoneita, joissa olet vieraillut, mikä niissä oli toimivaa ja mikä sellaista, minkä haluaisit uuteen kylpyhuoneeseesi.

  • Tee lista nykyisen kylpyhuoneesi hyvistä ja huonoista puolista, mihin haluat muutosta, minkä ominaisuuden haluat säilyttää.

  • Kirjaa ylös omia toiveitasi kylpyhuoneesta, säilytystiloista, suihkusta, altaasta ja muista materiaaleista.

  Temal

  Kuva: Temal

  • 2. Realiteettien luominen

  • Mieti kuinka paljon sinulla on varaa sijoittaa kylpyhuoneremonttiin. Ihanteellista olisi, että kylpyhuoneen budjetti määräytyisi tarpeiden mukaan, mutta jos budjettisi on rajoitettu niin mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Haluatko tinkiä mieluummin laadusta, laatoista vai kalusteiden määrästä.

  • Kirjaa ylös minkälaisia rajoitteita ja mahdollisuuksia tila luo. Kirjaa ylös kylpyhuoneen käyttö tarkoin. Ketkä kylpyhuonetta käyttävät, onko tila tarkoitettu ainoastaan peseytymiselle vai onko tilan yhteyteen tarkoitus tulla wc-tilat. Pestäänkö ja kuivatetaanko pyykkiä kylpyhuoneessa.

  • Mieti mitä vaatimuksia sinulla on kylpyhuoneen suhteen, minkälaisia tarvikkeita kylpyhuoneessa säilytetään. Tuleeko kylpyhuoneeseen tilat likapyykille, pyyhkeille, urheiluvälineille jne.

  Kvik

  Kuva: Kvik

  3. Tilan suunnittelu

  • Piirrä ruutupaperille kylpyhuoneen pohjapiirros. Kirjoita mitat tarkkaan paperille. Merkitse tilan korkeus ja vesi- ja viemäripisteet sekä olemassa olevat sähköpistorasiat piirrokseen.

  • Hahmottele halutessasi esimerkiksi Kvikin tai Hansgrohen suunnitteluohjelmien avulla oma kylpyhuoneesi.

  4. Kylpyhuonevalmistajan valitseminen

  • Vertaile eri valmistajien kalusteita ja allasvaihtoehtoja. Altaiden ja kaappien eroavaisuudet muodostuvat usein materiaaliasta, laaduta ja kylpyhuoneiden monipuolisuudesta.

  • Löydä paikkakuntasi yritykset – linkin http://www.keittiotieto.fi/yrityshaku kautta oman alueesi kylpyhuonetoimittajat ja sovi itsellesi aika.

  • Ota yllä olevat suunnitelmasi mukaan, ne helpottavat valmistajaa toteuttamaan toiveesi.

   

 • Asuntomessut antavat suuntaa keittiötrendeihin 27.09.2012 - 10:00

  Asuntomessujen keittiöt näyttävät usein suunnan seuraavan vuoden keittiösuunnitteluun. Ajanmukaisen ja trendikkään keittiön tunnusmerkkejä ovat puhdaslinjaisuus ja selkeys. Yleisin keittiömalli oli tupakeittiö, jossa ruokailutila oli jaettu erillisellä saarrekkeella.

  Nixi-Kalusteen keittiön mustavalkoisuudella saa sisustukseen kontrastia, johon värikäs sisustus ja limen väriset alakaapit luo tarvittavaa piristystä.

  Persoonallisen lapsiperheen Topi-keittiön yhtenäinen värisävy on otettu hienosti huomioon niin seinissä, lattiassa kuin kalusteissa. Elextroluxin kodinkoneet sulautuvat kauniisti kalustoihin.

  Modernin ja energiatehokkaan täystiilitalon selkeälinjainen ja hillitty Isku-keittiö.

  Keittiö on yhä useammin osana muuta tilaa, korotetulla saarrekkeella saa ruuanlaittotilaan hieman yksityisyyttä. Keittiökalusteet ovat Esan Levykalusteelta.

  Domus Keittiön täyskiiltävät ovet ja maitolasi luovat keittiöön arvokkuutta.

  Puustellin keittiöön kodikkuutta luovat selkeälinjaisuus ja pienet koriste-esineet.

  Novartin Keittiömaailman keittiö on yksi esimerkki harmoninen kokonaisuudesta ja hillitystä värityksestä, joka on yhä useamman keittiön tyylisuuntaus.

  Domus-keittiön lämpimän puunsävyt keittiökalusteissa yhdistettynä pehmeän valkoisiin oviin luo kodikasta tunnelmaa.

  Isku Keittiön mattapintaiset Kuura-ovet luovat mustavalkoiseen keittiöön valoisuutta. Mielen ja Festivon tyylikkäät kodinkoneet viimeistelevät kokonaisuuden.

  Puustellin U-muotoinen keittiö rajaa hyvin ruokailutilaa. Nykytrendin mukaan osa seinäkaapeista on kalustemaisia ja keittiöihin jätetään avointa seinäpintaa.

  Iskun valkoisten keittiökaappeihin on haettu kontrastia tapetoimalla taustaseinä.

  Domus Center Tampereen keittiö on hyvä esimerkki siitä, että yhä useammin keittiö on osa kodin sisustusta.

  Kvik-keittiön lämminhenkisessä hirsitalon keittöissä saarreke on suunniteltu pieneksi pöydäksi.

  Keittiökauppa Kylväjän Arte-malliston mustat kalusteet ja kodinkoneet luovat tyylikkään kokonaisuuden.

  Välitilan ikkuna tuo valoa Kristina Keittiön suunnittelemaan pelkistettyyn keittiöön.

  Värikkäällä sisustuksella ja pienillä yksityiskohdilla saa pirteyttä Novartin Keittiömaailman keittiöön.

  Kuvat: Asuntomessut

 • Luo järjestys keittiökaappeihisi Hettichin avulla 17.09.2012 - 13:44

  Kun keittiössä kaikki on järjestyksessä työskentely sujuu nopeasti

  Harkitusti suunniteltu keittiö on monella tapaa hyödyllinen, se säästää aikaa ja vaivaa ruokaa laittaessa hyödyntäen varastotilat optimaalisesti. Unohda sekava keittiö, josta on vaikea löytää mitään ja tavarat eivät tunnu löytävän paikaansa ja tutustu Hettichin Intelligent Kitchens järjestelmään, joka luo keittiöösi järjestystä. Viimein tavarat ovat siellä missä niitä tarvitset ja jokaisella on oma paikkansa.

  Jakamalla keittiön työskentelyalueet viiteen eri osa-alueeseen saat tehokkuutta keittiöösi

  Piirroksessa näet Hettichin mallin työskentelyalueista. Vasemmasta reunasta katsottuna ensimmäisenä on alue, jossa säilytetään ruokailuvälineitä ja astioita. Sen jälkeen on alue, jossa säilytetään siivoustarvikkeita ja pesuaineita. Nurkassa puolestaan on paikat kattiloille ja pannuille, jonka jälkeen uunin ja lieden läheisyydessä on luonnollisesti tarvikkeet ruuanvalmistukseen. Viimeisenä on säilytystilat elintarvikkeille.

  Hettich

  Muuntele laatikoistasi juuri sinulle soveltuvia

  Astiat, kuten lautaset, lasit, mukit ja ruokailuvälineet on hyvä säilyttää erikseen tiskialtaan ja astianpesukoneen läheisyydessä. Lautaset on kätevin laittaa ergonomisesti vetolaatikoihin.

  Hettich

  Laatikoiden korkeat ja suljetut reunat tukevat hyvin painaviakin lautaspinoja.
   

  Hettich

  Easys helpottaa painavien ja täysien laatikoiden avaamista ja on kätevä, kun kädet ovat täynnä tavaraa.

  Hettich

  Kun välineet ovat muunneltavassa lokerikossa säästyt etsimisen vaivalta.
   

  Hettich

  Kiinnitä huomiosi myös pesuaineiden ja jätteiden säilytykseen

  Jokainen meistä haluaa keittiön olevan siisti, siksi puhdistusvälineiden ja roskien säilyttämiseen kannattaa panostaa. Tuntemalla omat tavat ja suunnittelemalla keittiön säilytystilat sen mukaisesti siivoaminenkin on helppoa ja vaivatonta.

  Hyödynnä kaikki tilat huolella. Usein tiskipöydän alla olevaan kaappiin jää hukkatilaa viemäröinnin takia. Hettichin erikoisvalmisteisten tiskipöydän laatikoiden avulla hyödynnät tämänkin tilan.

   

   

  Hettich

  Erilliset lokerikot selkiinnyttävät siivoustarvikkeiden säilytystä.

  Hettich

  Tässä yksi monista erikoisratkaisuista allaskaapin hyödyntämiseen.

  Hettich

  Sokkeliin jäävä tila voidaan hyödyntää tälläkin tavalla.

  Kattilat järjestykseen

  Suunnitellussa keittiössä on otettu myös kattilat ja pannut huomioon. Hettich on ottanut huomioon suunnittelussaan korkeat ja tilaa vievät kattilat luomalla niille syvän sokkelilaatikon, joka hyödyntää yleensä käyttämättä jäävän sokkelitilan.

  Sähkölieden alle voidaan puolestaan asentaa laatikko, johon mahtuu litteät leivontatarvikkeet ja uunipellit.

  Näin nautit ruuanlaitosta entistä enemmän

   

  Hettich

  Muunneltavien lokeroiden avulla saat laatikoista juuri sinun tarpeittesi mukaisen.

  Hettich

  Säilytä käytetyimmät ruuanlaittovälineet lieden läheisyydessä.

  Hettich

  Tilavien ja selkeiden laatikoiden ansiosta ruuanlaitto on entistä vaivattomampaa.
   

  Hettich

  Unohda korkealla lieden päällä olevat maustehyllyt, tässä Hettichin nerokas ratkaisu mausteiden säilytykseen.

  Kymmeniä mahdollisuuksia elintarvikkeiden säilytykseen

  Hettich

  Näin hyödynnät keittiösi kapeimmatkin tilat.

  Hettich

  Tässä yksi ratkaisu korkeaan kaappiin

  Hettich

  Ulosvedettävien vetokorien ansiosta yläkaappien sisältö on helposti käytettävissä.

  Hettich

  Yksittäiset laatikot auttavat pitämään ruokatarvikkeet järjestyksessä.

  Hettichin tuotteita saat hyvinvarustelluista keittiöalan yrityksistä.

 • Katsaus Asuntomessujen keittiöiden antiin 16.07.2012 - 09:30

  Valkoiset kaapinovet nousevat esille tämän vuoden Asuntomessujen keittiötrendeissä.

  Yllä olevan 139 neliöisen energiatehokkaan omakotitalon talon sydän on ruokailutila, johon keittiö-, oleskelu- ja työtilat liittyvät. Välitilassa on ikkuna, josta tulee luonnonvaloa astianpesualtaalle ja sitä ympäröivälle pöytätasolle. Keittiön saarekeessa on keittotaso, mutta toimivuuden kannalta saareke olisi kaivannut vielä vesipistettä.

  Mustikka

  Kohde 12 Terca tiilitalo Mustikka

  175,5 neliöisen omakotitalon modernin ja energiatehokkaan täystiilitalon keittiö on suunniteltu aktiiviselle perheelle. Keittiöön ilmeikkyyttä antaa eri väriset kaapinovet ja teräksen väriset kodinkoneet.

  Keittiössä jätteiden lajittelu on huomioitu hyvin ja keittiössä on riittävästi laskutilaa. Huonona puolena voisi pitää ikkunattomuutta, joka jättää keittiön hieman hämäräksi.

  Kohde 22 Ruislaine

  113 + 13 neliöisen omakotitalon keittiö on ympäristötietoisen perheen valinta.

  Vaikka persoonallisen kodissa ei tilaa ole haluttu hukata turhuuksiin keittiö on suunniteltu valoisaksi ja tilavaksi ja siihen on suunniteltu riittävästi säilytystilaa. Keittiökalusteiden valkoiset ovet antavat keittiölle raikkaan valoisan ilmeen värikkääseen keittiöön.

  Keittiössä on runsaasti laskutilaa myös kodinkoneiden välittömässä läheisyydessä, tosin kylmäsäilytystilat ovat nykyaikaiseen käyttöön pienet.

  Ruislaine-keittiö
  Villa Pärssinen-keittiö

  Kohde 33 Villa Pärssinen

  148 neliöisen omakotitalon keittiö on suunniteltu kansainväliseen makuun soveltuvaksi. Keittiöön on suunniteltu riittävästi säilytystilaa ja työskentelytasoja. Positiivista keittiössä on iso saareke, jossa on keittotason lisäksi myös vesipiste.

  Pelkistetyn keittiön valtti on suuret ikkunat, jotka antavat keittiöön runsaasti luonnonvaloa

  Kuvat: Antero Tenhunen, Asuntomessut

 • Kesäkeittiöt tekevät tuloaan 26.06.2012 - 14:19

  Kesän yksi nautinnoista on tehdä ruokaa ulkona. Grilliruuan tuoksu nostaa veden kielelle ja ulkona kaikki maistuu paremmalta. Pihalla vietetään vapaa-aikaa yhdessä perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa hyvän ruuan ääressä. Grillauksesta onkin muodostunut perheiden yhteinen ajanviete ja yhä useampi kutsuu vieraita grillaamaan.

  Kesäkeittiön suunnitteluun kannattaa satsata

  Vaikka pihalla ruuanvalmistus on mukavaa, niin grillauksen haasteellisuus on saada kaikki valmiiksi oikeaan aikaan. Monesti kokkaaja joutuu ravaamaan keittiön ja grillin välissä eikä seurusteluun ruuanlaiton lomassa jää aikaa. Tämän takia moni satsaakin nyt kesäkeittiöiden rakentamiseen, joista on tullut muoti-ilmiö myös Suomessa. Kesäkeittiössä ruuanvalmistaminen on vaivatonta ja näin jää aikaa enemmän perheelle ja ystäville.

  Kesäkeittiöitä on varmasti yhtä monia kuin rakentajiakin. Parhaimmillaan se on kuin ulkona sijaitseva modernikeittiö jääkaappeineen, grilleineen, pesualtaineen ja laskutiloineen. Tärkeintä kesäkeittiötä haaveilevalle on kuitenkin miettiä, mitä todella haluaa ja kuinka paljon tekee ruokaa ulkona ja minkälaiselle väelle.

  Kesäkeittiötä suunnitellessa määrittele minkälaisessa kesäkeittiössä sinä viihtyisit. Mieti kuinka usein teet ruokaa ulkona ja minkälaiselle porukalle. Nämä yhdessä käytettävän tilan kanssa määrittelee, minkälainen ratkaisu sinulle on oikeanlainen.

  Kesäkeittiö

  Kuva: Freshome

  Tiedosta minkälainen grillaaja olet

  Oleellista on miettiä kuinka paljon ja minkälaista ruokaa kokkaa ulkona. Satunnaisesti kokkaavalle riittää varmasti alue, jossa on grilli, riittävästi laskutilaa ja ruokailualue. Osalle riittää pienikin grillialue lihojen grillaamiseen. Osa tarvitsee taas paljon tilaa kasviksille ja grillaa isolle porukalla. Samalla kannattaa miettiä onko kalan ystävä, jolloin savustuspönttö on ehdoton hankinta. Pohdi myös onko minijääkaappi oleellinen investointi ja jos käytät paljon kasviksia, niin pesuallas on todella kätevä.

  Jos ulkona tehdään paljon ruokaa, kannattaa tehdä grillauspisteen lähelle riittävästi laskutilaa. Se helpottaa huomattavasti. Grillauspaikan suojaukseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kunnon katos luo myös omanlaisen tunnelman ja mahdollistaa kokkauksen ulkona sadesään yllättäessä. Ja tärkeintä on tietenkin tyyli. Kesäkeittiön on hyvä olla taloon ja pihapiiriin soveltuva, mutta kannattaa rohkeasti toteuttaa unelmiansa ja tehdä luoviakin ratkaisuja.

  Kuva: Kiko-beautifullmindofmine.blogspot.fi

  Kuva: Houzz

  Kuva: Global news and information

   

  Kuva: Freshome

  Ota perusasiat huomioon

  Kesäkeittiötä suunnitellessa on tärkeää ottaa perusasiat huomioon. Ensinnäkin tarvitset pation, jonka ympärille rakennat kesäkeittiön. Perustukset kannattaa luoda riittävän vakaaksi. Tärkein kaikesta on sijainti. Varmista, että grillausalueella ei ole palavia pintoja lähellä, sillä kuuma grilli voi aiheuttaa tulipalon, jos esimerkiksi laskutaso on puuta ja se on liian lähellä grilliä tai grillin ympäristössä on puita tai pensaita.

  Vaikka keittoalue on tärkeä älä unohda varsinaista ruokailu- ja vapaa-ajanvietto aluetta. Anna tyylisi näkyä kalusteiden ja tekstiilien valinnassa. Löydä oleskeluryhmä, josta pidät, koristele tyynyillä. Ota sijainti huomioon, että paikka ei ole liian kaukana kesäkeittiöstä mutta ei liian lähellä savuja ja ruuantuoksuja. Älä unohda suunnitella ulkovalaistusta. Kunnon valaistus mahdollistaa sen, että illat ovat yhtä nautinnollisia kuin päivätkin.

  Budjetoi kesäkeittiösi tarkkaan

  Haaveilu on aina upeaa, mutta kesäkeittiö vaatii myös rahaa. Ihmiset usein ajattelevat, että kesäkeittiön rakentaminen on kallista, mutta oikealla suunnittelulla saatat yllättyä, kuinka edullinen kesäkeittiö voi ollakaan. Ensimmäisenä kannattaa miettiä paljon rahaa on käytettävissä ja laskea tarkkaan paljonko haluamasi kesäkeittiö maksaa. Tutki eri vaihtoehtoja, mieti voitko rakentaa itse vai kuinka paljon urakoitsijan tekemä pation ja kesäkeittiön rakentaminen maksaa.

  Kesäkeittiön voi rakentaa itse tai ostaa valmiina. Valinnan varaa on todella paljon jokaiseen hintahaarukkaan. Osa satsaa kesäkeittiöön kunnolla, hankkii laadukkaan grillin, katetun keittoalueen patioineen, toiset taas innostuvat edullisesta tee se itse keittiöstä, jonka saa edullisimmillaan muutamalla kympillä kierrätysmateriaalista.

 • Suomalaiset osaavat ottaa keittiössä ympäristön huomioon 12.06.2012 - 07:48

  Keittiötieto teki kilpailun, jossa pyydettiin suomalaisia kertomaan kuinka he käytännössä säästävät energiaa omassa keittiössään. Nämä sivut ovat Keittiötieto.fi keino kantaa yhdessä suomalaisten kanssa kortensa kekoon ja näin edesauttaa luonnon ja ympäristön hyvinvointia. Lue ihmisten keinoja ja tapoja säästää energiaa ja vettä omassa keittiössään ja kerää itsellesi sopivat käytännön vinkit omaan keittiöösi. Lue koostamamme vinkki-lista täältä.

  Ajatuksia keittiön ekologisuudesta

  Monelle on tärkeää ottaa ekologisuus huomioon omissa valinnoissaan. Lukijat kokivat, että ekoteot ovat pieniä arjen valintoja. Teuvon sanoja lainaten: ”Monasti kuulee sanottavan, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa, mutta pienistä puroista ne joetkin syntyvät.”

  Jätteiden lajittelun koetaan tärkeäksi

  Moni jakoi käytännön tapansa lajitelusta ja kierrätyksestä. Mm. Leena kertoi, että ihmiset kokevat lajittelun usein hirveän vaikeaksi ja hankalaksi (ja tilaa vieväksi), mutta sitähän se ei loppupeleissä ole. Hänen mukaansa lajitteluohjeita ja listoja on netti täynnä, jos ei tiedä mikä mihinkin kuuluu. Toivommekin, että näiden neuvojen jälkeen kukaan ei kokisi jätteiden lajittelua haastavaksi.

  Energiansäästö ruuanlaitossa

  Ruuanlaitto kuluttaa ruuansäilytyksen lisäksi eniten sähköä keittiössä. Muuttamalla käytännössä omia toimintatapoja voi vaikuttaa paljon omaan veden- ja sähkönkulutukseensa. Moni kertoi valmistavansa uunissa ruokaa kerralla useammalle päivälle ja hyödyntävänsä uunin jälkilämpöä. Rauno kertoi, että on tärkeää syödä kaikki, mitä kaupasta ostetaan ja hankitaan kotiin, jotta ruokaa ei mene hukkaan. Ruuanhaaskaukseen moni olikin kiinnittänyt kiitettävästi huomiota. Keräsimme erikseen vinkit ruuanlaitosta yleisimmin, kuinka säästää energiaa valmistettaessa liedellä ja uunissa ruokaa.  Helmi muistutti oivallisesti siitä, että omaa ekologisuuttaan voi jatkuvasti kehittää.

  Keittiössä sähkönkulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota

  Keittiö kuluttaa huomattavan osuuden kodin sähkönkulutuksesta, mutta onneksi omilla valinnoilla ja käyttötottumuksilla kykenee vaikuttamaan paljon sähkölaskun suuruuteen. Annen mukaan pahin sähkösyöppö ovat vanhat kylmälaitteet. Kun uusii vanhan arkkupakastimen, niin sähkölasku voi pienentyä puoleen. Katjan vinkkiä noudattaen, kannattaa tarkastaa kaikki laitteensa energiankulutusmittarilla ja vaihtaa laitteet tarpeen vaatiessa vähemmän sähköä vieviin koneisiin.

  Muistathan, että myös käyttötavoilla on paljon vaikutusta sähkönkulutukseen. Tuomosta esimerkiksi jääkaappia ei kannata avata vain siksi, että katsotaan mitä siellä on vaan on harkittava ensin mitä on ottamassa ja ottaa kaikki tarvittava yhdellä aukaisulla. Lue lisää Tuomon, Katjan ja Annen sekä monien muiden lukijoiden ekovinkkejä koosteestamme.

  Huomattavia säästöjä vedenkulutuksen tarkkailulla

  Henna on yksi monista, jotka ovat huomanneet, että vettä kuluu paljon keittiössä. Hennasta energiapihi astianpesukone on energian ja vedenkulutuksen kannalta hyvä valinta. Samoin monilla pienillä teoilla saa vesilaskun pienemään huomattavasti. Vinkkien avulla voit omaksua uusia tapoja myös omassa keittiössäsi.

  Ekologisuus voi olla elämäntapa

  Monelle ekologisuudesta on tullut tapa elää. Parhaimmillaan ihminen ottaa jokaisessa teossaan huomioon ympäristön ja näin valinnat vaikuttavat arjessa luonnostaan. Miira kuvaa tätä hyvin näillä sanoilla: "Minun arkeni on täynnä pieniä ekotekoja, joita en enää enää tiedosta tekeväni. Mielestäni kenenkään ei ole pakko asua missään aurinkopaneelitalossa syöden omaa pihalla kasvattamaa ruokaansa ollakseen puhdassydämisesti "eko", ei. Pienet teotkin vaikuttavat. Yhtäkkiä voit minun tapani mukaan huomata, että tämä pieni teko onkin jo jokaisessa tekemisessäsi."

  Lue toinen toistaan upeampia tarinoita suomalaisten tavasta elää luontoa kunnioittaen ja ennen kaikkea opi uusia parempia tapoja lukijoidemme ekovinkkien avulla!

 • Laminaatti tarjoaa tyylikkyyttä, trendikkyyttä ja käytännöllisyyttä keittiön sisustamiseen 24.05.2012 - 13:30

  Laminaatti tuo keittiön sisustamiseen uusia vaihtoehtoja. Kestävä ja helposti puhtaana pidettävä laminaatti sopii täyttämään keittiön tyhjää tilaa esimerkiksi laatoituksen tilalle. Formica IKI:n välilaminaattimallisto on vastaus laminaatin kasvavaan kysyntään sisustusmarkkinoilla.

  Keittiöiden ja muiden tilojen kaapit ovat kutistuneet viime vuosina selvästi. Seinäpinnat ovat puolestaan kasvaneet. Välilaminaatti on sisustuksellinen vaihtoehto tyhjälle seinäpinnalle esimerkiksi laatoituksen sijaan. Se täydentää kaapin ovien ja työtasojen ilmeen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Laminaatin ominaisuudet tulevat erinomaisesti esiin siellä, missä seinäpinnat joutuvat koetukselle. Se sopii parhaiten keittiöiden ylä- ja alakaappien väleihin sekä metallisten tuulettimien ympärille.
  – Keittiöissä yläkaapit ovat muuttuneet monien valmistajien mallistoissa siten, että yläkaapit ovat matalia ja pieniä, jolloin seinälle jää paljon sisutuksellista tilaa. Tämä tila on usein laatoitettu. Välilaminaattilevyt ovat uusi harkinnan arvoinen vaihtoehto, kertoo Formica IKI Oy:n myyntipäällikkö Jouko Mäkelä.

  Välilaminaatti on sisustuksellinen vaihtoehto keittiön välitilaan

  Laminaatti on helppo asentaa ja pitää puhtaana

  Kun kyse on keittiön pinnasta, puhtaanapito on yksi tärkeä tekijä.
  – Laminaatti on helppo pitää puhtaana ja sileä pinta ei kerää likaa. Sen voi puhdistaa normaaleilla puhdistusaineilla, mutta ei hankausjauheilla. Vaativaan ja kovaan puhdistamiseen voidaan käyttää esimerkiksi alkoholia tai asetoonia, opastaa Mäkelä.

  - Laminaattilevyn asentaminen ei vaadi myöskään erillistä laattamiestä ja asentaminen onnistuu hyvin kalusteasentajalta, kertoo Mäkelä. Laminaatti voidaan asentaa puu-, kaakeli-, betoni- ja tiilipinnoille. Se on helppo asentaa myös epätasaiselle pinnalle, kuten eritoten hirsiseinälle, missä hirren laskeminen voidaan helposti ottaa huomioon. Laminaatti soveltuu vaikkapa kesämökin keittiöön. Sen asentaminen ja kiinnittäminen onnistuvat rakennusliimalla tai massaliimoilla. Välilaminaattia asentaessa muille kuin puupintaisille materiaaleille on kuitenkin käytettävä ruuvikiinnitystä. Kaakelipinta vaatii ennen asennusta tasoittamisen. Laminaatin työstämiseen käy pyöräsaha tai sirkkeli ja viimeistelyn voi suorittaa viilalla tai hiontapaperilla. Levyn näkyviin jäävät reunat viimeistellään silikoni- tai akryylimassalla.

  Laminaatti on helppo asentaa ja pitää puhtaana

  Runsas valikoima

  Korkeapainelaminaatti on koristeellista hartsikäsiteltyä paperia. Se on puristettu levyksi kovassa paineessa ja lämmössä. Laminaatti kestää hyvin mekaanista kulutusta, erilaisia kemikaaleja, vettä, pakkasta ja auringonvaloa. Koska laminaatti sietää kosteutta hyvin, se ei myöskään homehdu. Tänä päivänä laminaatteja on saatavilla kestävyydeltään erilaisiin kulutustarpeisiin.

  Splash Back-mallistosta löytyy vakiona noin 85 erilaista värivaihtoehtoa. Välilaminaatti on täysin sataprosenttista laminaattia. Laminaattilevyjä on saatavilla kolmen eri tukkuliikkeen kautta; Starkin, Puukeskuksen ja Puumerkin. Saatavilla on 64,5x305 cm kokoista välitila laminaattia. Levyä löytyy myös koossa:1300 x 3050 mm (tehdastoimituksena).

  Lisätietoja: myyntipäällikkö Jouko Mäkelä, Formica IKI Oy
  0500 549 177 tai jouko.makela@formicaiki.fi
  www.formicaiki.fi

  Lähde ja kuvat: Formica IKI Oy

 • Uusinta teknologiaa keittiön hanoissa 22.05.2012 - 23:08

  Hansgrohen EkoSmart hanat säästävät vettä

  Kestävää veden ja energian kulutusta virtausta rajoittamalla

  Erityisesti ilmastonmuutoksen edetessä on tullut yhä tärkeämmäksi käyttää vettä taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla – etenkin, koska veden kulutus vaikuttaa suoraan myös energiankulutukseen. Hansgrohe on kehittänyt EcoSmart-teknologian, joka hidastaa tehokkaasti veden virtausta.

  EcoSmart-teknologia säätelee virtausta, jolloin voit hyödyntää koko potentiaalin ja kuitenkin käyttämällä vettä vähemmän. Mukautuva teknologia reagoi joustavasti käytettävissä olevaan vedenpaineeseen ja pitää virtauksen tasaisen pienenä. AirPower sekoittaa vesisuuttimiin ilmaa ja luo siten muhkeita vesihelmiä antaen tunteen runsaammasta ja ylivoimaisen mukavasta suihkusta. Tämä virtauksen säätelyteknologia mahdollistaa veden ja energian tehokkaamman hyödyntämisen. Mukautuva teknologia reagoi joustavasti käytettävissä olevaan vedenpaineeseen ja pitää virtauksen tasaisena. Mitä suurempi paine, sitä pienempi aukko vedelle; mitä pienempi paine, sitä suurempi virtaama-aukko.

  EkoSmart hana

  Hansgrohen EcoSmart-pesuallashana

  Vähemmän on enemmän. Tämä ei välttämättä tunnu ilmeiseltä
  veden osalta. Mutta kun tunnet Hansgrohen hanoista ja suihkuista
  tulevan pehmeän, muhkean vesisuihkun, ymmärrät heti, mitä
  sillä tarkoitetaan. Hansgrohen hanoissa on älykäs virtausrajoitin,
  joka pienentää veden virtausta paineesta riippumatta, sekä lisäksi
  erityinen hanaan kuuluva poresuutin, joka lisää veteen ilmaa
  ja luo miellyttävän vesisuihkun – usein vain 5 litran virtauksella
  minuutissa.

  EkoSmart suihku

  Croma 100 Multi EcoSmart-käsisuihku

  EcoSmart-teknologian ansiosta voit säästää vettä suihkun mukavuudesta
  tinkimättä. Kehittynyt virtauksen rajoitusjärjestelmä pitää virtauksen tasaisena, ja erikoissuuttimet pienentävät veden kulutusta jopa 50 prosentilla. Suihkun tehokkuuden säilyttämiseksi suutinten aukkojen halkaisijaa on pienennetty. Tämä pienentää veden suihkuamisnopeutta ja tekee suihkuista tehokkaampia.

  Seuraavasta esimerkistä näkyy, kuinka paljon vettä ja energiaa Hansgrohen pesuallashanojen avulla voi säästää:
   

  Veden ja
  energian-

  säästölaskuri
  Croma 100 Käsisuihku Pesuallashana
  Multi Perinteinen
  18,5 l/min
  Multi EcoSmart
  9 l/min
  Perinteinen
  13,5 l/min
  Hansgrohe EcoSmart
  5l/min
  Vedenkulutus, 3 min/
  päivä, noin
  55,5 litraa 27 litraa 40,5 litraa 15 litraa
  Vuotuinen vedenkulutus,
  neljän hengen perhe, noin
  80.808
  litraa
  39.312
  litraa
  58.968
  litraa
  21.840
  litraa
  Vesilasku vuodessa, neljän
  hengen perhe, noin1
  444 € 216 € 324 € 120 €
  Vuosisäästö vesilaskussa,
  noin
    228 €   204 €
  Veden lämmitykseen käytettävän
  öljyn/kaasun
  hinta vuodessa, noin2
  164 € 80 € 107 € 40 €
  Vuosisäästö energialaskussa,
  noin
     84 €   67 €
  Kokonaissäästö
  vuodessa, noin
    312 €   271 €
  Vuotuinen säästö
  CO2-päästöissä, noin3
    310 kg   247 kg
  Vastaa autolla ajettua matkaa
  (150 g CO2/km), noin
    2.060 km   1.650 km
  1) Keskimäärin, sis. jätevesi- ja perusmaksun (noin 5,50 €/1.000 l). Veden hinta vaihtelee huomattavasti eri alueiden välillä.
  2) Energiamäärä, joka tarvitaan 1 vesilitran lämpötilan nostamiseen 1 Celsius-asteella: 1 kcal tai 0,00116 kWh. Energiamäärä, joka tarvitaan 1 vesilitran lämpötilan nostamiseen
  10 Celsius-asteesta (kylmä hanavesi) 35 Celsius-asteeseen (lämpimän veden lämpötila): 0,029 kWh/vesilitra. Energiamäärä, joka tarvitaan 1 vesilitran lämpötilan
  nostamiseen 10 Celsius-asteesta (kylmä hanavesi) 38 Celsius-asteeseen (suihkun lämpötila): 0,03248 kWh/vesilitra. Laskettu kansainvälisen SI-yksikköjärjestelmän
  yleisten laskentaperiaatteiden mukaisella energiakaavalla. Muunto kilowattitunneista öljyksi: 10 kWh = 1 litra öljyä.
  3) Tuotetun CO2-määrän laskenta: 1 kWh öljyä = 0,26 kg CO2/1 kWh kaasua = 0,20 kg CO2.
  Laske oma vedenkulutuksesi osoitteessa www.hansgrohe-int.com/savings-calculator

  Hansgrohen EcoSmart-pesuallashana maksaa itsensä takaisin noin 13 kuukaudessa – nelihenkisessä taloudessa. Croma 100 Multi EcoSmart-käsisuihku maksaa itsensa takaisin noin 2 kuukaudessa – nelihenkisessä taloudessa.

  Lue lisää EcoSmart-hanoista Hansgrohen kotisivuilta.

   

 • Tee keittiöremontin remonttisuunnitelma huolella 16.05.2012 - 15:44

  Keittiöremontti on iso hanke, jossa suunnittelu on tärkeä osa onnistumista.

  Moni haluaa säästää kustannuksissa ja pyrkii tekemään keittiöremontin mahdollisimman pitkälle itse. Helpoimmalla toki pääsee, jos hankkii ammattilaisen tekemään remontin, mutta näiden ohjeiden avulla saat varmasti osviittaa siitä, mitä kaikkea uusi keittiö vaatiikaan. Olemme keränneet sinulle linkkejä palveluita sivuille, joiden kautta saat tietoa eri vaiheista sekä esimerkkikeittiömme avulla näet, minkälainen on yhden keittiön aikataulu ja mitä kaikkea keittiöremontissa tulee ottaa huomioon.

  Remonttia suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota aikatauluun huolella. Tarkkaan suunniteltu aikataulu auttaa sopimaan toimitusajoista sekä siitä, koska kutsuu putkimiehen tai sähkömiehen paikalle. Samalla yksityiskohtien kirjaaminen auttaa varautumaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, joita remontissa tulee ottaa huomioon.

  Esimerkkikeittiömme remonttiaikataulu:

  1.-5.pvä

  1. remonttisuunnitelma ja aikataulu

   

   

   

  6.pvä

  2. toimintasuunnitelma

  3. taloyhtiölle ilmoitus

  4. keittiön pohjapiirros

   

  7.pvä

  5. keittiöyrityksiin tutustuminen ja vertailu

  6. yhteydenottopyyntö ja esitetilaus

   

   

  8.pvä

  7. kodinkoneisiin tutustuminen

   

   

   

  9.pvä

  8. 1. tapaaminen keittiöliikkeessä

  9. materiaalivalintojen teko

  10. tarjouspyyntö valaisimista

   

  10.pvä

  11. remontti-, sähkö- ja putkimiehen hankkiminen

   

   

   

  11.pvä

   

   

   

  12.pvä

  12. 2. tapaaminen keittiöliikkeessä

   

   

   

  13.pvä

  13. Keittiökalusteiden toimitusaika yrityksestä riippuen n. 1-5 viikkoa, esimerkkikeittiössämme keittiö toimitettiin 8 päivässä.
   

  14. vanhan keittiön purku

  15. Kodinkoneiden osto

   

  14.pvä

  16. pohjatyöt

  17. sähkö- ja putkityöt

   

  15.pvä

   

  16.pvä

   

  17.pvä

   

  18.pvä

   

  19.pvä

   

   

  20.pvä

   

   

  21.pvä

  18. alakaappien asennus

   

   

   

   

  19. altaan, työtason ja hanan asennus

  20. yläkaappien asennus

  21. välitilan laatoitus, maalaus tai levytys

  22. sähköpisteiden ja valojen asennus

  22.pvä

  23. kodinkoneiden asennus

  24. lattian asennus

   

  23. pvä

  25. viimeistelytyöt

   

   

   

  1. remonttisuunnitelma ja aikataulu

  Remonttisuunnitelman tekoon kannattaa varata hyvin aikaa. Mieti mitä haluat. Lue artikkelistamme keittiön suunnittelu askel askeleelta, mitä kaikkea  keittiöremonttia suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

  2. toimintasuunnitelma

  Mieti kuka tekee mitäkin ja koska. Lue artikkelistamme mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon ennen remontin alkua.

  3. taloyhtiölle ilmoitus

  Mikäli asut kerros- tai rivitalossa ota huomioon, että asunto-osakeyhtiölain nojalla osakas on velvollinen ilmoittamaan keittiöremontista isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Ilmoituksessa tulee selvittää urakan tekijä ja tämän Y-tunnus, oma valvoja, sähkö- ja LVI-töiden tekijät, myös näiden Y-tunnukset sekä keittiön piirustukset, jotka sisältävät kaapistot, tasot ja laitteet.

  Ilmoituksen käsittely kestää keskimäärin nelisen viikkoa. Jos remontissa muutetaan sähkövetoja, ilmastointia tai vesiputkia, taloyhtiö voi määrätä remontille oman valvojansa. Jos talon kantavia rakenteita muutetaan, tarvitaan lisäksi myös viranomaisen rakennuslupa. Rakennusluvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.

  Kun taloyhtiö on hyväksynyt suunnitelman, osakas voi aloittaa remontin. Taloyhtiön asettama valvoja voi puuttua remontin etenemiseen tai keskeyttää sen, mikäli työ tehdään oleellisesti väärin. Osakas on vastuussa töistä, jotka on suoritettu ilman taloyhtiön valvontaa. Vastuu ulottuu kymmenen vuoden päähän.

  4. keittiön pohjapiirros

  Keittiösuunnitelmaa varten on hyvä piirtää oman keittiön pohjapiirros vaikkapa Keittiötiedon ruutupaperille, johon otat ylös tarpeelliset mitat valitsemaasi mittakaavaan ja piirrät keittiösi pohjakuvan. Ota pohjapiirros mukaan keittiöliikkeeseen ja  säästä aikaa ja vaivaa.

  5. keittiöyrityksiin tutustuminen ja vertailu

  On hyvä tutustua tarkemmin keittiöliikkeiden tarjontaan ja palveluihin. Tee rauhassa vertailuja eri yritysten välillä. Miten ne eroavat toisistaan ja mikä yrityksistä palvelee sinun tarkoituksiasi.

  6. yhteydenottopyyntö ja esitetilaus

  Helpoiten pyydät keittiöliikkeiltä esitteitä ja yhteydenottoa yhteydenottolomakkeemme kautta.

  7. kodinkoneisiin tutustuminen

  Kodinkoneet ovat iso hankinta, joiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Lue lisää kodinkoneiden valinnoista artikkelistamme. Kodinkoneiden toimitus kannattaa sopia samalle viikolle kuin keittiönkalusteiden toimitus.

  8. 1. tapaaminen keittiöliikkeessä

  Ensimmäisessä tapaamisessa keittiöliikkeessä tehdään kodinkoneiden ja keittiökalusteiden sijoittelu 3D suunnitteluohjelmaan.

  9. materiaalivalintojen teko

  Tapaamisen yhteydessä tehdään erilaisia materiaalivalintoja kalusteiden, altaiden, hanojen ja valaisimien osalta. Samalla kannattaa miettiä mitä materiaaleja seiniin ja lattiaan valitaan. Tutustu tarkemmin varsinaiseen keittiönsuunnitteluun artikkelimme avulla.

  10. tarjouspyyntö valaisimista

  Valaistus on tärkeä osa keittiön toimivuutta. Sitä ei kannata vähätellä. Keittiöremontin yhteydessä kannattaakin suunnitella valaistus huolella. Tutustu ohjeidemme avulla valaistuksen suunnitteluun.

  11. remontti-, sähkö- ja putkimiehen hankkiminen

  Keittiöremontin yhteydessä tulee miettiä kuka tekee putki- ja sähkötyöt ja pitääkö urakoitsijan sopimus myös mahdolliset maalaukset, lattian, valojen ja kodinkoneiden asentamisen. Samoin sisältyykö hintaan vanhan purku. Muista myös tarkistaa onko asentajalla tarvittavat työkalut. Urakoitsijan kanssa kannattaa laatia kirjallinen sopimus, jossa sovitaan mitä remonttiin sisältyy, mikä on hinta-arvio (Kuluttajaviraston mukaan hinta-arvio saa poiketa 15 % sovitusta hinnasta.), miten toimitaan, jos työn laadussa on puutteita ja miten toimitaan, jos niiden korjaus viivästyy.

  Tehtäessä sopimuksia urakoitsijoiden kanssa on oltava tarkkana. Tarkasta urakoitsijan luotettavuus Patentti- ja rekisterihallituksen sähköisistä palveluista. Selvitä myös, että urakoitsija on elinkeinonharjoittaja yrityshaun kautta, sillä kotitalousvähennyksen saa vain ennakkoperintärekisteriin merkitty urakoitsija. Myös kuluttajansuojalaki pätee ainoastaan tilanteissa, joissa urakoitsija on elinkeinonharjoittaja. Jos ei itse tunne remonttiasioita, kannattaa sopimuksentekoon ottaa asiantuntija mukaan.

  12. 2. tapaaminen keittiönvalmistajalla

  Toisessa tapaamisessa esimerkkikeittiössämme päätettiin keittiön valaistus ja tehtiin mekanismien-, välitilan-, hanojen ja altaiden valinta sekä suunniteltiin jätepisteet. Sopimuksen teossa sovittiin keittiökalusteiden hinta, toimitusaika ja asennus. Muista tarkistaa sopimuksen teon yhteydessä onko keittiönkalusteilla takuuta ja mitä kalusteiden toimitus pitää sisällä.

  13. keittiökalusteiden toimitusaika

  Keittiökalusteiden toimitusaika on aina yksilöllinen keittiöliikkeen aikatauluista ja keittiömallistasi, yrityksen toiminnasta ja vuodenajasta riippuen. Mikäli sinulla on kova kiire saada keittiö kannattaa ottaa etukäteen selvää eri yritysten toimitusajoista.

  14. vanhan keittiön purku

  Remonttia aloittaessa asunto on hyvä suojata pölyltä ja kaappien purkauksessa tulevalta purulta. Kaapit tulee tyhjentää laatikoihin ja samalla miettiä missä säilytetään ja lämmitetään ruoka, missä syödään ja missä astiat tiskataan remontin aikana. Vanha keittiö tulee purkaa uuden tieltä, mieti voisiko kalusteet kierrättää vai mihin vanhan keittiön kalusteet sijoitat purun jälkeen.

  15. kodinkoneiden osto

  Kodinkoneiden ostamisessa kannattaa ottaa monta asiaa huomioon. Lue kodinkoneiden ostamisesta lisää artikkelistamme.

  16. pohjatyöt

  Pohjatyöt on hyvä tehdä muutamia päiviä ennen toimitusta, varaudu yllätyksiin, joita voi tulla sähköjen, vesipisteiden, seinien- ja lattian suoruuden tarkistuksen ja korjauksien yhteydessä. Pohjatöiden tekemiseen käytättävä aika riippuu hyvin paljon siitä, mitä muutoksia keittiössä tehdään. Seinät ja lattiat tulee olla suorat, kulmat tulee olla 90 asteen kulmassa sekä sähkö ja vesiliitännät valmiina keittiökalusteita varten. Mahdollisesti myös katto on hyvä maalata remontin yhteydessä. Käyttäessä urakoitsijaa tarkasta kenen vastuulla pohjatöiden teko on ja että ne tulee tehtyä ennen kalusteiden toimitusta. Aloita pohjatöiden teko 4-7 päivää ennen keittiökalusteiden toimitusta, ettei tule kiire mahdollisten yllätysten vuoksi.

  17. sähkö- ja putkityöt

  Lähetä putki- ja sähkömiehille etukäteen heitä varten tehty tarkka suunnitelma. Suunnitelmasta tulee löytyä mitä sähkö-, vesi- ja viemäripisteitä keittiöön tulee sekä niiden tarkat sijainnit. On hyvä selvittää mitä asennus pitää sisällään - pelkän asennuksen vai myös LVI:n, listat ja muun. Tarkista ajoissa, että saat sähkömiehen ja putkimiehen paikalle tarvitsemaasi aikaan ja pidä huolta, että sähkö ja vesi ovat kunnossa, kun keittiöasennus alkaa.

  18. alakaappien asennus

  Kalusteiden toimituspäivä ja asennus 1-2 viikkoa, valmistaudu yllätyksiin niitä tulee aina. Esimerkkikeittiössämme tehtiin kaikki kolmessa päivässä (yli 12h työpäivää 2-3 tekijää töissä).

  19. lattian asennus

  Keittiön lattiamateriaaliksi on olemassa monia eri vaihtoehtoja, keittiöön ei ole aina pakko laittaa laattalattiaa. Jos itse teet asennuksen ole huolellinen pohjatöiden kanssa, jotta pohja on tasainen.

  20. altaan, työtason ja hanan asennus

  Ole tarkkana työtasojen mittauksen kanssa, sillä asennusvaiheessa mittausvirheitä on vaikea tai mahdoton korjata. Valmiiseen työtasoon porataan neljä reikää ja pistosahalla tehdään altaan kokoinen reikä. Mittaaminen erittäin tärkeä työvaihe. Allas kiinnitetään työtasoon nipsuilla tai liimataan, jos tila ei riitä. Hana asennetaan altaaseen helposti ruuvimekanisimilla. Kytkemisen pitää tehdä ammattilainen.

  21. välitilan laatoitus, maalaus tai levytys

  Kun olet valinnut haluamasi vaihtoehdon välitilaan, anna ammattialaisen tehdä asennus tai kysy ohjeet ammattialaiselta.

  22. kodinkoneiden asennus

  Kodinkoneiden asennuksesta Työtehoseuran kodinkoneoppaasta. Muista, että sähköt ja mahdolliset vesikytkemiset tulee antaa ammattilaisille.

  23. yläkaappien asennus

  Yläkaappien asennukseen on muutamia eri tekniikoita. Hyväksi todettu tapa on tehdä ensin alakaapit ja asentaa työtaso paikalleen. Jos asennat itse kaapistot tee kaksi sopivan korkuista tukipalkkia, jonka päälle nostat ylälaapit - sen jälkeen on helppo kiinnittää kaapit kiinni seinään.

  24. sähköpisteiden ja valojen asennus

  Anna ammattilaisen asentaa jakorasiat ja pistokkeet paikoilleen kodinkoneita ja valoja varten.

  25. viimeistelytyöt ja siivous

  Varaa aikaa ja rahaa mahdollisiin korjausja viimeistelytöihin. Muista siivouksessa kierrätys. Lue tarkemmat ohjeet massivipuisten ja viilupintaisten puhdistukseen, laminaattitasojen hoitoon ja kalusteovien puhdistukseen.

   
 • Pistetään keittiö järjestykseen 15.05.2012 - 16:12

  Iittala

  Mahtuuko muoviastiat hyvin kaappiisi, entä saatko pidettyä keittiöntarvikkeet järjestyksessä?

  Lähes kaikilla on haasteita saada mahtumaan kaikki tarvittavat astiat, ruokatarvikkeet ja kodinkoneet keittiöönsä ja pitää ne järjestyksessä. Onneksi jokaiseen kotiin, sen koosta riippumatta on mahdollisuus löytää erilaisia, toimivia säilytysratkaisuja.  MyGreatHome® on kerännyt sivuilleen loistavia ratkaisuja kodin säilytysongelmiin. Poimimme keittiötä koskevat vinkit ja hieman laajensimme niitä ja saimme aikaan upeita ratkaisuja, joiden avulla sinäkin saat keittiösi järjestykseen.

  Magic Corner keittiön nurkkakaappiin

  Kuva: Magic Corner, Toimiva koti

  Apteekkarin kaappi syvään keittiön kaappiin

  Kuva: Apteekkarin kaappi, Toimiva koti

  • Miksi piilottaa kauniit astiat kaappiin, kun ne voisivat olla esillä? Osan lasiesineistä voi säilyttää esimerkiksi olohuoneessa lasivitriineissä. Moni maljakko, jalallinen viinilasi on jo itsessään kaunis sisustuselementti esimerkiksi ikkunalaudalle.

  • Kuivatarvikkeet voi laittaa seinähyllylle kauniisiin lasipurkkeihin ja säilytysastioihin. Keräile hillopurkkeja, maalaa kannet ja tee kauniit etiketit. Näin saat säilytysrasiat pienellä vaivalla ja edullisesti usein käytettäville ruokatarvikkeille. Jos lasipurkkien keräily ei ole sinun juttusi kaupoissa on myytävänä todella kauniita säilytysrasioita jokaisen keittiön tyyliin.

  • Maksimoi laatikoiden ja kaappien tila erilaisilla säilytysratkaisuilla. Aina ei tarvitse tehdä koko keittiöremonttia saadakseen käytännöllisen keittiön. Piiloon jäävien mekanismien avulla saat hyödynnettyä hankalasti käytettävät kaapit ja maksimoitua tilankäytön. Tilaa vievään nurkkakaappiin voi ostaa Hettichin Magic Corner-kulmamekanismin, jonka avulla syväkin kulma saadaan hyötykäyttöön. Syvään hankalaan ja kapeaan kaappiin voi asentaa jälkikäteen apteekkarin kaapin, joiden kokonaan ulostulevien hyllyjen avulla saavutetaan paras mahdollinen käyttömukavuus.  

  • Tallenna keittiön pikkutavarat erilaisiin rasioihin. Edullisimmillaan voit kerätä esineet voirasioihin, vauvanruokapurkkeihin tai ostaa käytännöllisiä pinottavia rasioita joiden avulla pussinsulkijat, muovipussit, rätit ja muut käytännölliset esineet ovat järjestyksessä.

  • Nosta aterimet pöydälle. Etsi kaunis lasipurkki, koristele se nauhalla tai hanki puinen lokerikko tai metallinen teline. Vaihtoehtoja on monia, vain mielikuvitus on rajana.

  • Hyödynnä kaapin ovien sisäpinnat. Kiinnitä muovipussia varten säilytysrasia allaskaapin oveen tai laita koukut pyyhkeille. Entä onko purkkien kannet aina hukassa? Osta suorakaiteinen teline muovikansille ja kiinnitä se kaapin oveen.

  • Ota välitila hyötykäyttöön. Kiinnitä seinään avohyllyjä esimerkiksi mausteille tai mukeille. Osta reelinkejä, joihin saa roikkumaan kauhat ja lastat tai vaikkapa muumimukit.

  • Hyödynnä sokkelitila sokkelilaatikoiden avulla. Usein kaapistojen alle jää aivan turhaa tilaa, joka voidaan kätevästi ottaa hyötykäyttöön Hettichin sokkelilaatikon avulla. Samoin uuninaluslaatikolla saat uunisi alapuolelle jäävän tilan käyttöön patojen ja kattiloiden säilytystilaksi.

  • Hanki laatikoihin lokerikkoja, joilla saat säilytettävät aterimet ja tavarat haluttuun järjestykseen. Hettichin valikoimasta löydät lokerikot maustepurkeille, aterimille, veitsille sekä muille keittiössä käytettäville ”työkaluille”. Korkeisiin reelingillä varustettuihin laatikoihin saat jakajia lautasten, lasien, kattiloiden, purkkien ja kaikenlaisten elintarvikkeiden selkeään säilyttämiseen.

  Hettichin sokkelilaatikko keittiön kalusteisiin

  Kuva ylhäällä: Iittala

 • Laita keittiön jätepisteet kuntoon 10.05.2012 - 14:30

   

  Jätevaunu keittiökaapissa

  Suunnittele jätepisteesi tarpeittesi mukaan

  Jätteiden kierrättäminen on helppoa, kun tilat kierrättämiselle on suunniteltu riittävän hyvin.  Yleisimmin osa jäteastioista sijoitetaan keittiön allaskaapin jätevaunuun ja harvemmin kierrätettävät jätteet kuten metallitölkit, patterit ja ongelmajätteet kodinhoitohuoneeseen, ulkovarastostoon tai erilliseen kaappiin tai laatikostoon keittiössä. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva tapa kierrätykseen ja miettiä minkälaiset säilytysastiat toimivat parhaiten. Mieti kuinka paljon mitäkin jätettä kodissasi syntyy ja valitse kierrätyspiste sen mukaisesti.

  Jätteille yleisin sijoituspaikka on keittiöaltaan alapuolella oleva kaappi tai vetolaatikko, jonne kannattaa hankkia sinun tarpeisiin soveltuva kunnon jätevaunu. Löydä sinulle sopiva jätevaunu Lanka ja Muovi Oy:n monipuolisesta valikoimasta.

  Kuva: Lanka ja Muovi Oy

  Eniten jätettä syntyy sekajätteestä, biojätteestä sekä kartongista ja pahvista. Tämän lisäksi on hyvä kierrättää keräyspaperi, lasi, metalli, palautuspullot ja ongelmajäte.

  Kolmasosa kodissa syntyvästä jätteestä on biojätettä. On tärkeää, että keittiössä lajitellaan erikseen ruuanvalmistuksesta syntyvä jäte, koska kaatopaikalla biojäte tuottaa metaania, joka aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Kompostoidessa biojätteestä vapautuu hiilidioksidia ja komposti voidaan hyötykäyttää viherrakentamiseen.

  Biojäte-astia on hyvä olla kannellinen, jotta mahdolliset hajut pysyvät astian sisäpuolella. Ideaalisinta olisi, jos jätteet voitaisiin sijoittaa keskeisen työskentelyalueen alapuolelle hyvälle käyttökorkeudelle. Mielenkiintoisen vaihtoehdon biojätteiden keruulle tuo matokompostori.

  Keittiö biojätepiste

  Kuva: Heli Mäntylä

  Kekseliäisyyttä tarvitaan

  Jätteiden lajittelu moneen eri osaan tuottaa usein haasteita säilytyksen kannalta ja vaatii hieman kekseliäisyyttä. Kokkolan asuntomessujen yhdessä kohteessa jätteiden lajittelu on järjestetty portaan alle jääneeseen hukkatilaan. Jätepisteen käyttömukavuutta lisää huomattavasti Hettchin Easys tekniikka, jonka kevyt kosketus avaa laatikon kokonaan auki. Hettichiä myy mm. Pramia-kalusteet voit myös kysyä kauttamme lähimmän Hettich-jälleenmyyjäsi. Esimerkiksi palautuspullot ja keräyspaperit voidaan säilyttää kauniissa kangaskassissa.

  Lajittelun opetteleminen vaatii aikaa ja paneutumista, mutta jokaisella meillä on tärkeä osa kehittää toimivampaa yhteyskuntaa. Joten on tärkeää ottaa huomioon, mihin jätteemme päätyvät. Motivaatio lajitteluun voi löytyä myös jätemaksujen vähenemisellä. Sillä lajittelematon jäte on aina kalliimpaa ja näkyy asumiskustannuksissa.

  Lue lisää jätteidenlajittelusta Lilli Mäkelän Kodin lajitteleva jäteastia-ohjeesta.

  Lähde: Ekotoimivan kodin suunnitteluopas, TTS

   

   

  Lajittelupiste jätteille

  Kuva: Minna Kuusela

   

 • Ota energiankulutus huomioon kodinkonevalinnoissa 07.05.2012 - 12:40

   

  Ota lapsi mukaan energiansäästämiseen

  Sähkölaitteet kuluttavat reilun kolmanneksen kodin sähkönkulutuksesta. Kodinkoneiden osuus tästä on noin neljännes. Kodinkoneita hankkiessa onkin tärkeää ostaa laitteita, joiden teknisten ominaisuuksien avulla kyetään säästämään sähköä.

  On hyvä myös muistaa, että käyttötottumukset vaikuttavat kodinkoneiden lopulliseen sähkönkulutukseen. Lapset kannattaa ottaa kodin askareisiin mukaan jo pienestä pitäen ja opettaa heille toimintatapoja joilla voidaan vähentää sähkönkulutusta.
  Kuva: TTS

  Pakollinen energiamerkki on lähtökohta koneiden energiatehokkuusvertailuun. Tämän sivun linkkien avulla voit tutustua keittiön eri kodinkoneiden teknisiin energiatehokkuusratkaisuihin ja energiamerkkien merkityksiin.

  Kodinkonetta ostaessa pyydä valintatilanteessa myyjää kertomaan, mikä laite on energiatehokkain ja soveltuu parhaiten sinun tarpeisiin. Ohjeiden kautta kykenet punnitsemaan oman taloutesi tarpeet ja opit valitsemaan itsellesi sopivimman kodinkoneen. Kuluttajan on tärkeää pohtia valintaa oman talouden tarpeiden kautta. Nykyisin sähkölaitteet sisältävät paljon erilaista energiataloudellista tekniikkaa ja automatiikkaa.

  Tutustu myös yksittäisten laitteiden energiankulutuksiin tarkemmin:

  Astianpesukone uuni Jääkaappi
  astianpesukoneet kylmäsäilytyslaitteet ruuanvalmistuslaitteet

  Tutustu myös tarkemmin energiamerkkien merkityksiin.

  Lähde: Tarja Marjomaa ja Anneli Reisbacka, TTS tutkimus
  Kuvat: yllä Minna Kuusela, vasemmalla ja oikealla Tarja Marjomaa, keskellä Whirlpool
   

 • Remontoi keittiösi kuvastamaan persoonallisuuttasi 21.03.2012 - 08:55

   Keittiösi tyyliin sopiva Opal-Liesituuletin Frankelta

  Keittiösi persoonallinen sisustus voi perustua arvostamaasi perintökalleuteen tai perheesi käytännön tapoihin.

  Oli lähtökohta sisustukselle mikä tahansa, ideana on tehdä kodin sydämestä yksinomaan sinun näköisesi. Tässä on muutama vinkki, joista voit etsiä uudenlaista inspiraatiota keittiösi yksilölliseen tyyliin.

   

   

  Ota huomioon kotisiJugent-keittiö sopeutuu arkkitehtuuriin arkkitehtuuri

  Suunnitellessasi keittiösi sisustusta pysy kodin alkuperäiselle arkkitehtuurille uskollisena. Anna kotisi tyylin, linjojen ja muotojen ohjata valintojasi myös keittiökalusteissa sekä muussa keittiösi sisustuksessa. Toisin sanoen, pysy uskollisena kotisi hengelle, mutta lisää keittiöösi oma persoonallinen vivahteesi.

  Kiinnitä huomiota keittiön toiminnallisuuteen

  Ennen kuin lähdet jännittäviin esteettisiin pohdintoihin, kiinnitä huomiosi siihen, että keittiön on hyvä olla toimiva kokonaisuus. Keittiö on useimmiten kodin keskus, joten käytännölliset asiat kuten kulkuväylät ja kodinkoneiden sijoittelu ovat avainasioita onnistuneessa keittiöremontissa. Pidä mielessäsi keittiösuunnittelun yleinen periaate, jossa kiinnitetään huomiota kolmen päätyöpisteen; ruuanlaitto-, jäähdytys- ja siivousalueiden yhteen sovittamiseen.
  Tarkempi tutustuminen keittiön käytännön suunnitteluun auttaa tekemään keittiöstäsi käytännöllisen ja toimivan.

  Luo keittiöösi kodikas tunnelma

  Nykypäivän rento elämäntapa on saapunut myös keittiöön. Monet trendit keittiön suunnittelussa lainaavat ideoita keittiösisustukseen olohuoneesta. Nykyaikaisessa keittiössä kaapit ovatkin enemmän huonekaluja ja mm. puisilla kaapinovilla pyritään luomaan sisustukseen kodikasta tunnelmaa. Sijoita keittiöösi olohuoneen tavoin lamppuja, kankaita ja huonekaluja. Ne saavat keittiösi vaikuttamaan lämpimältä ja kutsuvalta.

  Luo Ranskalainen sisustus Mobalpa-keittiön avulla

  Hyödynnä suosikkimaasi kulttuuri keittiösi sisustuksessa

  Monella meistä on joku suosikkilomakohde, jonka koemme levollisena ja rentouttavana. Hyödynnä unelmaympäristösi tunnelma keittiösi sisustuksessa. Esimerkiksi maalaismainen, lämmin ja kutsuva Toscana on monien keittiöiden inspiraation lähde. Monimutkaiset takorautakoristeet, marmori tai kivi lattiamateriaalina sekä kovapuukalusteet ovat vain muutamia elementtejä tästä sisustustyylistä.

  Mieti voisiko sinunkin keittiösi tyyli rakentua unelmaympäristösi mukaan.

   
  
  

  Rakenna keittiösi sisustus yhden esineen ympärille

  Joskus yksi yksinkertainen esine on se, joka määrittelee koko sisustustyylin. Esine voi olla rakas taideteos, kaunis kankaanpala tai vanha antiikkiesine. Anna yhden esineen inspiroida sinua ja rakenna keittiösi tyyli sen ympärille.

  Hyödynnä sisustuslehtiä keittiösuunnitelmassasi

  Keittiötä suunnitellessa kannattaa hyödyntää sisustuslehtiä, keittiövalmistajien esitteitä ja Internetiä. Merkitse omat suosikkisi ja hyödynnä niitä keittiön tyylisi valinnassa. Valmiit ideat auttavat sinua tunnistamaan minkälaisen tyylin haluat omaan keittiöösi.

  Ennen kaikkea, nauti oman tyylisi löytämisestä. Etsi henkilökohtainen aloituspisteesi, sen avulla onnistut luomaan uniikin keittiön itsellesi. Oman unelmakeittiön suunnittelu on takuuvarmasti sekä jännittävää että haastavaa.

  Lähde: The bold look of Kohler

 • Eteisen säilytysjärjestelmät luovat tunnelmaa 14.02.2012 - 14:44

  Eteinen on usein yksi kodin haasteellisimpia tiloja. Valoisana ja kutsuvana se houkuttelee peremmälle ja kätkee samalla tyylikkäiden liukuovien taakse riittävät ja toimivat säilytystilat. Eteisratkaisuja lienee yhtä monta kuin on kotejakin, siksi mittajoustavat ratkaisut antavat parhaan lopputuloksen.

  Komero perheen mukaan

  Komeron valintaan vaikuttavat perheen koko, säilytettävien tavaroiden määrä ja tietysti käytettävissä oleva tila. Aktiivinen ja harrastava perhe vaatii ratkaisulta enemmän toimivuutta, toinen haluaa näyttävyyttä, jopa luxusta. Perusteellisen mietinnän jälkeen onkin aika keskustella ammattilaisen, säilytysjärjestelmien myyjän kanssa. Hän osaa suunnitella modulien avulla onnistuneen ratkaisun ja mitoittaa sen täydellisesti annettuun tilaan.

  Hinta ja materiaalit

  Säilytysjärjestelmien valmistajalla on valikoimassaan sekä valmisratkaisuja että räätälöitäviä malleja. Valmisratkaisuilla ja niihin valittavilla varusteilla saadaan yleensä toimiva ratkaisu aikaan. Räätälöintiä tarvitaan silloin kun tilan muoto on poikkeuksellinen tai vaatimustaso korkea.
  Materiaalien vaikutus hintaan perustuu runkopaksuuteen, värivalintaan, lisävarusteisiin sekä ovien määrään ja pintamateriaaliin. Runkopaksuuksista voi valita tukevan 22 mm tai 16 mm rakenteen. Lisävarusteilla vaikutetaan säilytystilan toimivuuteen ja tietysti myös komerossa säilytettävien asusteiden kuntoon. Hyvässä komerossa on takeille, kengille, hatuille ja hanskoille sekä harrastusvälineille omat helposti hallittavat säilytystilansa.

  Liukuovien määrä on asiakkaan valittavissa.

  Toinen pitää näyttävyydestä ja valitsee leveät ovet. Joissakin tapauksissa toimivuus toteutuu paremmin esimerkiksi kolmiovisena. Pääsääntöisesti mahdollisimman pieni ovimäärä tuo kuitenkin näyttävyyden lisäksi myös käyttömukavuutta.

  Kotiin soveltuvat pintamateriaalit

  Liukuovet ovat säilytystilan näkyvin osa ja ne voidaan valita kodin tunnelman mukaan. Alumiinikehysoven kehyksen väriksi voi valita anodisoidun hopean tai RAL-värikartan värin. Oven pintamateriaaliksi on valittavissa erilaisia peili-, lasi- tai puukuviopintoja. Leveäkehysovissa voi käyttää kehyksen kanssa samaa sävyä olevaa puukuviota tai erilaisia laseja ja peilejä. Saatavana on myös sileäpintainen laakaovi puukuvioituna.

  Liukuovet voidaan asentaa vaihtoehtoisesti liikkumaan asunnon katon, lattian ja kaapin päätyjen välissä tai kaapin päätyjen ja kaapin kattolevyjen välissä. Laadukkaat materiaalit varmistavat ovien kevyen ja hiljaisen liikkeen.

  Tuotetiedot:

  Säilytysjärjestelmät, Tank Indoor Oy
   

 • Keittiön suunnittelu askel askeleelta 13.02.2012 - 15:33

  Keittiötä suunnitellessa kannattaa keittiön tyyli valita kodin muun sisustuksen mukaisesti. Samoin on tärkeää miettiä, minkälainen keittiönkäyttäjä olet ja valita keittiön ominaisuudet sen mukaisesti. Toimimalla alla olevien ohjeiden mukaan onnistut saamaan itsellesi sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaisen keittiön.
   

  1. Toiveiden kirjaaminen

  • Selaile eri keittiövalmistajien valmiita kuvia keittiöistä, valitse niistä ne, jotka miellyttävät silmääsi.

  • Mieti aikaisempia keittiöitäsi, niitä keittiöitä, joissa olet vieraillut, mikä niissä oli toimivaa ja mikä sellaista, minkä haluaisit omaan keittiöösi.

  • Tee lista nykyisen keittiösi hyvistä ja huonoista puolista, mihin haluat muutosta, minkä ominaisuuden haluat säilyttää.

  • Kirjaa ylös omia toiveitasi keittiöstä, kaapistosta ja materiaaleista.

  Pee-Koo keittiöt
  • 2. Realiteettien luominen

  • Mieti kuinka paljon sinulla on varaa sijoittaa keittiöremonttiin. Ihanteellista olisi, että keittiön budjetti määräytyisi tarpeiden mukaan, mutta jos budjettisi on rajoitettu niin mieti, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Haluatko tinkiä mieluummin laadusta, kalusteiden määrästä vai esimerkiksi kodinkoneista.

  • Kirjaa ylös minkälaisia rajoitteita ja mahdollisuuksia tila luo.

  • Mieti mitä vaatimuksia sinulla on keittiön suhteen, minkälainen kokki olet, ketkä keittiötä käyttävät jne.

  Gloria-keittiöt

  3. Tilan mittaaminen

  • Piirrä ruutupaperille keittiön pohjapiirros. Kirjoita mitat tarkkaan paperille. Merkitse tilan korkeus ja vesi- ja viemäripisteet sekä olemassa olevat sähköpistorasiat piirrokseen.

  • Hahmottele halutessasi sivuillamme olevien suunnitteluohjelmien avulla oma keittiösi.

  4. Keittiövalmistajan valitseminen

  • Vertaile eri valmistajien keittiökalusteita. Keittiökaappien eroavaisuudet muodostuvat usein materiaaliasta, laaduta ja keittiöiden monipuolisuudesta.

  • Löydä paikkakuntasi yritykset – linkin http://www.keittiotieto.fi/yrityshaku kautta oman alueesi keittiötoimittajat ja sovi itsellesi aika.

  • Ota yllä olevat suunnitelmasi mukaan, ne helpottavat valmistajaa toteuttamaan toiveesi.

   

 • Kaapiston suunnittelu askel askeleelta 07.02.2012 - 13:20

  Jotta kodissa säilyisi järjestys, on tärkeää että kaapistot on suunniteltu juuri sinun tarpeiden mukaisesti. Toimimalla alla olevien ohjeiden mukaan onnistut hankkeessasi.

   1. Tarpeiden kartoitus

  Työtehoseuralta apua säilytystilojen suunnitteluun

  • Mieti mitä aiot säilyttää kaapistossasi.
  • Kirjoita paperille, mitä tarkoitusta varten kaapisto hankitaan.
  • Listaa kaikki ne tarvikkeet, mitä kaapistossa säilytetään.

  2. Tilan mittaaminen

  3. Kaapiston suunnittelu

  Kuva: Työtehoseura
  Lue lisää säilytystilojen suunnittelusta

  Tank Indoorilta löytyy kattavia säilytysjärjestelmiä

  4. Valitse kaappisi toimittaja sivuiltamme

   

   

  Kuva: Tank Indoor
  Tutustu Tank Indoorin laajaan valikoimaan

 • Vuoden 2012 keittiötrendit maailmalla 01.02.2012 - 15:00

  Keittiöremontti on pitkäaikainen hanke eikä sitä valita useinkaan trendien perusteella. Uusimmat trendit antavat kuitenkin katsauksen ajan henkeen ja luovat uusia näkökulmia sisustamiseen. Viime vuosien aikana keittiön rooli on muuttunut hyvin paljon. Keittiöstä on tulossa yhä vahvemmin kodin sydän, monikäyttöinen tila, jonka tarkoitus ei ole vain ruuanlaitto ja syöminen. Nykyaikaisessa keittiössä vanhemmat auttavat lapsiaan heidän kotiläksyissään ja perheenjäsenet viettävät aikaa ystävien seurassa. Keittiöstä onkin muodostunut yhtenäinen osa muuta kodin sisustusta, jonka vuoksi keittiön suunnitteluun kannattaa satsata.

  Yhdysvaltalaisen Face your kitchen-sivuston mukaan vuoden 2012 keittiötrendit kuvastavat hyvin muuttunutta elämäntapaamme. Tämän vuoden trendi on hyvin yksinkertaista ja energiatehokasta. Käyttömukavuuteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Luonnollisuus, valoisuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä avainsanoja keittiösuunnittelussa vuonna 2012. Tämän vuoden värit tuovat luonnon sisälle kotiimme antaen tuulahduksen raikkaasta ilmasta. Vaikka väritys on luonnollinen, erilaisten konservatiivisten valintojen avulla saadaan aikaan luovuutta sisustamiseen.

  Yhä useampi keittiöremonttia suunnitteleva haluaa satsata ekologisuuteen. Ihmiset ovat nykyisin valveutuneita ympäristöasioissa keittiötä suunnitellessa. Tärkeää on, että toiminnallisuus säilyy ekologisuuden rinnalla. Ympäristöystävälliset materiaalit ovat in. Suuntaus näkyy mm. kaapinovia valittaessa. Lämmin, luonnollinen puu on yhä useampien valinta. Moni haluaa ottaa energiansäästämisen huomioon myös laitteita ja valaistusta suunnitellessa.

  Kansainvälisten suunnittelijoiden mukaan vuosi 2012 on erittäin mielenkiintoinen juuri keittiöiden osalta. Kuluttajat edellyttävät yhä enemmän vaihtoehtoja materiaaleissa. Esimerkiksi tasoissa käytännöllisten graniitin ja marmorin lisäksi tarjolla on kvartsia, lasia ja puuta. Eriväriset kvartsitasot tarjoavat loistavan huoltovapaan vaihtoehdon nykyaikaiseen huolettomaan elämäntyyliin. Uusinta uutta ovat todella kauniit ThinkGlass-roiskelasitasot, jotka olisivat varsin tervetulleita myös suomalaisiin keittiöihin. Tasot valitaan keittiön tyyliin, muotoon ja väriin sopivaksi. Yhä suositummaksi on tullut valita keittiöön useampi kuin yksi materiaali tasoksi. Värien kontrasti antaa mahdollisuuden yhdistää erilaisia muotoja ja värejä toisiinsa, jotka luovat tyylillään ”vau”-elämyksen.
  Nähtäväksi jää kuinka suomalaiset yritykset ottavat vuoden 2012 trendit käyttöönsä.

   
  Lähde: Patricia Davis Brown, Face Your Kitchen

 • Mitä tehdä ilman sähköä - Keittiötieto.fi neuvoo 30.12.2011 - 15:06

  Talvimyrskyn aiheuttamat tuhot ovat jälleen muistuttaneet kaikkia siitä, miten riippuvaisia moderni asuminen on sähköstä. Useita kotitalouksia on ollut ilman sähköä päiväkausia; pahimmillaan monet taloudet joutuvat selviämään ilman sähköä jopa kaksi viikkoa. Varsinkin haja-asutusalueella ja kesämökeillä sähkökatkoihin on hyvä varautua etukäteen. Isoista myrskyistä varotetaan yleensä ajoissa, jolloin on helppoa tehdä muutamia perusvalmisteluja.

  Varaudu pimeään

  Päivänvalo on harvinaista herkkua Suomen talvessa. Sähkön puute käy ensimmäisenä haittaamaan juuri pimeyden kautta. Aikaisen iltapäivän pimeässä on vaikea saada mitään aikaan. Keittiön pakolliset puuhat onnistuvat hyvän taskulampun valossa; varmista että lamppu toimii ja siihen on riittävästi paristoja. Erilaiset patteri- ja akkukäyttöiset valot tarjoavat vielä parempaa valaisua. Kynttilöistä saa tunnelmallisen ruokailuvalaistuksen, mutta älä odota niiltä liikoja! Työvaloina ne ovat varsin kurjia. Ole myös aina tarkka paloturvallisuuden kanssa, varsinkin pimeässä ja hämärässä.

  Varmista kylmätuotteet

  Jääkaappi ja pakastin säilyvät viileinä lyhyen sähkökatkon aikana. Turha aukominen päästää ulos kylmää ilmaa, jota laite ei pysty korvaamaan ilman sähköä. Paras tapa selvitä lyhyestä sähkökatkosta on siis pitää kylmälaitteet visusti suljettuina. Jos sähkökatko jatkuu pidempään, tulee ruokatavaroiden hygieniaan kiinnitä erityisen tarkkaa huomiota. Useimpia tuotteita ei tule pakastaa uudestaan jos ne pääsevät kerran sulamaan. Kylmätuotteiden säilöminen on ongelma erityisesti kesällä. Talvella ulkoilmaa voi tarpeen vaatiessa käyttää jääkaappina, jos lämpötila on siihen sopiva - tai jopa pakastimena. Kylmälaukut ovat ainoa tarjolla oleva ratkaisu kesähelteillä; tosin kellari tai viileä järvi voi auttaa.

  Varaudu ruuanlaittoon

  Ruuanlaitto ilman sähköä on hankalaa. Jos on mahdollista, että sähkökatko kestää pitkään, varaudu siihen ruokatavaroilla, joita voi syödä ilman lämmittämistä. Pidempään sähkökatkoon tulisi varautua myös kestävillä ruokatavaroilla, jotka eivät tarvitse jääkaappia tai pakastinta. Takka, puulämmitteinen uuni tai jopa retkikeitin voi toimia vaihtoehtoisena ruuanlaittopaikkana. Varmista, että tiedät mitä teet; pidä paloturvallisuus mielessä.

  Muista turvallisuus

  Monet pienet asiat voivat aiheuttaa vaaratilanteita sähkökatkon aikana. Muista esimerkiksi sulkea sähkölaitteet, jotka olivat päällä katkon sattuessa, muuten voi vaikka unohtaa lieden päälle vahingossa. Jos joudut liikkumaan pimeässä tai hämärässä, varmistu turvallisista kulkureiteistä. Tyhmiltä tuntuvat pikkuasiat, kuten kompastuminen keittiössä, aiheuttavat vuosittain paljon vakavia vammoja.

 • Keittiön joululahjavinkit 12.12.2011 - 15:09

  Keittiön joululahjavinkit

  Välillä lahjojen keksiminen voi tuottaa melkoista joulustressiä. Keittiötieto auttaa muutamalla helpolla lahjavinkillä, joilla piristää keittiötä. Mukana pientä ja suurta, tarpeellista ja hauskaa - ehkä inspiroidut näistä keksimään vieläpä jotain uutta. Jos sinulla on hyviä lahjaehdotuksia, mailaa ne osoitteeseen toimitus@keittiotieto.fi!

  Veitsi tai veitsisarja

  Hyvä, terävä veitsi on keittiön perustyökalu. Kunnollinen, laadukas teräsveitsi säästää monelta päänvaivalta. Parhaat veitset tulevat elinikäisen takuun kanssa; korkea laatu voittaa aina halvan ja kyseenalaisen laadun. Tarkista millaisia veitsiä keittiössä on ennestään. Luultavasti olemassaolevat välineet hyötyisivät uudesta, paremmasta lisäyksestä.

   

   

   

   

  Huhmare ja survin

  Huhmare ja survin ovat välineet, jotka puuttuvat yllättävän monesta keittiöstä. Niiden avulla on helppo esimerkiksi murskata erilaisia kasviksia tahnaksi. Ahkeran kokin käytössä ne löytävät paljon käyttöä. Aluksi ostos voi tuntua oudolta, mutta kun välineillä on löytänyt käytön, ei enää tiedä kuinka selvitä ilman niitä.

   

   

   

   

  Televisio

  Oleskelutilamaiseen keittiöön sopii hyvin televisio, joka auttaa viihtymään tilassa. Yksinkertaisimmillaan tarkoitukseen kelpaa pöydälle laitettava matkatelkkari. Kalliimpina sijoituksina on saatavissa nimenomaan keittiöitä varten kehiteltyjä televisiomalleja. Esimerkiksi astiakaapin alle kiinnitettävä käännettävä littanäyttö säästää tilaa keittiössä.

   

   

   

   

  Herkkukori

  Moni kotikokki pelkää kokeilla uusia aineksia tai ei viitsi lähteä metsästämään eksoottisempia aineksia erikoisliikkeistä. Tee palvelus ja etsi ne hänen puolestaan. Kokoa paketti hyvin säilyviä ainesosia, joilla maustaa ruokaa tai jotka toimivat uudenlaisen ruuanlaiton pohjana. Aineksia löydät esimerkiksi itämaakaupoista. Yksinkertaisimmillaan herkkukori voi olla sekoitus mausteita, sinappeja ja muita vastaavia. Hintaluokan saat päätettyä liukuvasti.

   

   

   

  Opaskirjat

  Reseptivihkoset ja keittokirjat ovat perinteisiä keittiöteemaisia lahjoja. Niiden kohdalla on hyvä miettiä, tuleeko niille oikeasti käyttöä! Monet keittokirjat unohtuvat pölyttymään hyllyihin ilman käytännön kokeiluja. Yksi vaihtoehto ovat erilaiset opaskirjat, jotka opastavat esimerkiksi terveellisiin elintapoihin ilman suoranaisia ruokaohjeita. Jos olet itse erityisen hyvä kokki tai leipuri, kirjoita ystävälle tai perheenjäsenelle oma reseptikirja lahjaksi.

   

   

   

  Keittiösiivous

  Tässä lahja, joka ei välttämättä maksa mitään! Kirjoita ja piirrä lahjakuponki, jonka voi vaihtaa perinpohjaiseen keittiön kuuraukseen. Ota selvää, millainen urakka on tiedossa - esimerkiksi uunin peseminen ei ole maailman helpoin puhde. Jos et jaksa itse kuurata, voit ostaa urakan kotipalveluyritykseltä. Siivoustyöt kuuluvat veroista vähennettävään kotitalousvähennykseen. Vaihtoehtoisesti tee kokonainen kuponkivihko erilaisista keittiötöistä (tai muista kotitöistä), kuten vaikka astioiden pesemisestä ja anna se lahjana.

 • Kuinka koristella keittiö jouluksi 09.12.2011 - 15:15

  Joulukoristeilla on tapana keskittyä olohuoneeseen ja yleensä sieltä löytyvään joulukuuseen. Yhteistiloista keittiö unohtuu usein jouluvalmisteluissa. Näillä yksinkertaisilla kikoilla tuota joulun keittiöön - ilman että se haittaa keittiön käyttämistä. Muista käyttää vain koristeita, jotka eivät mene helposti rikki tai ole muuten vaaraksi. 

  Valitse teema

  Koristelu on hyvä aloittaa valitsemalla teema, joka hallitsee koristelua. Perinteisiä teemoja ovat esimerkiksi joulupukit ja -tontut, lumi-ukot ja -hiutaleet tai pelkästään värit, yleensä vihreä ja punainen. Selkeä teema auttaa valitsemaan siihen sopivia koristeita. Samalla voit koota pari erilaista koristepakettia ja vaihdella niitä eri vuosina.

  Kata jouluisasti

  Jouluinen kattaus tekee ruokapöydästä heti juhlavamman. Käytä jouluteemaisia lautasenalusia sekä ruokaliinoja. Oikean väriset tai koristeelliset lautaset, lasit ja ruokailuvälineet käyvät koristeista. Laita ne pöytään jo kauan ennen kuin niitä tarvitaan tuomaan oikeanlaista tunnelmaa.

  Tee tai osta pöytäkoriste

  Tee itse tai osta näyttävä pöytäkoriste, joka muodostaa pöydän keskuksen. Keskuspala voi olla minijoulukuusi, kukka-asetelma tai jokin itse tehty koriste. Sen tehtävä on vetää katseita puoleensa ja luoda tunnelmaa koko tilaan. Se luo helposti hienon kokonaisuuden yhdessä tekstiilien kanssa.

  Käytä jouluisia tekstiilejä

  Ulota jouluteema keittiön kaikkiin välineisiin - laita pöydille jouluisat pöytäliinat. Myös käsi- ja astiapyyhkeet voi korvata jouluisilla vaihtoehdoilla. Jos kuvioituja tai kirjailtuja pyyhkeitä ei kaapista löydy, jo joulun värin auttavat alkuun. Parhaimmillaan voit myös löytää niihin sopivat matot ja pannunaluset.

  Koristele vetimet

  Kaappien ja ovien vetimet käyvät hyvin erilaisten koristelujen ripustuspaikoiksi. Tarkista vain moneen kertaa, ettei niistä riippuva koriste voi särkyä tai aiheuttaa muita vaaratilanteita. Pidä myös mielessä vetimien käytettävyys - harvoin avattavaan laatikkoon voi laittaa roikkumaan isompia koristeita.

  Muista ikkunat

  Ikkunoihin saa vaikka mitä joulukoristeita sähkökyntteliköistä perinteisiin paperisiin lumihiutaleisiin. Yksi tapa on ripustaa ikkunan yläosaan naru, jonka alapäähän kiinnität jonkin koristeen. Kaupat ovat täynnä erilaisia ikkunakoristeita, mutta juuri sitä mitä haluaa saa tietysti tekemällä itse.

  Käytä kynttilöitä

  Talvipimeä on kynttilöiden parasta käyttöaikaa. Markkinoilla on lukemattomia jouluisia kynttilöitä, mukaanlukien erilaiset tuoksukynttilät. Kokeile välillä valaista keittiö pelkillä kynttilöillä - se luo heti omanlaisensa tunnelman. Muista aina kynttilöiden kanssa paloturvallisuus! Sammuta kynttilät heti kun kukaan ei ole enää valvomassa niitä. Älä aseta kynttilöitä alustoille, jotka eivät kestä niiden kuumuutta.

 • Unelmakeittiön alku: inspiraatiovinkkejä 08.12.2011 - 14:52

   

  Uuden keittiön suunnittelu ei koskaan lähde tyhjästä; taustalla vaaditaan inspiraatiota, innostusta ja ammattimaista otetta. Inspiraation lähteitä on monelaisia - suunnitelma voi lähteä vaikka jostakin perintökalleudesta, perheen arkitarpeista tai muuttuneesta elämäntilanteesta. Mistä sitten löytää inspiraation lähde? Visuaalista inspiraatiota varten kurkista Keittiötiedon galleriaan - mutta ehkä jokin näistä ehdotuksista auttaa ajatuksesi uudelle uralle.

  Yhtenevä tyyli

  Keittiö ei ole kodin muusta kokonaisuudesta irrotettu osa vaan se on aina osa suurempaa kokonaisuutta. Paras tapa suunnitella keittiö on siis pitää mielessä sen yhteensopivuus muuhun asuntoon. Mieti, mitkä materiaalit sopivat muuhun kokonaisuuteen ja millainen muotoilu pitää yhtenäisen linjan muun sisustuksen kanssa.

  Yhtenevä tyyli ei silti tarkoita tylsyyttä! Keittiö voi aina erottua muusta kokonaisuudesta; päätarkoitus on olla luomatta suurta ristiriitaa asunnon eri osion kesken. Pidä mielessä myös kodin arkkitehtuuriset ratkaisut, jotka vaikuttavat valintoihin.

  Käytettävyys

  Hienoinkin design-keittiö muuttuu turhaksi, jos sen toimivuus on suunniteltu huonosti. Ennen jänniä estetiikkaratkaisuja kannattaa miettiä, mihin keittiötä oikeasti käyttää. Liian pienet avoimet tilat, huonot kulkureitit ja epämukavasti asetellut kodinkoneet tuottavat helposti suuria toimivuusongelmia. Ota huomioon miten keittiön "liikenne" etenee - jätä tarpeeksi tilaa, että siellä mahtuu liikkumaan.

  Keittiöt rakentuvat yleensä kolmen perusalueen ympärille. Ne muodostuvat ruuanvalmistusalueesta (liesi yms), ruuansäilytysalueesta (jääkaappi jne) ja puhdistusalueesta (lavuaari jne). Näiden kolmen alueen tulee toimia kukin yksinään ja pelata yhteen kokonaisuutena. Alueiden yhteyden optimoiminen tekee keittiön käytöstä paljon sujuvampaa.

  Hae inspiraatiota matkoilta

  Ruokakulttuuri on nykyään kansainvälistä. Erilaiset mausteet, ruokailutottumukset ja raaka-aineet ovat levinneet ympäri maailmaa. Etninen ruoka alkaa olla tuttua kaikille. Samalla tavalla kuin matkailu voi johdattaa uusien ruokien pariin, se voi antaa ajatuksia myös uudelle keittiölle. Ajatus rentouttavasta lomapaikasta voi tuoda mukanaan ajatuksia uudesta keittiön tyylistä. Samalla paikasta muistuttavat elementit vievät ajatukset takaisin toisaalle. Se luo keittiöön rentouttavan ilmapiirin.

  Toisaalta myös paikallinen ympäristö voi inspiroida keittiön ilmapiiriä. Erilaiset kivi- ja puupinnat sopivat suomalaisen maaseudun rauhaan kaipaaville; eikä Suomestakaan puutu huippudesignia. Pienet tyylivalinnat vaikuttavat paljon siihen, millainen tunnelma keittiöön lopulta syntyy.

  Ota mallia olohuoneesta

  Monet keittiöt ovat nykyään enemmän tai vähemmän yhteydessä olohuoneeseen. Usein keittiö muuttuu saumattomasti osaksi olohuonetta ja väiin jäävä ruokailutila on vähän kumpaakin. Yksi vaihtoehto on tehdä keittiöstä rennompi ja vähemmän pelkkään käyttöön suunnattu tilaa. Lisää keittiöön elementtejä, jotka houkuttelevat rentoutumaan, jäämään ja oleskelemaan. Kaappi- ja pintavalinnat vaikuttavat vahvasti tunnelmaan; esimerkiksi lämpimät puusävyt houkuttelevat viettämään tilassa enemmän aikaa.

  Valaisu, istuimet ja erilaiset tekstiilit - verhoina, pöytäliinoina ja niin edelleen - tekevät keittiöstä elävämmän. Toisaalta sama toimii päinvastoin. Jos haluat tehdä keittiöstä mahdollisimman käyttösuuntautuneen, korosta kylmiä, yksinkertaisia ja funktionaalisia muotoja ja ratkaisuja.

  Keskusesine

  Joskus keittiö voi rakentua yhden esineen tai huonekalun ympärille. Kyse voi olla perintökalleudesta, antiikista, design-tavarasta tai muuten tärkeästä esineestä. Huoneen muut ratkaisut pyörivät tämän yhden kappaleen ympärillä; ne tehdään sen ehdoilla. Kyseessä ei tarvitse olla fyysisesti paljon tilaa vievä esine, joka hallitsee keittiötä silkalla läsnäolollaan. Puhe on inspiraatiosta, ajatuksista, tuntemuksista. Esimerkiksi vanhojen antiikkilautasten koristekuvio voi johdattaa valitsemaan tyylin koko keittiön värimaailmalle. Tällöin nämä lautaset ovat keittiön sielu ja inspiraatio, keskusesine.

  Trendit

  Helpoin tapa saada inspiraatio on tietysti tutustua vallitseviin trendeihin. Erilaiset julkaisut ja internet ovat täpötäynnä sisustusuutuuksia ja -uutisia. Vallitsevat suuntaukset ja tyylikysymykset voivat ohjata löytämään jotain juuri itsellesi sopivaa. Ei pidä myöskään pelätä ammattilaisten mielipiteitä; heiltä löydät kokemusta ja näkemystä. Trendien kohdalla on tietysti tärkeää miettiä, miten kestävä niiden perusteella valittu keittiö on. Lyhyt ihastus ei riitä keittiön valitsemiseen, sillä keittiö on määritelmällisesti monta vuotta käytössä oleva investointi. Mistä tahansa löydätkään inspiraation, pidä mielessä, että tulet elämään ratkaisujesi kanssa vielä pitkään.

 • Kiiltoa ja välkettä keittiöön 01.12.2011 - 16:15

  Keittiöt ovat usein tunnelmaltaan melko kylmä osa asuntoa. Kalusteet ovat puuta, muovia, kiveä ja metallia. Keittiösuunnittelijat näkevät paljon vaivaa muuttaakseen nämä luontaisesti kylmät elementit lämpimämmiksi. Erilaiset puusävyt, väriteemat, verhoilut ja muut temput pyrkivät tekemään keittiöstä kotoisan ja vähemmän teknisen alueen. Joillekin pelkkä kotoisuus ei riitä -  ehkä haluat keittiöön kiiltoa ja blingiä! Välkettä ja kiiltoa saa lisättyä parilla pikkujipolla.

  Kattokruunut ja kyntteliköt

  Kattokruunut ja kyntteliköt lisäävät keittiöön valoa ja välkettä. Niitä voi hyödyntää niin valaisuun, tunnelmanluontiin kuin luksusfiiliksen lisäämiseen. Kuten kaikessa valaisussa, asettelu on kaikki kaikessa. Uuden kattokruunun tai kyntteliköt sijoittaminen vaikuttaa paljon siihen, mihin ja miten siitä tuleva valo muuttaa keittiön yleisilmettä. Oikeitä kynttilöitä käyttävän elementin kohdalla on tärkeää pitää mielessä paloturvallisuusasiat. Väärin käytetty kynttilä voi helposti aiheuttaa ongelmia, vaikka niiden hinta jäisi pienimillään pelkkään mielipahaan.

  Metallivärit

  Metallisävyiset värit ja pinnoitukset antavat mahdollisuuden lisätä kiiltoa eri puolille keittiötä. Monet laadukkaammat maalinvalmistajat tekevät metallisävyisiä maaleja, jotka lisäävät seiniin metallista kiiltoa. Erilaiset seinäpinnoitukset antavat tukevamman, kiinteän kiillon, jolla lisätä keittiöön sinne kaivattua välkettä.

  Kiiltokivet

  Yksi optio kiillon ja välkkeen etsimisessä ovat erilaiset kivipinnat, joissa on mukana kiiltäviä elementtejä. Esimerkiksi erilaiset graniittipinnat saattavat sisältää jo valmiiksi mineraalikuviointia, joka heijastaa vahvasti valoa. Kivielementtien ongelmana on niiden pysyvyys. Jos myöhemmin kyllästyt valintaasi, sen vaihtaminen on kallista ja aikaa vievää. Kiiltäviä kivimateriaaleja löytyy sekä luonnollisina että keinotekoisina vaihtoehtoina. Esimerkiksi liuskekivi on luonnollinen vaihtoehto, josta löytyy erilaisia heijastavia kivityyppejä. Keinotekoisten materiaalin esimerkiksi sopii Vetrazzo, joka on lasiupotteista betonia. Betonitasoon upotettu kierrätetty lasi lisää siihen kimallusta.

  Kahvat ja nupit

  Keittiön kiintokalusteita pidetään usein keittiön jalokivina. Valitsemalla sopivat vetimet sanonnasta voi tehdä miltei kirjaimellisesti totta - tarjolla on erilaisia heijastavia ja kimaltavia vaihtoehtoja. Kiillotetut metallipinnat antavat blingimmän vaihtoehdon tyypillisille materiaalivalinnoille. Niiden vaihtaminen ei myöskään ole niin suuren työn takana, kuin esimerkiksi kivipintojen kohdalla. Jo kiillotettu kromi- tai nikkelikahva tuo keittiöön sinne kaivattua blingiä.

 • Joulukeittiön stressinsäästövinkit 29.11.2011 - 16:25

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Joulu alkaa lähestyä ja monille se tarkoittaa paitsi juhlaa, myös stressiä. Juhlavalmistelujen teko voi helposti lipsahtaa työn puolelle, jolloin joulun juhlavuudesta katoaa iloa ja lomanvietosta rentoutuminen. Pari yksinkertaista perusasiaa tekee joulunvietosta helpompaa ja jättää enemmän aikaa vietettäväksi keittiön ulkopuolella.

  Aloita jo nyt

  Helpoin tapa stressaantua on jättää kaikki viime tinkaan. Älä odota jouluviikon alkuun; aloita valmistelut jo nyt. Jo pelkkä ideoiden ylös kirjoittaminen auttaa myöhemmin. Tee itsellesi työlista ja ala hoitamaan asioita pikkuhiljaa. Monet jouluun liittyvät asiat, kuten lahjojen ostamisen, voit tehdä jo vaikka tänään. Alkuvalmistelu ei vaadi oikeasti paljon aikaa; muutama hetki iltaisin töiden jälkeen säästää harmailta hiuksilta joulun ollessa ovella. 

  Mitä syödä?

  Joulun herkut hoituvat helpommin, kun nekin on suunnitellut etukäteen. Tee jonkinlainen menu - sen ei tarvitse olla yksityiskohdat, kunhan tiedät suunnilleen mitä joulupöytään haluat. Aikainen valmistelu antaa myös mahdollisuuden kokeilla jotakin uutta. Etsi reseptit ajoissa ja kokeile niitä ennen joulua, näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

  Ostoslistat

  Ostosten tekeminen on yksi joulun suurimpia kotitöitä. Kunnollisen ostoslistan teko kuulostaa ilmiselvältä, mutta jää silti monelta välistä. Kiireessä on helppo unohtaa asioita, jotka kyllä tuntuivat pari päivää aiemmin mahdottomilta jättää välistä. Tekemällä realistisen arvion tarvittavista ostoksista osaat myös hankkia ajoissa tavarat, jotka eivät pilaannu - kuten esimerkiksi monet juomat. Erikoisemmat ruokatavarat tulee myös tilata hyvässä ajoin ennen jouluaattoa.

  Älä vaadi liikaa

  Kunnianhimo on hyvästä, mutta riman asettaminen liian korkealle tuo tullessaan vain vatsahaavan. Ole realistinen sen suhteen, paljonko haluat käyttää aikaa, vaivaa ja rahaa joulun valmisteluun. Mieti myös, mitä voit oikeasti odottaa itseltäsi. Jos et ole koskaan vaikkapa leiponut kakkua, ei kannata suunnitella eeppisen joulukakun tekemistä.

  Delegoi

  Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaikka se siltä väliltä tuntuisi. Keittiössä on aina tehtäviä, jotka pystyy tekemään pahinkin mämmikoura. Perunoiden kuoriminen, astioiden huoltaminen, ostosten hoitaminen hyvin tehty lista kädessä - ne on ovat kaikki asioita, jotka kuka tahansa voi tehdä.

  Suunnittele ajankäyttö

  Stressin suurin aiheuttaja on kiire - varsinkin perusteeton kiire. Älä tee kymmentä asiaa yhtäaikaa. Varaa kullekin tarpeelliselle tehtävälle oma ajanjaksonsa; näin käytetty aika on paljon tehokkaampaa kuin hätäinen huitominen monen asian kimpussa. Organisoitu ajankäyttö tarkoittaa myös organisoituja ajatuksia. Muista antaa aikaa myös itsellesi.

  Muista nämä pikkujutut

  Joulun korvilla on hyvä tehdä muutamia perushuoltoja keittiöön, joiden suorittaminen joulukiireiden jälkeen - tai pahimmillaan niiden aikana - on paljon likaisempaa puuhaa. Jääkaapin sulattaminen ja peseminen varmistaa, että jouluruuan säilyttäminen käy hygieenisesti. Samalla on hyvä hetki päästä eroon jääkaapissa pyörineistä vanhoista säilykkeistä. Samaan syssyyn voit myös sulattaa ja puhdistaa pakastaminen - sinne tulee luultavasti täytettä ennen joulua. Myös uunin peseminen ja puhdistaminen on hyvä tehdä ennen kuin joulukinkun rasva tekee siitäkin likaisempaa puuhaa.

 • Keittiön huoltovinkit 17.11.2011 - 13:57

  Keittiö tuntuu äkkiseltään helppokäyttöiseltä asunnon osalta, joka ei vaadi sen kummempaa huoltamista. Sen pitäminen siistinä ja puhtaana on ilmiselvä vaatimus hygienian ja käyttömukavuuden takaamiseksi. Keittiön huolimaton käyttö johtaa vältettävissä olemaan kulumiseen. Normaali ruuanlaitto jättää helposti jälkiä kalusteisiin ja osa ruokatavaroista voi myös merkata työpinnat pysyvästi. Pitämällä mielessä nämä yksinkertaiset vinkit pidät keittiösi pidempään kauniina ja varmasti käyttökelpoisena.

  Höyry ja ilmastointi

  Hyvä ilmastointi on keittiössä tärkeää; esimerkiksi veden keittämisestä syntyvä höyryy tiivistyy muuten kosteudeksi suoraan keittiön pinnoille. Tämä voi aiheuttaa kosteusvaurioita pidemmän ajan kuluessa. Keittiön ilmanvaihto on hyvä varmistaa tarpeeksi riittäväksi keittiön kokoon nähden.

  Myös yksittäisten kodinkoneiden sijoittelussa on hyvä pitää ilmanvaihto mielessä. Esimerkiksi kaapin alle sijoitettu kahvinkeitin päästää höyryä suoraan yläpuolella oleviin kaappeihin. Höyry tiivistyy kosteudeksi kaappien alapintaan ja voi pidemmän päälle vaurioittaa niitä. Astianpesukone on hyvä pitää suljettuna noin kaksikymmentä minuuttia pesuohjelman päättymisen jälkeen. Tällöin vesihöyry ehtii tiivistyä pesukoneen sisällä, eikä karkaa avatessa ulos keittiöön.

  Pintojen varjeleminen

  Muutama pieni huomio auttaa suojelemaan keittiön käyttöpintoja turhalta kulutukselta. Kuumien astioiden laittaminen eri pinnoille ilman suojaa johtaa helposti niiden vaurioitumiseen. Myöskään kosteita astioita ei tulisi jättää sitä kestämättömille pinnoille. Kosteus- ja leikkausvaurioita on helppo välttää käyttämällä aina pannunalusia, leikkauslautoja ja muita vastaavia apuvälineitä. Ota myös huomioon, että monissa kivi- ja posliiniastioissa ei ole vetämiseen tarkoitettua pohjaa. Niiden vetäminen pitkin pöytää voi aiheuttaa naarmuja.

  Huoltovinkkejä

  Käytä keittiön puhtaanapitämiseen vain siihen tarkoitettuja kemikaaleja. Esimerkiksi pyykinpesuaineiden käyttö saattaa olla joskus tehokasta, mutta voi vaurioittaa pintoja. Tahrat lähtevät helpoiten kun ne pyyhitään tuoreina, ennen kuin ne ehtivät imeytyä. On tärkeää kuivattaa pestyt pinnat perusteellisesti. Lakattu puu tulee puhdistaa lämpimällä vedellä ja miedoilla pesuaineilla. Muoviset pinnat kestävät kovempia kemikaaleja, mutta vaativat puhdistukseen pehmeämpää kangasta naarmuuntumisen välttämiseksi. Keraamisten ja teräksisten pintojen puhdistukseen löytyy erityisiä pesuaineita, joiden avulla niistä voi poistaa mm. ruostetta ja palomerkkejä.

  Muista puhdistaa myös keittiön ilmastointijärjestelmä säännöllisesti. Ilmastoinnin rasvaritilä ja muut likaantuvat osat olisi hyvä pestä noin puolen vuoden välein. Uunien pesemiseen löytyy paljon kaupallisia kemikaaleja, jotka ovat tarkoitettu juuri uuneja varten. Jääkaappi tulisi sulattaa ja pestä perusteellisesti puolen vuoden välein hygieniasyistä. Yleisesti keittiön huoltamisessa on hyvä muistaa välittömän puhdistamisen pelastavan myöhemmältä vaivannäöltä. Imeytymättömät tahrat on yleensä helppo pyyhkiä pois; myöhemmin niiden kuuraaminen voi vaatia erityisiä kemikaaleja.

 • Keittiön oudoimmat apuvälineet 15.11.2011 - 13:53

  Tuntuuko siltä, että keittiösi on täynnä outoja välineitä ja työkaluja, mitä et tule koskaan käyttäneeksi? Ne jäävät taatusti kakkossijalle verrattuna Keittiötiedon löytämiin viiteen oudoimpaan vimpaimeen.

  Moottoroitu spagettihaarukka

  Spagetin pyörittely haarukan ympärille on ilmeisesti joistakin liian rankkaa hommaa. Asiaan löytyy apuväline, Hog Wild Twirling Spaghetti Fork. Moottoroitu haarukka hoitaa spagetin pyörittelyn laiskan ruokailijan puolesta.

   

   

   

   

   

  Voinlämmitin/jäähdytin

  Onko voi liian pehmeää tai kovaa? Ei hätää, voivelho auttaa. ButterWizard on voita varten suunniteltu jäähdytysjärjestelmä. Ladattavalla akulla varustettu voikippo pitää sisällön optimaalisessa lämpötilassa pari tuntia. Haettu lämpötila - ja voin kovuusaste - on helposti säädettävissä.

   

   

  Soiva kakkulapio

  Soiva kakkulapio kilisyttelee sävelmiä itsestään, jolloin kakun leikkaajan ei turhaan tarvitse laulaa syntymäpäivälauluja. Tarjolla normaalit juhlaklassikot eri tarpeisiin syntymäpäivista jouluiseen juhlaan ja häämarssiin.

   

   

   

   

   

  Lihanhaistaja

  Etkö luota aisteihisi ruuan tuoreuden suhteen? Osta sähköinen ruuanhaistaja! SensorFreshQ nuuhki ruokatarpeita - varsinkin raakaa lihaa - puolestasi. Laitetta pidetään puoli minuttia lihan yläpuolella, minkä jälkeen se ilmoittaa haistoiko se siinä bakteereita. Vihreä valo merkkaa tuoreutta, keltainen syömäkelpoisuutta ja punainen pilaantunutta.

   

   

   

   

  Automaattinen pippurimylly

  Mikään ei ärsytä enempää, kuin mennä jääkaapille keskiyöllä ja huomata murkinoista puuttuvan pippuria. Vielä pahempi tilanne on, jos keittiöstä on palanut lamppu. Silloin auttaa automaattinen pippurimylly, jossa on mukana kohdevalo. Pepper Pro Automatic Peppermill varmistaa, että pippuria löytyy ruokaan kuin ruokaan ja varmasti myös näet mihin sitä ripottelet.

 • Miten valita hana ja pesuallas - Keittiötieto auttaa 09.11.2011 - 15:01

  Pesuallas ja hana ovat jokaisen keittiön pakkohankinta. Kiinteänä osana keittiön kalustusta ne ovat myös yksi tärkeimmistä valinnoista. Heikoin perustein tehty valinta haittaa keittiön käyttöä jopa vuosia. Niinpä altaan ja hanan valinnassa on tärkeää pitää mielessä sen päivittäinen käyttö ja käytön mukavuus. Tyyliseikat ovat tärkeitä; mutta ne tulee ottaa huomioon vasta käytännön asioiden jälkeen.

  Pesualtaat ovat tyypillisesti terästä, emaloitua rautaa tai komposiittiyhdistelmiä. Teräsaltaat ovat ehkä yleisimpiä ja niillä on useita etuja. Teräsallas vie yleensä suhteellisen vähän tilaa, mikä jättää säilytystilaa suoraan altaan alapuolelle. Teräsallas kestää myös kovempaa käyttöä; toisin kuin muut materiaalit, se ei naarmunnu helposti kovakouraisessa käsittelyssä. Altaan huonona puolena on suhteellisen kovaääninen käyttökolina.

  Emaloitu rauta oli aiemmin keittiöiden standardi, mutta on käynyt nykyään harvinaisemmaksi. Emalointi voi naarmuuntua ja kulua kovassa käytössä, mikä tekee siitä huonon valinnan kovakouraiseen käyttöön tottuneille. Emaloidun raudan vahvimpana puolena on yleensä tyylikäs ulkonäkö. Kivestä tai kiinteästä komposiittimateriaalista oleva pesuallas yhdistää tyylikkään ulkonäön helppoon siivottavuuteen. Toisin kuin muissa altaissa, kiinteässä altaassa yhtymäkohta muuhun pöytään on saumaton. Tämä tekee pesemisestä ja siivoamista vaivattomampaa. Ongelmana on materiaalin suhteellinen hauraus; kovakourainen käsittely naarmuttaa allasta helposti tai irroittaa siitä jopa palasia. Kuumien pannujen ja kattiloiden siirtäminen suoraan levyltä pesualtaaseen voi myös vaurioittaa allasta. Tämänkaltaista pesuallasta tulee siis osata käsitellä oikein.

  Kuinka monta pesuallasta sitten tarvitaan? Perinteisesti keittiöissä on ollut kaksi allasta, joista toinen on mahdollisesti kooltaan hieman suurempi. Suuri pesuallas on tarpeen kattiloiden, pannujen ja muiden isompien astioiden pesemisessä. Yksiön tai muun pienemmän asunnon tarpeisiin voi riittää yksi allas. Altaiden koko riippuu keittiön ja koko asunnon käyttötarkoituksesta. Jos asukkaat eivät juuri laita ruokaa kotona, suuri pesuallastila on tarpeetonta. Jos tila ei ole ongelma, yksi normaalikokoinen ja yksi suuri pesuallas täyttävät varmasti kaikki tarpeet.

  Hanoja on markkinoilla valtavasti. Tyylikysymykset ovat aina makukysymyksiä ja kunkin remontoijan on hyvä valita juuri omaan makuunsa sopiva ulkonäkö. Hanassa on hyvä pitää mielessä sen odotettu käyttöikä; tyylin on hyvä olla sellainen, jota jaksaa katsella vuodesta toiseen. Yksivipuisia hanoja suositellaan yleensä keittiöön niiden paremman käyttöiän takia.

   

   

  http://www.keittiotieto.fi/yritykset/franke

 • Kulutuksen seuranta auttaa hallitsemaan sähkölaskua 10.10.2011 - 13:54

  Haluatko tietää, mikä vie tarkalleen sähköä taloudessasi ja milloin energiankäytössä esiintyy kulutuspiikkejä? Tarkan kulutustiedon saaminen on nykyään yllättävän helppoa. Monet energiayhtiöt tarjovat mahdollisuutta ilmaiseen kulutusseurantaan, jossa voit testa mm. kulutusmittarin avulla miten eri kodinkoneet kuluttavat sähköä.

  Helsingin Energian seurantapalvelu

   

  Helsingin Energia tarjoaa ilmaiseksi asiakkailleen nettipohjaisen energianseurantapalvelun.

  Kulutusmittarit

  Kymenlaakson alueella voit lainata ilmaiseksi kulutusmittarin Kymenlaakson Sähköltä. Mittareita on saatavilla alueen kirjastoista - tarkan listan löydät täältä. Vattenfallin asiakkaat voivat saada mittarin lainaan kahdeksi viikoksi. Mittari toimitetaan asiakkaalle postissa ja Vattenfall maksaa lähetyskulut. Ohjeet mittarin lainaamiseen saat täältä. Lännen Omavoima lainaa mittareita asiakkailleen. Myös Fortum lainaa kulutusmittareita useiden paikkakuntien kirjastoista.

 • Näin onnistut keittiön kodinkoneiden valinnassa 07.10.2011 - 14:01

  Hyödynnä ohjeitamme kodinkoneita ostaessasi

  Kodinkoneiden valinta on haastavaa. Tärkeintä olisi löytää käyttötarkoitukseltaan sopiva laite hyvällä hinta-laatusuhteella. Sivuillamme olevilla neuvoilla ja alla olevalla muistilistalla onnistut hankinnassasi

  Vertaile keittiökodinkoneiden ominaisuuksia

  1. Kirjaa ylös sijoituspaikan tiedot

  • Mittaa sähkö-, vesi- ja viemäröintiliitäntöjen etäisyydet paikasta, johon tuleva kodinkone tulee
  • Kirjaa ylös sähkö- ja vesiliitäntöjen, viemäröinnin paikat sekä pohjapiirros siitä, mihin tilaan kodinkoneet tulevat Keittiötiedon ruutupaperille.

  2. Vertaile eri laitteiden ominaisuuksia

  • Tutustu rauhassa kodinkoneiden tarjontaan ja uusimpaan teknologiaan.
  • Vertaa.fi avulla voit verrata helposti laitteiden energiatehokkuusluokkaa, sähkönkulutusta ja ominaisuuksia keskenään hinnan lisäksi.
  • Valitse käyttötarpeitasi ja –tapojasi vastaava, sinulle sopivan kokoinen laite.

  3. Sopivan laitteen löytyessä tarkista nämä asiat

  • Varmista, että valitsemasi kone mahtuu sille varattuun tilaan (syvyys x korkeus x leveys).
  • Tarkista myyjältä, että laitteen ympärillä on riittävä ilmankierto, sillä liian vähäinen ilman kierto lisää merkittävästi sähkön kulutusta ja pahimmillaan jopa estää laitteen toiminnan
  • Selvitä, onko huolto- ja korjauspalveluja saatavilla
  • Sovi myyjän kanssa vanhan laitteen hävittämisestä sekä uuden laitteen kotiinkuljetuksesta ja asennuksesta
  • Kodinkoneet voi kierrättää myös paikkakuntasi hyötyjätekeskuksissa. Lue aiheesta lisää kierrätys.info:sta.

   

  4. Lue lisää kodinkoneiden valinnasta

   

 • Keittiöremontin kymmenen tärkeintä vinkkiä 05.10.2011 - 13:14

  Keittiötieto.fi keräsi yhteen kymmenen tärkeintä vinkkiä, millä välttää keittiöremontin pahimmat sudenkuopat. Lähteinä toimivat kansainväliset rakennussivustot ja niiden remonttineuvonta. Mökkiremonttia varten on hyvä tutustua alan ammattilaisiin.

  Jätä sähkötyöt ammattilaisille

  Väärin tehdyt sähkötyöt voivat johtaa rikkoutuneisiin kodinkoneisiin ja pahimmillaan tulipaloihin tai jopa hengenvaaraan. Parhaimmillaankin huonosti tehty sähkötyö aiheuttaa vähintään mielipahaa toimimattomien laitteiden ja lisäremontin muodossa. Sähkötöitä ei ole syytä tehdä ilman täyttä varmuutta omasta ammattitaidosta. Lähimmän sähköammattilaisen löydät täältä. Myös LVI on hyvä jättää ammattilaisille - löydä lähin tästä.

  Suunnittele remontti kunnolla

  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Huonosti suunniteltu remontti tuottaa helposti yllätyksiä, kun suunnitelman heikkoudet paljastuvat vasta remontin edetessä. Kunnolliseen suunnitteluun käytetty aika ja vaiva maksaa itsensä takaisin. Monet yritykset tarjoavat ammattilaisapua jo remontin suunnitteluvaiheessa. Keittiötiedon suunnittelusivu auttaa mm. suunnitteluohjelmilla.

  Ajattele pitkällä tähtäimellä

  Harvempi asuja haluaa remontoida keittiötään parin vuoden välein. Keittiön tulee olla kestävä ja pitkäikäinen. Kestävyys ei tarkoita ainoastaan kalusteiden ja laitteiden käyttöikää. Tärkeintä on oma viihtyminen tässä asunnon tärkeässä osassa. On tärkeää uskaltaa sanoa ei trendeille, jos ne eivät istu täysin omaan makuun. Keittiötieto auttaa ideoimaan!

  Mittaa, mittaa, mittaa

  Tarkkojen mittojen ottaminen remonttia varten tuntuu itsestäänselvältä. Ehkä juuri sen takia se on helppo jättää liian vähälle huomiolle. Kaikki mitat tulee tarkistaa tarpeeksi monta kertaa, että ne ovat taatusti tarkkoja. Puolen sentin heitto kriittisessä kohdassa voi tarkoittaa päivien - jos ei viikkojen - työn valumista hukkaan.

  Muista valaistus

  Keittiö on muutakin kuin kodinkoneet ja kalusteet; valaistus on tärkeä osa kokonaisuutta. Se paitsi luo tunnelmaa, on tarpeen keittiön käytännöllisyyttä ajateltaessa. Yllättävän monissa remonteissa - niin keittiöissä kuin muuallakin - valaistus jää kokonaan vailla huomiota. Lue lisää valaistuksesta täältä.

  Ota huomioon remontin vaikutus arkielämään

  Harva pystyy laittamaan koko muuta elämää tauolle keittiöremontin ajaksi; muista suunnitella, kuinka asuminen ja arkielämä muuttunut remontin aikana. Remontin vaikutuksen huomioonottaminen etukäteen säästää stressiltä myöhemmin.

  Älä unohda ympäristöä

  Ympäristötekijöiden huomioonottaminen ei ole nykyään enää vain arvovalinta. Esimerkiksi vähän sähköä kuluttavien kodinkoneiden hankinta säästää sekä ympäristöä että rahaa. Ympäristöystävällinen keittiö voi myös nostaa koko asunnon jälleenmyyntiarvoa. Ympäristöasioihin löydät neuvoja esimerkiksi Keittiötiedon oppaista.

  Muista työturvallisuus

  Jos teet remontin itse kokonaan tai osittain, älä laiminlyö työturvallisuutta. Jo perusasiat kuten paksut työhansikkaat voivat pelastaa monilta ikäviltä tapaturmilta. Voit myös osaltasi auttaa ammattilaisten työturvallisuutta esimerkiksi poistamalla keittiöstä turhat irtonaiset tavarat ja pitämällä huolta heidän työrauhastaan.

  Budjetoi realistisesti

  Remontissa on tärkeää pitää tarkka ja realistinen ote kustannuksista. On parempi budjetoida ensin liikaa ja yllättyä positiivisesti kuin säästellä vääristä paikoista ja joutua maksumieheksi myöhemmin. Jos teet remontin itse, ota huomioon kaikki yllättävät sivukulut, mitä homma voi vaatia. 

  Pidä kokonaisuus mielessä

  Keittiö ei ole itsenäinen saari vaan osa kokonaisuutta, koko asuntoa. On tärkeää pitää mielessä keittiön uusimisen vaikutus koko asuntoon, esimerkiksi sen yleiseen tyyliin tai liikkumisjärjestelyihin. Erityisen tärkeäksi tämä muuttuu jos keittiön uusimisen osana puututaan sähkö- tai vesijärjestelyihin.

   

 • Suunnittelija vastaa (osa 5): Esteetön keittö 19.09.2011 - 09:44

  Esimerkkikeittiö ennen esteettömäksi muuttamista.

  K: Iäkäs äitini on joutunut pyörätuoliin ja viettää siinä koko loppuelämänsä. Hänen kotinsa on onneksi pienillä muutoksilla tehtävissä esteettömäksi muun muassa kylpyhuoneen osalta. Koemme että kuitenkin keittiö on suunniteltava uusiksi siten, että hän voi touhuta rakastamansa kokkailun parissa. Mitä asioita meidän tulee ensisijaisesti ottaa huomioon esteetöntä keittiötä suunniteltaessa?

   

  V: Esteettömän keittiön suunnittelussa on tärkeää, että tilaa ei lähtökohtaisesti ole suunniteltu niin sanotuksi läpikulkutilaksi. Eri toimintojen, kuten ruokapöydän, jääkaapin ja uunin väliset etäisyydet tulee pitää mahdollisimman lyhyinä jolloin tilaa ei riitä enää läpikulkuun. Keittiössä on oltava paljon vapaata tilaa, jotta pyörätuoli mahtuu liikkumaan ja ennen kaikkea kääntymään ympäri. 

   

  Kun keittiö tehdään esteettömäksi säilytystilat vähenevät auttamatta. Invalidiliiton nyrkkisääntönä pidetään, että 1-2 hengen taloudessa esteettömän keittiön tilantarve vastaa 4-5 hengen talouden tilantarvetta. Työtasojen alle ei enää mahdu entistä määrää kaapistoja, sillä tason alla tarvitaan polvitilaa. Esimerkiksi lieden alle ei voida suunnitella uunia, eikä altaan alle roskakaappia kuten ennen on totuttu tekemään – kaikkien näiden toimintojen eteen pitää päästä mahdollisimman sujuvasti ja työskentely pitää onnistua istualtaan. Pyörillä liikuteltavat kalusteet voivat jossain määrin olla ratkaisu. Niitä voi tarvittaessa siirtää pois tieltä, kunhan niissä ei säilytetä liian raskaita tavaroita.

   

  Esteettömäksi muutettu esimerkkikeittiö.

  Kiinteiden alakaappien sokkeleiden tulee olla sisäänvedettyjä, jotta pääse mahdollisimman lähelle tasoa. Sisäänvedetyn sokkelin syvyys tulee olla 150mm ja korkeus 200mm. Uuni voi olla myös sivulle aukeava, jolloin sitä on helpompi käyttää. Yläkaapit voidaan varustaa mekanismilla, jonka avulla ne voidaan laskea alemmas ja palauttaa taas ylös. Liesituuletinta voidaan käyttää kaukosäätimellä, jolloin siihen ei tarvitse ylettyä.

   

  Välitilan valaistusta ei tule sijoittaa ”perinteisesti” yläkaapin ja takaseinän väliseen kulmaan. Valaisin tulee sijoittaa valolistan taakse yläkaapin etuosaan, jolloin valo ei häikäise työskennellessä tai ruokapöydän ääressä istuttaessa.

   

  Esteetöntä keittiötä suunniteltaessa tulee aina kääntyä ammattilaisen puoleen, jotka osaavat ottaa huomioon kaikki pienimmätkin vaikuttavat asiat näiden mainitsemieni yleissääntöjen lisäksi!

   

  Maija Mäntynen

  Sisustussuunnittelija, Unicode

  ...
 • Kalusteovien hoito ja käsittely 23.08.2011 - 11:00

  Oven tahriintuessa pyyhi lika pois kostealla liinalla kevyesti pyyhkien. Jos tahra ei lähde pelkällä vedellä, lisää liinaan puhdistusainetta. Suihkuta puhdistusaine puhtaaseen siivousliinaan tai kostuta siivousliina muulla tavalla. Pyyhi pinta puhtaaksi, ja kuivaa tarvittaessa lopuksi. Ei vaadi huuhtelua. Kalusteovet voidaan puhdistaa yleisillä kodin puhdistusaineilla, suosituksena esim. Kiilto Kodinpuhdistaja . Älä käytä kiehuvaa vettä puhdistuksessa.

  Hankaavien aineiden ja orgaanisten liuotteiden käyttö on kielletty.

  Ovi voi vahingoittua ollessaan kosketuksissa erittäin kuumiin kappaleisiin, kuten kuumiin kattiloihin tai paistinpannuihin.

  Ovea ei saa altistaa juoksevalle vedelle esim. asennettaessa tuotetta kosteisiin tiloihin. (Kosteisiin tiloihin suositellaan asennettavaksi kalvopinnoitteinen ovi.)

   

  Kalvopinnoitettujen ovien lämmönkesto

  Kestää SFS-standardien, EN-standardien ja DIN-normien kalusteoville asettamat vaatimukset.

  Kalvo-ovien lämmönkesto on -40 º C - +80 º C. Hetkellisesti yli 100 º C.

  Kalusteovet voi asentaa kylmiin tiloihin, ei kuitenkaan paikkaan missä lämpötila laskee alle –40 º C.

  Uunin rungon ulkolämpötila on syytä tarkistaa asennuksen yhteydessä. Jos rungon lämpötila nousee yli kalusteovien suositusrajojen, asennuksessa on käytettävä lämpösuojalistoja. (EN-standardi 60335-2-6: uunin metallipinnan korkein sallittu lämpötila, kun uunissa 200 ºC yhden tunnin ajan on 85 º C.)

   

  Käsittely

  MDF-kalusteovien varastoinnille ei ole mitään erityisvaatimuksia. Ovia ei kuitenkaan saa altistaa vedelle.

  Ovia käsitellessä on oltava aina varovainen ja huolellinen.

  MDF-kalusteovi on herkkä kolhuille, erityisesti kulmissa ja reunaosissa.

  Vedin- tai sarananreikiä tehdessä kiinnitä huomiota työalustan puhtauteen. Alustan roskat aiheuttavat helposti naarmuja oveen pintaan. Erityistä tarkkaavaisuutta on noudatettava lakattujen ovien käsittelyssä.

  Kiiltävissä kalvo-ovissa on poistettava suojakalvo.

  Vähäisiä kulumisesta tai kolhuista aiheutuneita maalivirheitä on mahdollista korjata paikkamaalilla. Maalipinnan rikkoutuessa levyyn asti ovi on erittäin altis kosteudella. Näissä tapauksissa suosittelemme uuden oven hankintaa. Muualla kuin Kensapuulla tehdyistä korjauksista Kensapuu ei ole missään vastuussa.

  Jos kalvopinta rikkoontuu, sitä ei voi enää paikata. Näissä tapauksissa suosittelemme uuden oven hankintaa.

   

  Hävittäminen

  Voidaan kierrättää, hävitettävä kuitenkin virallisten määräysten mukaisesti.

  Kalvo-ovia poltettaessa matalassa lämpötilassa kloorivedyn muodostuminen mahdollista, joten polttamista ei suositella kotioloissa. Myöskään maaliovia ei suositella poltettavaksi kotioloissa.

  PVC-kalvo kuuluu muovijätteisiin.

   

  Lähde: Kensapuu Oy 2011

 • Suunnittelija vastaa (osa 4): eteinen 11.08.2011 - 11:57

  Kysymyksiä - suunnittelija vastaa (eteinen)

   

   

  Kysymys: Omakotitalomme eteinen on ahdas ja aina täynnä tavaraa. Tuntuu, että kengät ovat aina pitkin lattiaa ja tila näyttää aina sotkuiselta. Silloinkin kun se on juuri siivottu! Tila on kapea ja kaappia ei voi avata ilman, että sulkee kulkuväylän muilta. Miten saamme takit ja kengät piiloon ja eteisen ruodittua vierasystävälliseen käyttöön?

  Vastaus: Saranaovelliset kaapit ovat kyllä vihonviimeinen eteiskaluste! Onneksi eteisenne on toiselta seinältään tarpeeksi syvä tila, saamme liukuovellisen kaapiston ja sinne vetokorit. Kun kaapisto on yli 500 mm syvä, on olennaista, että tavarat saa vedettyä ulos. Tällöin kaapin perälle ei muodostu ”unohdettujen tavaroiden osastoa”. Liukuovikaappi vie valmistajasta riippuen tilaa ovineen noin 620 mm silloin kuin sisälle laitetaan korit. Jos tila ei ole tarpeeksi syvä on päädyttävä hyllyihin ja niille esimerkiksi säilytyslaatikot. Kaappi mitoitetaan tilaan eli sen päälle ei jää yhtään käyttämätöntä senttiä. Kattoon asti tulevat ovet mahdollistavat vaikkapa matkalaukkujen säilytyksen kaikkein ylimmällä hyllyllä.

   

   

  Kysymys: Meillä on huonoja kokemuksia liukuovista. Ovet putoilivat kiskoilta ja aina joku hiha oli oven välissä, lopputulos ei ollut siisti.

  Vastaus: Kaappi on toimivampi, kun se mitoitetaan oikein. Alle 500 mm syvyiseen kaappiin ei mahdu henkaria ja silloin todella vaikuttaakin siltä, että takki on aina oven välissä. Jos kaapistossa on vain kaksi isoa ovea, se on suuremmalla todennäköisyydellä kiinni kuin kaappi jossa on jopa neljä tai viisi kapeaa ovea. Valmistajissa on myös laatueroja mitä tulee kiskojen kestävyyteen ja ovien liikuteltavuuteen.

   

   

  Kysymys: Katossa oleva vanha plafondi on tummunut ja tila muutenkin pimeä. Minkä tyyppistä valaistusta suosittelet?

   

  Vastaus: Eteisessä tarvitaan runsaasti valoa muun muassa sen takia, että se liittää valaistuksellisesti erilaiset ulko- ja sisätilat toisiinsa. Valaistuksen pitää tasoittaa valoisuuserot silmälle niin, ettei synny epämiellyttävää sokeaa hetkeä joka kerta kun tulet ulkoa sisään. Valon kannalta ideaalia olisi opaalikupuinen sivuille mahdollisimman paljon valoa antava valaisin. Pienempiä valaisimia tulisi olla useita, jotta varjonmuodostus olisi mahdollisimman vähäistä. Kaappiin voidaan laittaa liiketunnistimella toimivat led-nauhat: joka kerta kun ovi aukeaa menee valokin päälle.
  Kysymys: Pinnat ovat kuluneita eikä värimaailma enää oikein miellytä. Millä valinnoilla saamme lisää tilan tuntua? Kaipaan eteisessä peiliä, mahdollisesti molemmille puolille tilaa, mutta riittääkö tämä avartamaan koko tilan?


  Vastaus: Peili saadaan helposti liukuovien materiaaliksi, jolloin teillä on jo kokovartalopeili. Jos kaipaat peiliä myös toiselle puolelle, voidaan tilaan laittaa vaikkapa laatikosto ja sen ylle luontevasti peili. Lattiamateriaali on eteisessä yhtä vaativa kuin keittiössä, pitää olla kestävä ja helposti puhdistettava. Tässä suosittelen lattialämmitykseen yhdistettynä laattalattiaa. Katon mäntypaneeli maalataan valkoiseksi ja poistetaan seinien puolipaneelit kokonaan. Rauhallinen vaalean harmaa seinissä ja lattiassa sekä valkoiset ovien puitteet ryhdistävät tilan jo huomattavasti valoisammaksi.  Maiju Mäntynen, Johanna Asikainen
  sisustussuunnittelija, Unicode

   

  Maiju Mäntynen
  Sisustussuunnittelija, Unicode

  ...
 • Suunnittelija vastaa (osa 3): kodinhoitohuone 11.08.2011 - 11:43

  Kysymyksiä - suunnittelija vastaa (kodinhoitohuone)

   

  Tässä lukijoiden kysymyksiä sisustamisesta ja suunnittelusta, joihin sisustussuunnittelija vastaa. Tällä kertaa vuorossa kodinhoitohuone.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kysymys: Omakotitalomme kodinhoitohuone on remontin tarpeessa, tilan toiminnot tulisi pitää entisellään mutta pintoja pitää päivittää. Massiivipuiset kaapistot ovat suhteellisen uudet eikä niitä haluttaisi ainakaan ensisijaisesti vaihtaa uusiin. Pystyisikö niitä maalaamaan? Paljonko se suunnilleen kustantaa?

   

  Vastaus: Tällaiset massiivipuuovet voidaan hyvin maalata, koska tila on suhteellisen pieni ja pohjoisen puolella ei valoa ole ainakaan liikaa. Suosittelen valkoista maalia. Erään kalustemaalaamon mukaan keittiön ovien maalauksen hinta on noin 15–20 euroa kappale. Hinta riippuu ovien määrästä ja tyypistä: onko suora- vai holvikaaripinta jne. Samassa yhteydessä voidaan uusia myös vetimet ja taso, jolloin uusi ilme on taattu. Vetimet maksavat viidestä eurosta ylöspäin ja taso materiaalista riippuen noin 80€/jm ylöspäin.

   

  Kysymys: Varastoista löytyy yksi kaappi tähän samaan sarjaan, voisiko sitä ottaa hyötykäyttöön? Kyseessä on 80 cm leveä alakaappi jossa on kaksi 40c m ovea. Entä mihin saisi järkevästi pyykkikorit?

   

  Vastaus: Tehdään 800-leveästä kaapista allaskaappi, vesiputket kolotaan kaapin hyllylevyjen ja pohjan läpi. Tähän kaappiin mahtuu hyvin esimerkiksi 400 mm leveä pyöreä pesuallas. Kahteen 500 mm leveään alakaappiin, joissa on laatikot päällä voimme laittaa esimerkiksi isot pyykkikorit, jotka tulevat liukukiskolla kiinni kaapin runkoon. Korien pohjassa on myös pyörät, joten niitä on helppo rullata lähelle pesukonetta. Pesukone ja kuivausrumpu laitetaan torniin jolloin saadaan enemmän säilytystilaa alas.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kysymys: Nyt olemme pitäneet silityslautaa lokosessa, joka on oven vieressä. Se tuntuu hankalalta ja olen nähnyt laatikossa olevia silityslautoja – onnistuuko meille sellainen?

   

  Vastaus: Esimerkiksi Hahlen silityslautamekanismi saadaan 500  mm leveään ja 600mm syvään laatikostoon. Laatikon etusarjan korkeus tulee olla 137 mm mikä se useimmissa vakiolaatikostossa onkin. Mekanismi vie avonaisena tilaa 950 mm joten tulee varmistaa tilan riittävyys.

   

  Kysymys: Minkälaista värimaailmaa suosittelet?

   

  Vastaus: Valkoisten kaapistojen kanssa käy hyvin sininen Boråsin tapetti, joka on sama sävy kuin talon julkisivu – tosin muutaman asteen vaaleampi. Tapetista otetaan ruskea sävy, jolla maalataan toinen päätyseinä. Taso ja lattia ovat horisontaaleja pintoja, joten niiden sävyt tulee olla synkassa. Koska teille joka tapauksessa tulee pintaremontti, niin suosittelen lattiamateriaalin vaihtoa laattaan nykyisestä puulattiasta. Samoin kalusteiden alta käy siivoaminen kätevämmin, kun laitetaan sokkelin sijaan putkijalat.

   

  Maiju Mäntynen
  Sisustussuunnittelija, Unicode

  ...
 • Kesän pihakeittiöt 14.07.2011 - 10:49

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kun aurinko kerrankin paistaa, tekee mieli viettää kaikki mahdollinen aika ulkona. Kesällä piha muuttuu olohuoneeksi ja keittiöksi, kun sohva vaihtuu keinuun ja liesi grilliin.

  Monelta pihalta löytyy perinteinen pallogrilli tai tiilistä muurattu tulisija, mutta suomalaiset ovat innostuneet myös isoista kaasugrilleistä erilaisine grillaus-, paisto- ja keittomahdollisuuksineen. Usealta mökiltä tai pihakatoksesta löytyy jo varsinainen ulkokeittiö, joka monipuolisuudessaan jättää varjoon pienen keittokomeron. Jotkut hoitavat käryttävämmän ja sotkuisemman ruuanlaiton pihakeittiössään ympäri vuoden.

  Grillimarkkinoille on viime vuosina ilmestynyt monenlaisia uutuuksia. Trendeinä näkyvät monipuolisuus ja muunneltavuus. Lisävarusteilla kokki voi muokata grillistä omiin tarpeisiinsa sopivan vaihtoehdon. Esimerkiksi Opa tarjoaa kesäkokeille muurinpohjapannun ympärille rakentuvaa keittiökokonaisuutta, jolla voi hoitaa ruuanlaiton savustamisesta paellan pyörittämiseen.

  Pihakeittiö on myös vannoutuneen nikkarin taidonnäyte, jossa pienillä yksityiskohdilla saa aikaan persoonallisen tunnelman. Vanhat keittiökalusteet, tiskialtaat, uunien luukut ja hellan levyt saavat pihakeittiössä uuden elämän. Internetin keskustelupalstoilta saa hyviä vinkkejä ja ideoita oman pihakeittiön toteuttamiseen.

  Vaikka pihakeittiöönsä ei haluaisi asentaa varsinaista vesijohtoa, sinne voi vetää puutarhaletkun tiskaamisen ja ruuanlaittamisen helpottamiseksi. Letkun pää vain pikaliittimellä hanaan ja poistoletku altaan pohjasta kukkapenkkiin tai pensaan juureen!

  Pihakeittiön ympäristö on myös hyvä paikka pienelle kasvimaalle. Parhaimmillaan todellinen lähiruoka poimitaan muutaman askeleen päästä, ja herneenversot ja yrtit voi napata ruuan sekaan suoraan työpöydän pienistä ruukuista.

 • Älykäs, enegiatehokas ja taloudellinen Talomat-taloautomaatiojärjestelmä markkinoille! 22.06.2011 - 08:48

  BH-Sähkö Oy on tuomassa markkinoille led-lamppuihin ja 12 voltin jännitteeseen perustuvan valaistuksen Talomat -ohjausjärjestelmän. Järjestelmän avulla sähkön kulutusta voidaan pudottaa jopa 90 prosenttia perinteiseen valaistukseen verrattuna. Talomat -valaistusta on helppo käyttää normaalien valokatkaisimien tai ohjauspaneelin avulla.  Lisäksi järjestelmään kuuluva akku varmistaa valaistuksen toiminnan sähkökatkojen aikana ja tekee samalla mahdolliseksi käyttää valaistuksessa itse tuotettua aurinkopaneeli- tai tuulivoimasähköä.
 • Tiedämmekö tarpeeksi sähköstä energiamuotona? 14.06.2011 - 21:21

  Kotimme toimii jo nyt sähköllä ja pian ajelemme sähköautoilla: Tiedämmekö tarpeeksi sähköstä energiamuotona?

  Keskustelu energiasta ja erityisesti sähköstä käy ajoittain hyvinkin vilkkaana. Käsitteet tahtovat mennä sekaisin, sillä sähköä energiamuotona ei kuitenkaan tunneta kovin hyvin. Se on läsnä jokapäiväisessä elämässä, eikä sen käyttöä juurikaan ajattele: kotityöt, viihde, harrastukset, yhteydenpito – kaikki toimii sähköllä.

  ”Me suomalaiset olemme voineet hyvin luottaa siihen, että sähkö tulee pistorasiasta niin työpaikalla, kotona kuin kesämökilläkin tänä päivänä. Sähköä ei tarvitse ajatella eikä siitä ehkä siksi tiedetä kovin paljoa”, Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.

  Niitä asioita, joihin tavallinen kansalainen voi vaikuttaa, ovat sähkön ostaminen ja käyttö. Energiatehokkuus on meille uusi asia, johon joudumme kiinnittämään yhä enemmän huomiota. Toinen on sähkön tuotannon puhtaus.

  ”Sähköenergiaa virtaa käyttöpaikalle valmiista jakeluverkosta ilman kuljetusta rekoilla, junilla tai laivoilla. Sähkön siirto ei siis rasita luontoa niin paljon kuin moni muu energiamuoto. Lisäksi sitä ei tarvitse varastoida, vaan käyttöön saadaan täsmälleen tarvittava määrä.”

  Jo kolmannes uusiutuvista lähteistä

  Tänä päivänä sähkön tuotanto on varsin puhdasta. Sähkön tuotannosta selvästi yli puolet (59 % v. 2010) ei tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Kolmannes sähköstä (31 %) tuotetaan uusiutuvista energialähteistä, kuten vesi ja tuuli.

  ”Tulemme näkemään yhä enemmän uusiutuvan sähkön tuotantoa tuulivoimapuistoina ja aurinkopaneeleina. Tuotanto ei keskity vain isoihin voimaloihin, vaan kansalaisetkin voivat toimia ennen pitkää sähkön tuottajina omiin ja muiden tarpeisiin. Rakennukset tuottavat sähköä auringosta ja tuulesta omiin tarpeisiinsa ja ylijäämäsähkö syötetään sähköverkkoon”, Tarja Hailikari kuvailee.

  Sähköyhtiöt tarjoavat aktiivisesti puhtaasti tuotettua sähköä ja asiaa kannattaa kysyä omalta sähkön myyjältä. Sähkösopimuksen tehdessään voi monessa tapauksessa valita uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä.

  Kodeissa iso osa sähköstä kuluu valaistukseen, joka on varsin helppo säästökohde. Vaihtamalla valaisimiin uudet energiatehokkaat lamput ja asentamalla syttymistä ohjaavat liiketunnistimet, alkaa säästöjä syntyä heti. Yksikertaisia hämärä- ja aikakytkimiä on saavilla esimerkiksi pihavalojen ohjaukseen, jolloin ne eivät jää palamaan läpi yön.

  Kulutus hallintaan kotona ja liikenteessä

  ”Sähkön merkitys lämmönlähteenä kasvaa, sillä uudet energiaa säästävät talot eivät tarvitse välttämättä erillistä kallista lämmitysjärjestelmää. Uusien talojen lämmitys tapahtuu pitkälti ilmanvaihdon lämmön talteenoton ja ilmaa lämmittävän sähkövastuksen avulla. Etuna on tarkka automaattinen säätö, joka ei lämmitä turhaan vaikkapa takkailtana tai auringon lämmittäessä huonetta”, Tarja Hailikari kertoo.

  Jatkossa on yhä paremmat mahdollisuudet seurata omaa energiankulutustaan, mikä kiinnostaa yhä useampia meistä. Talon ohjaaminen ei kuitenkaan vaadi asiantuntijaa, vaikka energiatehokkaassa talossa on nykyistä enemmän tekniikkaa ohjaamassa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja muita toimintoja. Asennuksen ja säätöjen jälkeen järjestelmät toimivat automaattisesti, mutta käyttäjä saa toki halutessaan puuttua toimintaan.

  ”Liikenne siirtyy yhä enemmän sähkön käyttöön tulevaisuudessa. Sähkömoottori kuluttaa vain kolmanneksen siitä energiasta, mitä tämän päivän polttomoottori. Siksi sähköautot, sähköjunat ja metro ovat meidän liikennevälineitämme. Sekä autonvalmistajat että sähkötekninen teollisuus panostavat kovasti sähköautoiluun tänä päivänä”.

  Lisätietoja:

  Tarja Hailikari, toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK)
  puh. (09) 6963 722 tai 040 7358673
  tarja.hailikari(ät)stkliitto.fi

 • Suunnittelija vastaa (osa 2): keittiö 07.06.2011 - 17:27

  Tässä on lukijoiden kysymyksiä sisustamisesta ja suunnittelusta, joihin sisustussuunnittelija vastaa. Tällä kertaa vuorossa keittiö.

 • Näin järjestät juhlat puutarhassa 30.05.2011 - 12:48
  Suomen suvi on täynnä valmistujaisjuhlia, syntymäpäiviä, kesähäitä ja juhlimista muuten vaan. Kun juhlapaikka järjestellään puutarhaan, saadaan juhlafiiliksen lisäksi myös ihanaa kesätunnelmaa. Pienellä etukäteissuunnittelulla juhlat onnistuvat varmasti.
 • Työtehoseuran ohjeet toimivan keittiön ja ruokailutilan suunnitteluun 03.05.2011 - 11:22

  Keittiö, ruokailu ja oleskelu muodostavat usein toiminnallisen kokonaisuuden. Avokeittiötä, jolloin ruokailu on järjestetty oleskelutilan yhteyteen, voi pitää ekotehokkaana, mahdollistaahan se tilan monipuoliset muuntelumahdollisuudet. Ruokailu voidaan järjestää tehokkaasti myös erilliseen keittiöön. Erillinen ruokailuhuone voi olla varsin tehoton ratkaisu, ellei tilan käyttöaste ole korkea tai tilan muuntelumahdollisuudet suuret.

 • Keittiökalusteiden takuuviidakkoon kannattaa sukeltaa 30.04.2011 - 13:41

  Keittiökaappien ostajan kannattaa kiinnittää takuuehtoihinHarva keittiökaappien ostaja selvittää, mitä takuita kaapeilla, saranoilla, mekanismeilla ja asennuksella on, vaikka kyseessä on kallis ja kauaskantoinen hankinta. Valmista tarkkaa tietoa takuista ja niiden kattavuudesta löytyy vain muutamien valmistajien nettisivuilta.

 • Mistä keittiöiden hintaerot syntyvät? 28.04.2011 - 23:00

  Keittiökalusteiden valinnassa pieni satsaus laatuun kannattaa

  Kahden päältäpäin samannäköisen keittiön hintaero voi olla tuhansia euroja. Keittiöt erottaa paperilla toisistaan ehkä vain ovimallin nimi. Mitä tarjous todella sisältää, saattaa jäädä epäselväksi. Sitä mitä asiakas ei kysy, sitä harvemmin myöskään hänelle kerrotaan. Kun asiakas ei tiedä, miten tuotteet eroavat toisistaan, on helppo tarttua halvimpaan tarjoukseen. Pieni lisäsatsaus laatuun saattaisi kuitenkin maksaa itsensä takaisin käyttöiässä.

 • Paljonko sähköä jääkaappisi syö? - Netin vinkkilista auttaa valitsemaan energiapihin laitteen 28.04.2011 - 09:42

  Kodin energiankulutusta voi pienentää helposti tarkistamalla kodinkoneiden kulutuksen, sillä laiteryhmien sisällä voi olla suuriakin kulutuseroja. Apua energiapihien laitteiden valitsemiseen löytyy sekä energiamerkinnöistä että nettiin kootusta listasta.

 • uudessa keittiössä arjen helppoutta ja tyylikästä kiiltoa 28.04.2011 - 09:35

  Kun kaarinalainen Riina Vahlroos perheineen päätti uusia keittiönsä, ensikertalaisille tuli eteen monta uutta asiaa. ”Keittiöfirmojen tavat vaihtelivat valtavasti, ja oli vaikeaa päätellä, mikä keittiösuunnitelmassa oli olennaista”, Vahlroos kertoo, ”Yhdessä liikkeessä istuimme kuusi tuntia tekemässä suunnittelijan kanssa piirustuksia. Toisessa emme saaneet edes valita vetimiä, vaan ne selvisivät vasta myöhemmin lähetetystä tarjouksesta, jossa ei ollut edes kuvia.

 • Pienen keittiön neliöt tehokkaasti käyttöön 27.04.2011 - 14:42

  Jo 40 % Suomen asuntokunnista on yhden hengen talouksia. Määrä on edelleen kasvussa. Suuri osa selittyy väestön vanhenemisella, mutta myös muita yksinasujia on aikaisempaa enemmän. Asuntojen suunnitteluohjeet keskittyvät yleensä perheasuntoihin. Myös sisustuslehtien jutut käsittelevät pääsääntöisesti isompia asuntoja.

 • Keittiön sisustuksen sävyjen ja materiaalien valinnasta 27.04.2011 - 10:30

  Keittiön sisustuksessa värillä on väliä

  Sisustuksen värejä lähdetään yleensä suunnittelemaan poimimalla yhteensopivia värejä tietyn värikartan valikoimista. Monilla kalustevalmistajilla on omat värikarttansa, joiden avulla sisustuksen muiden elementtien värit voidaan sovittaa yhteen kalusteiden sävyjen kanssa.

 • Valmistajien hintaerot saman hintaluokan keittiöissä yli nelinkertaiset 26.04.2011 - 14:58

  L-muotoisen keittiön hinnoista tehtiin vertailuTyötehoseura teki yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa tutkimuksen, jossa selvitettiin hintoja L-muotoiselle esimerkkikeittiölle. Eri valmistajia pyydettiin laskemaan hinta keittiölle halvimmilla ja kalleimmilla ovimalleilla. Valmistajien hinnat vaihtelivat huomattavasti. Sekä halvimpien että kalliimpien ovien kategorioissa hintaerot valmistajien välillä olivat yli nelinkertaisia.

   

   

   

 • Keittiöremontti voi tuoda ison lisälaskun asunnonostajalle 26.04.2011 - 14:36

  Kun asunnon ostaja haluaa päivittää uuden kotinsa omanalaisekseen, asunnon hinnan päälle saattaa pompsahtaa reilu lisälasku. Taloussanomat laski asiantuntijaraadin kanssa hinta-arvion 80-neliöisen asunnon remontille. Lopputulos: Laadukas peruskorjaus maksoi 40 000 euroa. Nuukailijan versiokin maksoi 30 00 euroa. Valitettavasti koko remontin hinta ei kuitenkaan näy asunnonarvonnousussa.

 • Asentajan vastuu keittiöremonteissa kasvanut 26.04.2011 - 14:34

  Keittiöremontissa asentajan vastuu on suuriEi vetimien reikiä ovissa, ei paikkoja saranoille… Kalustevalmistajien paine karsia kustannuksia lisää asentajien työtä, mutta käy kohonneina asennuskustannuksina myös keittiön ostajan kukkarolle. Aikaisemmin asentajan työksi jäi vain vetimien paikalleen ruuvaaminen, hyllyn kannattimien ja hyllyjen, ylä- ja alatäytteen asentaminen sekä lopun hienosäädöt. Valmiista rungoista koottavan keittiön saattoi asentaa valmiille alustalle muutamassa tunnissa.

 • Esteetön keittiö 26.04.2011 - 14:32

  Jotta liikkumisesteinen henkilö voi työskennellä parhaiten keittiössä, on minimoitava paikasta toiseen siirtymiset ja tiellä olevien esineiden siirtely. Etäisyydet on suunniteltava mahdollisimman lyhyiksi. Toisaalta tilaa on oltava riittävästi esimerkiksi rullatuolin tai rollaattorin kääntelemiseen. Asiaa helpottaa huomattavasti, jos keittiö ei ole läpikulkutila muihin huoneisiin.

 • Takuu ja mitä se on 26.04.2011 - 13:47

  Tuotetakuu, toimivuustakuu, täystakuu. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä takuu on se perustakuu, joka kalusteille, heloille ja saranoille annetaan. Takuu-aika vaihtelee valmistajasta riippuen 5–25 vuoteen. Joillain valmistajilla on erikseen takuut saranoille ja kalusteille. Yleensä mitään osaa ei korvata ennen kuin vahinko on tarkastettu ja katsastettu, että asennus on tehty oikein.

 • Kuluttajaoikeus linjasi uudelleen keittiökalusteiden hinnoittelun 20.04.2011 - 14:30

  Rakennusteollisuus RT ry. ja Kuluttajaoikeus ovat laatineet uuden linjauksen keittiökalusteiden hinnan ilmoittamisesta. Linjauksessa sovelletaan vähittäiskauppaa koskevaa ilmoitusvelvollisuutta ja sen periaatteita keittiökalusteiden myyntiin ja markkinointiin. Linjauksessa muun muassa muistutetaan, ettei myyjä voi laistaa hinnan ilmoittamisesta ohjaamalla kuluttajaa tarkistamaan hinnan valmistajan tai maahantuojan nettisivuilta.

 • Onnistuneen keittiövalaistuksen aakkoset 20.04.2011 - 14:28

  Eri toiminnoille kohdennetut valaistusratkaisut, muunneltava kokonaisuus, tyylikäs design ja pieni energiankulutus. Siinä laadukkaan keittiövalaistuksen kulmakivet. Korkealta katosta loistavien yleisvalojen sijaan nykyään suositaan kohdevalaisimia. Niillä saavutetaan tehokkaampi valaisu esimerkiksi työtasolla ja liedellä työskentelyä varten. Lisäksi kirkkaampien ja tummempien alueiden kontrasti tuo luonnollisemman tunnelman.

  Cariitti

  Monipuoliset ledit

  Perinteiset ratkaisut, kuten yläkaapiston alle sijoitettava loisteputki ja kaappien päältä kaartuvien tankojen päässä loistavat halogeenit ovat jäänet ledejen jalkoihin.

  Ohut ja kapea lediprofiili voidaan sijoittaa lähes minne tahansa, sen käyttöikä on halogeenejä pidempi ja energiankulutus huomattavasti pienempi. Valon määrän ja laadun pysyessä samana ledit kuluttavat vain puolet vastaavien halogeenien määrästä.

  Koska ledit eivät juurikaan kuumene, niitä voidaan käyttää myös kaappien sisällön valaisuun tai valaisemaan lasiovisten kaappien sisäpuolelta. Valaistuksen integroiminen kaapistoon on ledeillä helppoa. Erillistä valolistaa kaappien alareunaan ei välttämättä tarvita, hieman kaapin alareunan yli ylettyvät ovet estävät valoa häikäisemästä työskennellessä.

  Nykyaikaisien ledejen valotehoa voi myös säätää himmentimellä. Saatavilla on rgb-ledejä, joiden värisävyä voi säätää haluamansa tunnelman mukaan.

  Toiminnallisuutta valaistukseen

  Peter Ruokonen Cariitilta kertoo, että pienillä yksityiskohdilla on tärkeä merkitys toiminnallisuuden kannalta. Esimerkiksi työtason reunan alle kiinnitetty lediprofiili saattaa näyttää vain koristeelta, joka korostaa kaapiston ääriviivoja. Kuitenkin sen tuoman valon avulla valaisee myös alakaappien ja vetolaatikoiden sisällön. ”Suomalaiset ovat melko hitaita omaksumaan näitä uutuuksia ja pitävät monia ratkaisuja desinghömppänä, vaikka niillä olisi toiminnallinen tarkoituskin.”

  Ruokosen mukaan uusi teknologia on mahdollistanut valaistuksen tuomisen uusiin paikkoihin. Esimerkiksi avattaessa syttyvät valot kaapeissa ja oikea kohdevalaisu mahdollistavat tehokkaan valonkäytön. Energiaa ei kulu enempää, vaikka paikat on paremmin valaistu.

  Cariitti

  Eri käyttötarkoituksiin säätäminen on myös olennaista. Siivoamiseen ja ruuanlaittoon kaivataan erilaista valaistusta kuin illalliselle. Taloautomaatioon ohjelmoidut valmiit tilanteen helpottavat kokonaisuuden hallintaa. ”Yhdellä napinpainalluksella voi säätää tilaan sopivan valaistuksen.”
   

  Sampo Rouhiainen

  Keittiötieto.fi on tuottanut artikkelin yhteistyössä Cariitin kanssa.
  Kuvat: Cariitti

 • Keittiön puhtaanapitoon voit vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa 20.04.2011 - 13:56

  Kun keittiö on suunniteltu käyttöä eikä katsomista varten arjen askareet sujuvat nopeasti ja keittiö pysyy puhtaana. Pintojen materiaaleilla ja oikeisiin paikkoihin sijoitetuilla toiminnoilla helpotetaan keittiössä työskentelyä. Altapäin tasoon kiinnitetty allas on siitä kätevä, että muruset ja roiskeet voidaan pyyhkiä suoraan tasolta altaaseen. Jos keittiössä on astianpesukone, toista allasta ei välttämättä tarvita. Näin säästyy tilaa työpöydällä. Jos altaita on vain yksi, sen on kuitenkin oltava tarpeeksi iso. Isossa altaassa voi vaikka pestä uunipellin.

 • Joulun kodinkonevinkki rohkeille: Valmista kalkkunasi astianpesukoneessa 20.12.2010 - 11:40

  Valmista kalkkuna astianpesukoneessa

  Loppuuko uunisi koko kesken tai kyllästyttääkö perinteinen joulukokkailu? Kokeile vaihteeksi kalkkunan paistamista astianpesukoneella. Nykyaikaiset kodinkoneet monipuolistuvat hurjaa vauhtia. Uusilla mikroaaltouuneilla voi grillata ja paistaa lättyjä. Kokeilunhaluinen kokki voi kuitenkin venyttää kodinkoneiden rajoja vielä pidemmälle.

 • Millainen on suomalainen keskivertokeittiö? 16.12.2010 - 15:00

  Kalustevalmistajien mallivalikoimat ovat erittäin laajat, mutta suomalaisten suosikkikeittiöt ovat kuitenkin melko samanlaisia. Tämä käy ilmi, kun selaa Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimusta keittiöistä.

 • Puu on suomalaisten suosikkimateriaali 10.12.2010 - 15:22

    On vaikea keksiä materiaalia, joka olisi suomalaisille tutumpi kuin puu. Hyötykäyttöön tulevien esineiden valmistamisessa puu on pitänyt pintansa aina puuharava-ajoista nykyiseen puudesignin aikakauteen. Kalustemuotoilussa kotimainen puu onkin suosituin materiaali. • Keittiön valaistus ja energiansäästö 27.11.2010 - 00:00

  Valot ovat tarpeellisia kodin töiden kannalta myös keittiössä. Samalla ne luovat kodin sisustukseen myös tunnelmaa. Valaistus muodostaa kodinkoneiden kanssa merkittävimmän osan kotitaloussähkön kulutuksesta. Kulutuksen voi helposti puolittaa mukavuudesta ja valosta tinkimättä.

 • Antiikille uusi elämä modernissa sisustuksessa 16.11.2010 - 15:54

  vanhan kalusteen kunnostus kannattaaMitä pitäisi tehdä satavuotiaalle kaapistolle tai pöydälle, joka ei sovi kodin sisustukseen, mutta jota ei raaski heittää poiskaan? Yhä useampi vanhan kalusteen omistaja kiikuttaa mööpelinsä muokattavaksi nykyaikaisemmaksi.

 Useiden vuosikymmenten ikäiset kalusteet eivät välttämättä miellytä silmää sellaisenaan tai istu kodin uuteen sisustukseen, mutta niistä ei silti tarvitse hankkiutua eroon. • Keittiön kylmälaitteiden sulattaminen 12.11.2010 - 10:24

  Pienennä kotisi energiankulutusta säännöllisellä jääkaapin ja pakastimen sulatuksellaJääkaapin ja pakastimen säännöllinen sulattaminen pienentää energiankulutusta ja samalla jääkappi tulee myös siivottua perusteellisesti.

 • Mitä tulee tietää ennen keittiöremonttia 27.10.2010 - 23:00

  Mitä kaikkea sinun tulisi selvittää ja tehdä ennen kuin varsinainen remontti alkaa? Aivan aluksi kannattaa miettiä, mitä kaikkea muuta työtä uuden keittiön asentaminen teettää. Huomioi asunto-osakeyhtiölaki, sopimukset keittiön toimittajien ja asentajien kanssa.

 • Arkiset käyttötavat vaikuttavat kodinkoneiden sähkönkulutukseen 27.10.2010 - 23:00

  Vaikka kodinkoneiden sekä viihde- ja elektroniikkalaitteiden tuotekehityksellä on onnistuttu pienentämään laitteiden sähkönkulutusta, voi huoleton käyttäjä kaksinkertaistaa sen. Energiankäyttö on elämäntapa-asia. Jo aivan pienetkin muutokset käyttötottumuksissa sekä energiatehokkuuden ottaminen yhdeksi laitehankintojen valintakriteeriksi vähentävät sähkönkulutusta. TTS:ssa valmistuneessa tiedotteessa tarkastellaan kodinkoneiden ja viihde-elektroniikkalaitteiden energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä.

 • Sisusta värikkäillä keittiövälineillä 07.10.2010 - 10:43

  Nykyaikana keittiön on tarkoitus tarjota ravitsevan ruoan lisäksi myös silmänruokaa. Keittiövälineet ovat tärkeä sisustuselementti, ja ne valitaan tarkasti  sopimaan yhteen kaappien ja muiden pintojen kanssa. Tämä pätee niin suurempiin laitteisiin kuten lieteen ja jääkaappiin kuin pienempiinkin, alkaen vaikka tehosekoittimesta.

 • Hyvin varusteltu jätehuone helpottaa kierrättämistä 27.09.2010 - 23:00

  Biojätteen lajittelu kotikeittiössä on välillä vähän sotkuista puuhaa. Jätteen kierrätyksestä koituva hyöty saattaa tuntua olemattomalta, mutta todellisuudessa sillä säästetään sekä rahaa että ympäristöä. Mitä helpommaksi jätteiden lajittelu tehdään, sitä paremmin ihmiset tekevät oman osuutensa.

  Me suomalaiset kierrätämme kiitettävästi metallia ja lasia, ja sanomalehdetkin löytävät useimmiten oman kierrätyslaatikkonsa. Biojätteen kanssa olemme jostain syystä laiskempia: ruoantähteet ja talouspaperi menevät aivan liian usein sekajätteen mukana väärään astiaan.

 • Satsaa keittiövälineissä laatuun 27.09.2010 - 23:00

  Keittiövälineiden laatuun kannattaa satsataKeittiövälineet ovat kulutustavaraa, jota löytyy jokaisesta taloudesta. Hyvin usein uusia keittiövälineitä hankkiessa ei tule kiinnitettyä tarpeeksi huomiota laatuun ja tuotteen käyttöikään. Jo pienikin lisäsatsaus voi pidentää tuotteen elinkaarta vuosilla, ja samalla säästetään luontoa. On esimerkiksi olemassa paistinpannuja, jotka joutuvat kaatopaikalle jo muutamien kymmenien käyttökertojen jälkeen, ja toisaalta paistinpannuja, jotka kestävät rakenteensa ja materiaalinsa – myös pinnoitteensa – puolesta vuosikymmeniä.

 • Keittiön massivipuisten ja viilupintaisten kalusteovien hoito 19.07.2010 - 19:40

  Massiivipuiset ja viilupintaiset kalusteet vaativat erilaista huolenpitoa kuin lastulevystä valmistetut. Hyvin hoidettuina puupinnat ovat kestäviä ja kauniita. Huomiota kannattaa kiinnittää kalusteiden käsittelyyn koko remontin kulun ajan.

 • Pidä kodinkoneet kunnossa ja käytä niitä oikein 19.07.2010 - 19:17

  Kodinkoneet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät pitkään ja toimivat moitteettomasti. Virheelliset käyttöolosuhteet ja -tavat sekä hoidon laiminlyöminen vaikuttavat laitteen suorituskykyyn, sähkönkulutukseen, käyttöturvallisuuteen ja kestävyyteen. Koneiden käyttöohjeet kannattaa lukea ja ohjeita on syytä myös noudattaa. Hellekesänä huolimattomasta käytöstä ja hoidosta kärsivät erityisesti kylmälaitteet.

 • Electrolux esittelee tulevaisuuden keittiön – Kaupungistumisen haasteet suunnittelun lähtökohtana 15.07.2010 - 14:46

  YK:n ennusteen mukaan vuonna 2050 noin 74 prosenttia maapallon väestöstä elää kaupungeissa. Kaupungistuminen ja entistä tiheämpi asutus muuttaa väistämättä sitä, miten ihmiset voivat käyttää tilaa, energiaa ja ympäristöä. Electrolux on kehittänyt ennusteiden pohjalta täysin uudenlaisen tulevaisuuteen suuntautuneen ”Heart of the Home” design-konseptin. Kaupungistumisen aiheuttamat haasteet ovat lähtökohtana myös muotoiluopiskelijoille suunnatussa Electrolux Design Lab –suunnittelukilpailussa.

 • Helle nostaa kodin sähkönkulutusta ja rasittaa kylmälaitteita 15.07.2010 - 13:33

  Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.

 • Keittiötrendejä 2010 Salone del Mobilesta 14.07.2010 - 20:54

  Nykypäivän keittiöt ovat tyylikkäitä tiloja, joissa viihdytään ja vietetään aikaa ystävien kanssa. Salone del Mobile -huonekalumessut Milanossa ovat vuosittainen design-tapahtumien keskipiste, jossa kohtaavat alan ammattilaiset, toimittajat ja yritykset. Tässä vuoden 2010 messujen vallitsevat trendit.

 • Lieden turvallinen käyttö 14.07.2010 - 20:54

  Lieden turvallinen käyttö Sähkölieden huolimaton käyttö aiheuttaa kodinkoneista eniten paloja. Liesi unohtuu tai kytkeytyy vahingossa päälle. Induktioliesi ehkäisee osan vahingoista, sillä se vaatii toimiakseen magnetisoituvan teräsastian. Myös erilaiset liesien sisältämät turvaominaisuudet tai erikseen hankittavat turvavarusteet ja -laitteet estävät lieden unohtumista tai kytkeytymistä vahingossa päälle. Turvallisuuden kannalta myös sijoituksella ja hyvillä käyttöedellytyksillä on merkitystä.

  Välttämättömille tarvikkeille, kuten patalapuille kannattaa järjestää sellainen paikka, josta ne eivät pääse vahingossa putoamaan liedelle.

 • Tee ekoteko keittiössäsi – lue astianpesukoneen käyttöohjeet! 14.07.2010 - 20:47

  astianpesukoneen ohjeet kannattaa lukeaJopa 30 prosenttia astianpesukoneiden käyttäjistä ei lue laitteen käyttöohjeita, selviää Bonnin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Oikean pesuohjelman valitsemalla kotitaloudet voivat säästää merkittävästi vedenkulutuksessa.

 • Kodin säilytystilat 09.07.2010 - 03:04

  Kuva: Työtehoseura.

  Tämän päivän ihmisillä on aikaisempaa enemmän vaatteita, harrastusvälineitä ja muita erilaisia tavaroita, joiden säilytys tuottaa päänvaivaa. Tilavakin asunto saattaa näyttää ahtaalta, mikäli tavarat eivät ole löytäneet omia, käytön kannalta luontevia paikkojaan. Kodin siistinä pitäminen helpottuu, kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Vaikka säilytystilojen tarve on joka kotitaloudessa erilainen, harvoin kuulee huomautuksia niiden ylimitoituksesta. Uutta asuntoa suunniteltaessa tai kotia remontoidessa onkin syytä pysähtyä kunnolla miettimään säilytysratkaisuja.

  Tämän päivän ihmisillä on aikaisempaa enemmän vaatteita, harrastusvälineitä ja muita erilaisia tavaroita, joiden säilytys tuottaa päänvaivaa. Tilavakin asunto saattaa näyttää ahtaalta, mikäli tavarat eivät ole löytäneet omia, käytön kannalta luontevia paikkojaan. Kodin siistinä pitäminen helpottuu, kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Vaikka säilytystilojen tarve on joka kotitaloudessa erilainen, harvoin kuulee huomautuksia niiden ylimitoituksesta. Uutta asuntoa suunniteltaessa tai kotia remontoidessa onkin syytä pysähtyä kunnolla miettimään säilytysratkaisuja.

  Kaikissa kodin tiloissa säilytetään jotain. Puolilämpimät tai kylmät ulkovarastot sopivat monenlaiseen säilytykseen, ja energiaa säästyy kun esimerkiksi urheiluvälineitä ja kausitavaroita ei pidetä ympäri vuoden lämmitetyissä tiloissa. Nykyään tarvitaan tilaa myös monenlaisille kierrätettäville tavaroille ja jätteille; keittiön lisäksi vaihtoehtoisia säilytyspaikkoja voivat olla sopivat komerot, varastot ja autotalli.

  Keittiö on usein nykykotien monitoimitila. Ruuanvalmistukseen ja ruokailuun tarvittavien välineiden, astioiden ja ruokatarvikkeiden lisäksi voidaan tarvita säilytyspaikkoja myös esimerkiksi lasten askartelutarvikkeille ja tietokonevarusteille. Ruokatavaroiden ja pienkoneiden säilytyksen suunnittelu vaatii perehtymistä keittiön käyttäjien ruoanlaittotapoihin.

  Hyvin suunnitellussa ja toimivassa keittiössä tarvittavat varusteet ovat lähellä oikeita työpisteitä. Kulmamekanismit, apteekkikomerot ja muut erityisratkaisut tuovat tehokkuutta säilytykseen. Talousjätteiden lajittelulle on keittiössä myös varattava riittävästi tilaa. Jätekaapin on hyvä olla muunneltava ja hyvällä käyttökorkeudella.

  Säilytystilojen valaisu ja tuuletus on tärkeää. Tehokas valaistus parantaa tilojen toimivuutta. Se säästää silmiä myös keittiössä, jossa usein työskennellään aamuvarhaisella ja illalla hämärässä. Erityisen tärkeää toimiva tuuletus on ruuansäilytystiloissa. Ilman on päästävä kiertämään pienissäkin vaatekaapeissa, jotta vältetään tunkkainen haju ja säilytettävien tavaroiden mahdolliset vauriot.

  Tilan korkeus kannattaa ottaa käyttöön komeroissa. Markkinoilla on paljon hyviä ja toimivia ratkaisuja, jotka auttavat ratkaisemaan säilytysongelmat. Monipuoliset hylly-, kori- ja laatikkoratkaisut, ripustustangot, seinäritilät ja esimerkiksi kaappien ulosvedettävät kaappimekanismit, joilla voidaan hyödyntää kaappien takaosat, tekevät kodin säilytysratkaisuista toimivat ja muunneltavat. Kekseliäs säilyttäjä hyödyntää myös esimerkiksi sängynaluset ja portaiden alustat.

  Lähde: Työtehoseura

   

   

 • Keittiön lattiavaihtoehtoja 30.06.2010 - 23:00

  "Keittiöiden lattioissa Suomessa käytetään perinteisesti laattaa, sillä asiakkaat kaiketi mieltävät sen kosteutta kestäväksi ja muutenkin helppohoitoiseksi materiaaliksi", Anne Laine Mattoliike Sepristä Turusta miettii. Seprin myymistä lattioista suurin osa on kuitenkin parkettia, vaikka laattojakin olisi tarjolla. Tämä johtunee mitä erikoisempia lattiamateriaaleja pursuilevan liikkeen hieman toisenlaisia vaihtoehtoja hakevasta asiakaskunnasta.

 • Keittiökalusteiden myyjille kerrataan hinnan ilmoittamista koskevat säännöt 30.06.2010 - 23:00

  Keittiöiden ja keittiökalusteiden hintoja on ollut vaikea saada selville. Hintoja ei ole läheskään aina ilmoitettu verkkosivuilla eikä välttämättä liikkeissäkään. Kuluttajavirasto ja Rakennusteollisuus RT ry ovat nyt yhdessä linjanneet, milloin ja miten keittiökalusteiden hinnat on markkinoinnissa ilmoitettava.

 • Hyvät asumisen ratkaisut Kuopion asuntomessuilla 30.06.2010 - 23:00

  TTS tutkimus (Työtehoseura) arvioi Kuopion asuntomessujen asuntoja arjen näkökulmasta. TTS:n suorittaman arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä messukohteista, joissa oli toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Arvioinnissa keskityttiin talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Myös makuu- ja olohuoneiden sekä muiden tilojen toimivuutta arvioitiin erilaisten käyttäjien näkökulmista.

 • Helpota arkeasi hyvillä säilytysratkaisuilla 30.06.2010 - 23:00

  Kun suunnittelet kotiisi tai työtiloihin liukuoviratkaisuja, kannattaa ottaa jo alkuvaiheessa huomioon muutamia seikkoja.

 • Pidä keittiösi kodinkoneet kunnossa ja käytä niitä oikein 30.06.2010 - 23:00

  Kodinkoneet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät pitkään ja toimivat moitteettomasti. Virheelliset käyttöolosuhteet ja -tavat sekä hoidon laiminlyöminen vaikuttavat laitteen suorituskykyyn, sähkönkulutukseen, käyttöturvallisuuteen ja kestävyyteen. Koneiden käyttöohjeet kannattaa lukea ja ohjeita on syytä myös noudattaa. Hellekesänä huolimattomasta käytöstä ja hoidosta kärsivät erityisesti kylmälaitteet.

 • Kodin sähkö- ja lämmityslaitteiden käyttö ja huolto 30.06.2010 - 23:00

  Käyttämällä ja huoltamalla oikein kotisi sähkö- ja lämmityslaitteita säästät sekä energiaa että euroja. Oikein hoidettuna laitteen käyttöikä pitenee. Uuden energiatehokkaankin laitteen sähkönkulutus voi kasvaa jopa kymmeniä prosentteja, jos sitä ei ole käytetty, huollettu tai sijoitettu oikein. Sama pätee kiinteistöön. Kun kiinteistö on hyvin hoidettu ja sen järjestelmät on mitoitettu sekä säädetty oikein, se toimii tarkoituksenmukaisesti ympäri vuoden. Mikäli näin ei ole, ota yhteyttä taloyhtiön tai huoltoliikkeen huolto- tai kunnossapitohenkilöön.

 • Hyvä keittiö on monen tekijän summa 09.06.2010 - 19:23

  Toimiva keittiö rakentuu käyttäjiensä tottumusten ja tapojen ympärille, niin materiaalien, koon, toimintojen kuin kodinkoneidenkin suhteen. Keittiö on yksi kodin kalleimmista ja pitkäaikaisimmista hankinnoista ja sen suunnittelemisessa kannattaisikin harkita käytettävän sellaista suunnittelijaa, jonka päällimmäinen tarkoitus on palvella asiakasta hänen toiveidensa pohjalta, ei saada myytyä yhtä keittiökaapistoa lisää. Uuden keittiön suunnittelu kun alkaa valitettavan usein siitä, että tilaaja astelee keittiökalusteliikkeeseen. Tilan suunnittelu jää näin keittiömyyjän käsiin, jolla pohjanaan on monesti myyntikoulutus.

 • Remontit työllistävät kuluttajaneuvontaa yhä enemmän 08.06.2010 - 10:38

  Kuluttajaneuvontaan on tullut alkuvuoden aikana yli 1 300 remontteihin liittyvää valitusta. Paras keino välttää ongelmat on tehdä yksityiskohtainen kirjallinen sopimus.

  Remontteihin liittyvät ongelmat työllistävät kuluttajaneuvontaa selvästi aiempaa enemmän. Huhtikuun loppuun mennessä remonteista on tullut 1 329 valitusta, mikä on yli 30 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.